2018.február 24. - A nap érmesei

2018.február 24. - A nap érmesei

2018. 02. 24.
Megosztás


A szombati nyolc fináléból négyben ezen az olimpián avattak először bajnokot. Az alpesi csapatversenyben a magyarok is bemutatkoztak, de az első fordulóban a svájciakkal szemben búcsúzni kényszerültek.

A kanadai Sebastien Toutant nyerte az olimpia műsorán először szereplő férfi snowboard big air számát. A selejtezőt követően a szombati döntőben három sorozat zajlott és a két jobbik gyakorlat összesített pontszáma adta a végeredményt. Ebben a játékokon most debütáló versenyben egy hosszú lejtőn lecsúszva kell bemutatni az ugrást, azt pontozzák a bírák. Toutant, a szakág első olimpiai bajnoka az első két lecsúszására kapott magas pontszámot, akárcsak a mögötte másodikként záró amerikai Kyle Mack, míg a bronzérmes brit Billy Morgan az első ugrását elrontotta, a másodikat és a harmadikat viszont szépen megcsinálta. A fináléban 12 versenyző szerepelt.

Egy másik újonc versenyszám az alpesi csapatverseny, ahol Svájc a magyarok, németek, franciák legyőzésével került a fináléba, és ott az osztrákokat 3-1-re győzték le.

Az alpesi síelők között szuperóriás-műlesiklásban aratott váratlan győzelme után a hódeszkások párhuzamos óriás-műlesiklásában is a legjobbnak bizonyult a cseh Ester Ledecka. Ebben a számban ő számított a legnagyobb esélyesnek, mivel tavaly megnyerte a világbajnokságot. Szombaton magabiztosan és koncentráltan versenyzett, nem "nyomta agyon" a teher, így sikerült neki a duplázás, két sportágban is aranyat nyert.

A férfiaknál a négy éve ezüstérmes svájci Nevin Galmarini győzött, a döntőben a dél-koreai Li Szang Hót verve, a bronz pedig, akárcsak 2014-ben, Szocsiban, a szlovén Zan Kosirnak jutott.

A finn Iivo Niskanen nyerte a sífutók klasszikus stílusú 50 kilométeres versenyét. Ezzel az arannyal beelőzték a magyarokat az éremtáblázat rangsorában.

Az Egyesült Államok válogatottja nyerte az aranyérmet a férfi curlingtornán, miután a szombati fináléban 10-7-re legyőzte a svéd együttest. Az első hét endben fordulatos volt a játék képe, a nyolcadik játékrészt 5-5-ös döntetlennel kezdték a csapatok. Ekkor az amerikaiak remek játékkal 10-5-re húztak el, és bár a svédek valamelyest felzárkóztak a kilencedik endben, a tízedik vége előtt, már reménytelen helyzetben kezet nyújtottak. Így az amerikaiak történetük első aranyérmét nyerték a férfiaknál.

A japán Takagi Nana szerezte meg az aranyérmet a gyorskorcsolyázók női tömegrajtos versenyében. A sportág olimpián most először szereplő versenyszámában Takagi egy hatos boly legeredményesebben hajrázó tagjaként bizonyult a döntő legjobbjának a hazai Kim Bo Rum és a holland Irene Schouten előtt a Kangnung Jégcsarnokban. A hetedik téli olimpiáján résztvevő és a 16-os döntőbe bekerült német Claudia Pechstein a 13. helyen végzett.
Hazai győztest avattak a férfiak tömegrajtos versenyében Li Szung Hun személyében a férfi tömegrajtos versenyben.A 29 esztendős dél-koreai világranglista-vezetőhöz méltóan teljesített, s a közönség nagy örömére nyert.

A nap érmesei:

SNOWBOARD férfi BigAir végeredmény

Arany CAN Sebastien TOUTANT
Ezüst USA Kyle MACK
Bronz GBR Billy MORGAN



ALPESI SÍZÉS csapat döntő végeredmény csapatok





Arany SUI FEIERABEND Denise, HOLDENER Wendy, AERNI Luca, YULE Daniel, ZENHAEUSERN Ramon
Ezüst AUT BRUNNER Stephanie, GALLHUBER Katharina, LIENSBERGER Katharina, FELLER Manuel, MATT Michael, SCHWARZ Marco
Bronz NOR HAVER-LOESETH Nina, LYSDAHL Kristin, SKJOELD Maren, FOSS-SOLEVAAG Sebastian, NESTVOLD-HAUGEN Leif Kristian, NORDBOTTEN Jonathan

9.Magyarország (Hozmann Szonja, MAróty Mariann Mimi, Samsal Dalibor, Kékesi Márton)


SÍFUTÁS férfi 50km végeredmény



Arany FIN Iivo NISKANEN
Ezüst OAR Alexander BOLSHUNOV
Bronz OAR Andrey LARKO


SNOWBOARD női paralell GS végeredmény



Arany CZE Ester LEDECKA
Ezüst GER Selina JOERG
Bronz GER Ramona Theresia HOFMEISTER



SNOWBOARD férfi paralell GS végeredmény




Arany SUI Nevin GALMARINI
Ezüst KOR LEE Sangho
Bronz SLO Zan KOSIR


CURLING férfi végeredmény





Arany USA SHUSTER John, GEORGE Tyler, HAMILTON Matt, LANDSTEINER John, POLO Joe
Ezüst SWE EDIN Niklas, ERIKSSON Oskar, WRANAA Rasmus, SUNDGREN Christoffer, LEEK Henrik
Bronz SUI SCHWARZ Benoit, PAETZ Claudio, DE CRUZ Peter, TANNER Valentin,MAERKI Dominik


GYORSKORCSOLYA női tömegrajtos végeredmény


Arany JPN Nana TAKAGI
Ezüst KOR KIM Bo-Reum
Bronz NED Irene SCHOUTEN



GYORSKORCSOLYA férfi tömegrajtos végeredmény


Arany KOR LEE Seung-Hoon
Ezüst BEL Bart SWINGS
Bronz NED Koen VERWEIJ

Az olimpia négy versenyszámmal záródik vasárnap. Magyar versenyző már nem áll rajthoz, mivel a magyar küldöttség szombaton hazautazott Budapestre. A csapat érkezésének meghívóját itt olvashatja.

A vasárnapi döntők (magyar idő szerint, zárójelben a címvédők)

CURLING 01.05 női döntő: SWE-KOR (Kanada)
BOBSPORT 03.15 négyes 4.futam (nincs, Lettország)
JÉGKORONG 05.10 döntő: OAR-GER (Kanada)
SÍFUTÁS 07.15 30 km tömegrajtos (Marit Bjoergen)

(MOB,MTI)