28. SPAR: EMMI válogatottak a mezőnyben; Csőre Gábor: 42 év - 42 kilométer (VIDEÓVAL)

28. SPAR: EMMI válogatottak a mezőnyben; Csőre Gábor: 42 év - 42 kilométer (VIDEÓVAL)

2013. 10. 11.
Megosztás

„Magyarország sportbarát kormánya kiemelt stratégiai ágazatként kezeli a sportot. Ez nem merül ki a sportra szánt költségvetési források szinten tartásában, a létesítmények fejlesztésében, az utánpótlás-nevelés támogatásában, a mindennapos testnevelés bevezetésében és egy komplex ösztöndíjrendszer kialakításában, hogy csak a legfontosabbakat említsem - nyilatkozta dr. Simicskó István az EMMI sportért felelős államtitkára.

„Az üzenetünk akkor lesz igazán hiteles, ha személyes példamutatással, sportos rendezvényeken történő aktív részvétellel közvetítjük az emberek felé a sport valódi jelentőségét. Ezek után nem kérdés, hogy kollegáim mellett jómagam is rajthoz állok és reményeim szerint erősítem is az EMMI csapatát ”- tette hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának csapata: Balog Zoltán miniszter és a tárca államtitkárai idén is részt vesznek a Futás Napján, ahol folytatva a tavaly általuk elindított hagyományt, idén is vak és mozgássérült sporttársaikkal együtt teljesítik váltóban a versenytávot. A minisztérium vezetői arra biztatnak mindenkit, hogy csatlakozzanak az EMMI által elindított kezdeményezéshez és egészséges emberként segítsék fogyatékos embertársainkat abban, hogy ők maguk is átélhessék a sportolás örömét. A minisztériumi staféta tagja lesz Szekeres Pál helyettes államtitkár is, háromszoros paralimpiai bajnok, aki Boronkay Péter kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista. A tervek szerint Balog Zoltán már a verseny kezdete előtt is fontos szerepet vállal, ő lövi el a rajtot.
A minisztérium égisze alatt induló két csapat összetétele:

LÁSS – EMMI – Paratriatlon válogatott

11.5 km Kovács Zoltán – Orbán Csaba aliglátó futó ,12.3 km Litavecz Anna – Molnár Marietta kerekesszékes futó handbike-kal
7.8 km Balog Zoltán – Makádi Zsófia vak futó ,10.6 km Novák Kata – Adámi Zsanett súlyos mozgássérült kerekesszékes futó

LÁSS – EMMI – Paratriatlon válogatott

11.5 km Hölvényi György – Troznai Hunor aliglátó futó ,12.3 km Szekeres Pál kerekesszékes futó handbike-kal – Boronkay Péter
7.8 km Szócska Miklós – Riczu Tamás aliglátó futó,10.6 km Simicskó István – Lengyel Zsófia aliglátó futó

Csőre Gábor: 42 év - 42 kilométer

A színészt élete első maratonja várja

A tavalyi SPAR Budapest Maraton®Fesztiválon Csőre Gábor a Vígszínház csapatát erősítette, olyannyira, hogy nemcsak a saját váltószakaszát futotta le, hanem tovább is kísérte színészkollégáit. Összesen akkor talán a harminc kilométere is megvolt. Gábor szeret futni, bár ahhoz, hogy ez legyen választott sportja, azt egy trauma döntette el .

- Mind a két térdemet műtötték, így aztán kiderült, hogy a labdajátékokkal járó gyors irányváltásokra már sohasem lesznek alkalmasak. Arra gondoltam, hogy akkor váltok, s a cikázás helyett csak egyenesen futok - emlékszik vissza a Vígszínház színművésze, akit Víg- és Pesti színházi fellépései mellett leginkább parádés szinkronszerepeiről ismerhetün, mint a Gyűrűk ura zsákos Frodója, a South Park Cartmanja. Az Így jártam anyátokban Marshallnak, és a legtöbb filmben Adam Sandlernek kölcsönzi hangját.

- Tavaly Molnár Áronnal, Géczi Zoltánnal, Lengyel Tamással a második helyre futottunk be, csak az Opera csapata volt nálunk is gyorsabb a Fut a színház váltóversenyben. Az Operaházban rendezett díjkiosztó alatt fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy majd idén, a negyvenkettedik életévemben lefutom életem első maratonját.
Kora tavasszal neki is kezdett komolyabban készülni élete első klasszikus távjára.

- A legfontosabb helyszín a Margitsziget maradt, de a lakóhelyemhez közeli rákoshegyi erdőben is sokat futottam állandó edzőtársammal, Uma Thurman nevű dobbermanommal, aki nagyon lelkesen kísért az edzéseken. A napi 6-8 kilométer majdnem minden nap megvolt, hétvégente hosszabb futásokkal is tarkítottam a programot. Igyekeztem más tájon is futni - Pindroch Csaba barátommal az ő Őrbottyán környéki pályájával is megismerkedtem. Máskor két szigetkörön át hallgattam Kovács kokó István tanácsait, aki tavaly járta végig a maratoni felkészülésének útját, és azóta már Prágában is teljesítette a klasszikus távot, sőt ahogy tudom most New Yorkba készül. Nagyon jól esett, hogy a sajtótájékoztatón egy kis emléktárggyal lepett és lelkesítő volt az is, ahogy átadta nekem a 42 év - 42 km váltóbotját.Azt tervezem, hogy ezt jövőre Pindroch Csaba barátomnak adom tovább, ő lesz 2014-ben 42 éves.

A színművész felkészülten és optimistán vár arra azt, amiről eddig csak álmodozott, s ami a nagy ugrás lesz az ismeretlenbe.

- Egy kicsit már izgulok, de bízom benne, hogy ennyi fáradozás, verejték, lefutott kilométer elég lesz a maratonhoz, és a célomnak megfelelően épen és egészségesen - és persze boldogan - érek célba életem első 42 195 méterén.



(Forrás: Dobor Dezső)