2018. február 22. - A nap érmesei

2018. február 22. - A nap érmesei

2018. 02. 22.
Megosztás


Csütörtökön végre amire már nagyon vártunk, az megtörtént. Magyarország megszerezte téli olimpiai történetének első aranyérmét. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású váltó vitte véghez a történelmi tettet. Ezen a napon további kilenc számban avattak bajnokot. Bemutatkozott az olimpián új versenyszámként a snowbordosok bigair versenyszáma. Címvédésre került sor a szabadsízők félcső számában. Befejeződtek a női jégkorongtorna és a rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei.

A legnagyobb esélyes, az osztrák Anna Gasser nyerte a női snowboard big air számát. Az ötkarikás játékokon bemutatkozó versenyszám világbajnokának és világelsőjének, valamint az X-games idei győztesének döntőbeli első ugrása ugyan nem sikerült, de a másodikat és a harmadikat hiba nélkül hajtotta végre, s mivel a szabályok értelmében a két jobbik ugrást számítják, ő diadalmaskodott.

Az amerikai David Wise megvédte címét a férfi szabadsízés félcső számában. A 27 éves sportoló az első és a második gyakorlata során is hibázott, azonban a számára mindent eldöntő harmadik próbálkozására - mivel csak a legjobb eredmény számít - fantasztikusan szerepelt. Wise mögött a második helyen honfitársa, Alex Ferreira végzett, ezzel a két éremmel az amerikai sportolók az ország történetének 299. és 300. medálját gyűjtötték be a téli olimpiákon. A harmadik helyen egy tinédzser, az újzélandi Nico Porteous végzett, aki 16 évesen és 91 naposan hazájában minden idők legfiatalabb olimpiai (nyári és téli) érmese lett.

Az első futamban kiesett az osztrák Hirscher. A másodikban az első futamot nyerő norvég Henrik Kristoffersen, így a svéd Andre Myhrer nyerte a férfi műlesiklást, ahol Kékesi Márton 30. lett.

A svájci Michelle Gisin nyerte a női alpesi sízők kombinációs számát. A 24 éves versenyző pályafutása első ötkarikás érmét szerezte. A második helyen az amerikaiak sztárja, Mikaela Shiffrin végzett, ő már a második érmét szerezte Phjongcshangban, miután egy héttel ezelőtt megnyerte az óriás-műlesiklást. A lesiklás után a minden bizonnyal utolsó olimpiáján szereplő Lindsey Vonn állt az élen, a 33 éves amerikai - aki egy nappal korábban a lesiklásban szerzett bronzával minden idők legidősebb dobogósa lett a női alpesi sízők között - azonban a műlesiklásban hibázott és kiesett.

Az Egyesült Államok csapata nyerte meg a női jégkorongtornát, mivel a csütörtöki döntőben szétlövés után legyőzte a címvédő Kanadát. Az Egyesült Államok előzőleg 1998-ban szerzett olimpiai aranyérmet, azóta sorozatban négyszer a kanadaiak diadalmaskodtak.

A papírformának megfelelően a német csapat diadalmaskodott az északi összetett versenyeinek utolsó számában. A csapattagoknak egy-egy ugrásuk volt nagysáncon, melyek után az osztrákok álltak az élen, a pontokat átszámítva hat másodperces előnnyel a németekkel és 19 másodperccel a japánokkal szemben. Az már a sífutás előtt biztosnak látszott, hogy a Phjongcshangban bombaformában versenyző németek megnyerik a versenyt, hiszen abban lényegesen jobbak az osztrákoknál és a japánoknál is, a nagy rivális norvégok pedig 21 másodperccel később vághattak neki a 4x5 kilométernek. A verseny nem is hozott igazi izgalmakat: a német staféta simán győzött, a norvégok pedig felértek a második helyre. A bronzérmet Ausztria válogatottja szerezte meg.

Komoly meglepetés született a női biatlon 4x6 kilométeres váltóversenyében, miután a fehérorosz staféta diadalmaskodott. A csütörtöki versenyben a Nagyezsda Skardino, Irina Krjuko, Dzinara Alimebkova, Darja Domracseva összeállítású csapat az utolsó váltásnál még csak a harmadik volt a lengyelek és a franciák mögött. A Szocsiban háromszoros bajnok Domracseva azonban egészen fantasztikus utolsó 6 kilométert produkált, hibátlan lövészete mellett kiváló tempóban síelt, s végül magabiztosan győzött. Az utolsó szakaszon a svédek olimpiai bajnoka, az éppen egy hete 15 km-en győztes Hanna Öberg is fantasztikusan ment, s a kilencedik helyről a másodikra hozta célba csapatát.

Rövidpályás gyorskorcsolyában a legrövidebb, 500 m-es táv 2016-os világbajnoka, Vu Ta-csing rajt-cél győzelmet aratott a kisdöntőben. A legjobb, egyes pozícióból indulva elsőként fordult a kanyarba, s onnantól kezdve olyan tempót diktált, hogy riválisainak esélyük sem volt, hogy megelőzzék őt. Liu Shaolin Sándor nyerte a szám B fináléját. Az MTK 22 éves sportolója a dél-koreai játékokon korábban 1000 és 1500 méteren a fináléba jutott, utóbbiban szintén ötödik lett, míg előbbiben kizárták, így nyolcadikként végzett.

Női 1000 méteren a szám vb-bronz- és Eb-ezüstérmese, a holland Suzanne Schulting úgy diadalmaskodott, hogy féltávnál az élre állt, vezető helyét pedig onnan már nem engedte át. Ehhez hozzájárult az is, hogy a két dél-koreai, Sim Szuk Hi és Csoj Min Dzsong elesett. Az ezüstérmet az 500 és 1500 méteren is harmadik kanadai Kim Boutin, míg a bronzot az 500-on győztes, a váltóval pedig második olasz Arianna Fontana szerezte meg.



A nap érmesei:

SNOWBOARD női Big Air
végeredmény

Arany AUT Anna GASSER
Ezüst USA Jamie ANDERSON
Bronz NZL Zoi SADOWSKI SYNNOTT



SZABADSÍZÉS férfi félcső végeredmény


Arany USA David WISE
Ezüst USA Alex FERREIRA
Bronz NZL Nico PORTEOUS



JÉGKORONG női végeredmény






Arany USA Lee STECKLEIN, Cayla BARNES, Megan KELLER, Kali FLANAGAN, Monique LAMOUREUX-MORANDO, Emily PFALZER, Meghan DUGGAN, Haley SKARUPA, Kelly PANNEK, Brianna DECKER, Jocelyne LAMOUREUX-DAVIDSON, Gigi MARVIN, Hannah BRANDT, Hilary KNIGHT, Kacey BELLAMY, Sidney MORIN, Dani CAMERANESI, Kendall COYNE, Amanda KESSEL, Nicole HENSLEY, Alex RIGSBY, Maddie ROONEY, Amanda PELKEY
Ezüst CAN Shannon SZABADOS, Meghan AGOSTA, Jocelyne LAROCQUE, Brigette LACQUETTE, Lauriane ROUGEAU, Rebecca JOHNSTON, Laura STACEY, Laura FORTINO, Jennifer WAKEFIELD, Jillian SAULNIER, Meaghan MIKKELSON, Renata FAST, Melodie DAOUST, Bailey BRAM, Brianne JENNER, Sarah NURSE, Haley IRWIN, Natalie SPOONER, Emily CLARK, Marie-Philip POULIN, Genevieve LACASSE, Ann-Renee DESBIENS, Blayre TURNBULL
Bronz FIN Eveliina SUONPAA, Isa RAHUNEN, Rosa LINDSTEDT, Jenni HIIRIKOSKI, Mira JALOSUO, Ella VIITASUO,Venla HOVI, Linda VALIMAKI, Annina RAJAHUHTA, Riikka VALILA, Minnamari TUOMINEN, Meeri RAISANEN, Petra NIEMINEN, Emma NUUTINEN, Sanni HAKALA, Noora TULUS, Sara SAKKINEN, Saila SAARI, Michelle KARVINEN, Noora RATY, Tanja NISKANEN, Susanna TAPANI, Ronja SAVOLAINEN



ALPESI SÍZÉS férfi műlesiklás végeredmény


Arany SWE Andre MYHRER
Ezüst SUI Ramon ZENHAEUSERN
Bronz AUT Michael MATT



ALPESI SÍZÉS női kombináció végeredmény




Arany SUI Michelle GISIN
Ezüst USA Mikaela SHIFFRIN
Bronz SUI Wendy HOLDENER



ÉSZAKI ÖSSZETETT 4x5km váltó végeredmény






Arany GER Vinzenz GEIGER, Fabian RIESSLE, Eric FRENZEL, Johannes RYDZEK
Ezüst NOR Jan SCHMID, Espen ANDERSEN, Jarl Magnus RIIBER, Joergen GRAABAK
Bronz AUT Wilhelm DENIFL, Lukas KLAPFER, Bernhard GRUBER, Mario SEIDL



BIATLON női 4x6km váltó végeredmény



Arany BLR SKARDINO Nadezhda, KRYUKO Iryna, ALIMBEKAVA Dzinara, DOMRACHEVA Darya
Ezüst swe PERSSON Linn, BRORSSON Mona, MAGNUSSON Anna, OEBERG Hanna
Bronz FRA CHEVALIER Anais, DORIN HABERT Marie, BRAISAZ Justine, BESCOND Anais



RÖVIDPÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

férfi 500m végeredmény


Arany CHN WU Dajing
Ezüst KOR HWANG Daeheon
Bronz KOR LIM Hyojun



női 1000m végeredmény


Arany NED Suzanne SCHULTING
Ezüst CAN Kim BOUTIN
Bronz ITA Arianna FONTANA



5000m férfi végeredmény




Arany HUN Shaoang LIU, Shaolin Sándor LIU, Viktor KNOCH, Csaba BURJÁN
Ezüst CHN WU Dajing, HAN Tianyu, REN Ziwei, XU Hongzhi, CHEN Dequan
Bronz CAN GIRARD Samuel, HAMELIN Charles, COURNOYER Charles, DION Pascal


Pénteken Tóth Ivett bemutathatja kűrjét a nők egyéni versenyében, Nagy Konrád pedig az 1000 m-es távon indul gyorskorcsolyában. A nap folyamán még további két számban avatnak bajnokot.

A nap döntői (magyar idő szerint, zárójelben a címvédő)

MŰKORCSOLYA 02.00 női kűr (Adelina Sotnikova - orosz)
SZABADSÍZÉS 03.20 női sicross (marielle Thompson - kanadai)
GYORSKORCSOLYA 11.00 férfi 1000m (Stefan Groothuis - holland)
BIATLON 12.15 férfi 4x7,5km váltó (Oroszország)

(MOB, MTI)