20240803 MA milak kristof 100m pillango donto 01

Milák Kristóf arany-, Major Veronika bronzérmes és majdnem megvan a teljes sor – a 8. nap összefoglalója

2024. 08. 03.
Megosztás

Fantasztikus napot zárt a Magyar Olimpiai Csapat szombaton: született arany- és bronzérem, negyedik, ötödik és hatodik hely is, azaz egy ezüst híján teljes a sor! Természetesen külön dicséret illeti az aranyérmes Milák Kristófot és a bronzérmes Major Veronikát!

Erősorrendben haladva nyilván Milák Kristóf aranyérme kívánkozik az élre: 24 éves klasszisunk 49.90-es idővel és remekül felépített versenyzéssel nyert 100 pillangón, így a 2021-ben Tokióban 200-on szerzett aranyérme után immár a rövidebb távon is olimpiai bajnok.

Szintén az uszodában történt még, csak még napközben, hogy férfi 1500 méter gyorson Betlehem Dávid nyolcadik idővel, országos csúcsot érő 14:45.59-cel jutott a vasárnapi döntőbe. Sárkány Zalán ugyanitt a 11., Senánszky Petra női 50 gyorson a 24. lett.

„Nagyon örülök neki, hogy ennyire jól ment, már a második futamban látszódott, hogy komoly iramot kell menni – mondta Betlehem. – Végül a bevonulásunknál szerencsére nem láttam az időket, és úgy voltam vele, hogy inkább egy jót akarok versenyezni. Hatalmas élmény. Próbálok holnap még egy kicsit előre lépegetni.”

A nap mesterműve azonban Milák győzelme volt természetesen, amivel 3-2-2-re nőtt az éremtermésünk Párizsban, amihez kellett…

MA206551
MOB-Média/Molnár Ádám

…Major Veronika bronzérme, amit Chateauroux-ból szállított, illetve szállít majd haza vasárnap, amikor délután a Kopaszi Kertben ő lesz az egyik ünnepelt.

A 10 méteres légpisztolyos 8. helye után ma a kedvenc számában, 25 méteres sportpisztolyban döntőzött. A 10 szakaszos finálé elképesztő izgalmakat hozott, a 27 éves versenyzőnek szétlövésben is meg kellett őriznie a hidegvérét, hogy biztosan a dobogóra kerüljön, végül bronzérmet szerzett. Igaly Diána 2004-es aranyérme óta ez a magyar sportlövészet első ötkarikás medálja.

20240803 MA major veronika 25m sportpisztoly 030
MOB-Média/Molnár Ádám

A negyedik hely is csoda volt: Valter Attila a kerékpározók egyéni időfutamában a 22. helyen zárt, viszont a mezőnyverseny az ő műfaja.

Ebben pedig egészen szenzációsan hajrázott, és bejött 4.-nek, amivel azonos helyezést a női mezőnyversenyben holnap induló Vas Kata Blanka ért el, méghozzá a legutóbbi játékokon, 2021-ben, Tokióban, csak ő hegyikerékpárban. 2000-ben, Sydney-ben pedig Szabolcsi Szilvia pályakerékpárban lett 5.

Az ötödik hely ökölvívásban született: a nők 66 kg-os súlycsoportjában Hámori Luca vívott a sporton túlmutató mérkőzést, amit ugyan elveszített, ám így is büszke lehet a teljesítményére.

Az utolsó, hatodik pontszerző pozícióba pedig a világbajnok női kardcsapat fért be, amely kellemetlen meglepetésre a negyeddöntőben 45–37-re kikapott Japántól, így a vigaszágra került, ahol Olaszország ellen 45–35-re győzött, viszont a helyosztón az USA ellen is veszített 45–39-re, így a 6. helyen zárt.

„Nagyon nehéz volt fizikálisan meg fejben is újra felpörögni – nyilatkozta Márton Anna, aki a Tokióban elért nyolcadik helyen szeretett volna javítani, nem is kevéssel. – Nem tudtunk közel sem topformát hozni a helyosztókon, de azért annak örülünk, hogy a hatodik helyet megszereztük. Most mindenki nagy-nagy pihenésre vágyik, és utána átgondoljuk, hogyan tovább.”

VIVAS
MTI/Illyés Tibor

Befejezte a szereplését Párizsban a judoválogatott és az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz is.

Utóbbi a C-döntőben negyedikként ért célba, így összesítésben a 16. helyen zárt – Tokióban a 10., Rióban a 14. volt.

„Nem maradt bennem tartalék, és ezt már az olimpia előtt is mondtam, hogy szeretném magamból kihozni a legjobbat: ha ez az első helyre lesz elég, akkor elsőre, ha utolsóra, akkor az utolsóra. Nagyon jól felépített pályát csináltam és végre megcsináltam azt a versenytaktikát, amit szerettem volna és jól is sikerült” – összegzett Pétervári-Molnár Bendegúz.

A judósaink a csapatverseny negyeddöntőjében 4–1-re kikaptak Olaszországtól, ezzel pedig kiestek, ám itt az a nagy szó, hogy egyáltalán benevezhettek. Ehhez az kellett, hogy a nemzetközi szövetség (IJF) szabadkártyát adott Pongrácz Bencének, így hétfős lett a magyar válogatott, ami a csapatversenyben is részvételi jogot jelentett, mert az adott súlycsoportokban (férfi 73, 90 és +90 kg, női 57, 70, +70 kg) tudott versenyzőt kiállítani.

„A csapatversenynek teljesen más hangulata és ereje van, teljesen más energiák vannak az emberek között, amikor ülünk a padon, mint egyéniben. Nagyon hálás vagyok, hogy én ebből kaphattam” – mondta Tóth Krisztián, az idei egyik zászlóvivőnk.

TOTH K 3 2
MTI/Kovács Tamás

A vitorlázóknál Vadnai Jonatán a nyolcadik helyre lépett előre, Érdi Mária viszont továbbra is gyengébben szerepel.

Az ILCA (korábban Laser) hajóosztályban az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán 5., majd 12. lett, ezzel összetettben a 17. helyről a nyolcadikra ugrott, azaz jó eséllyel pályázik az éremversenyre.

„Nagy, másfél-kétméteres hullámok között versenyeztünk, komoly északnyugati szélben – elemzett Vadnai. –Fárasztó, melós egy ilyen futam, de ha ügyes valaki, akkor tud szörfözni a hullámokon. Az első futamban jó tempóm volt, örültem az ötödik helynek. A másodikban egy kicsit fordult a szél, és az utolsó hátszeles szakaszban nem volt szerencsém, buktam pár pozíciót. De összességében nem volt ez rossz nap, jól állunk.”

A világ- és Európa-bajnok Érdi Máriának továbbra sem megy, 14., 25. és 24. hellyel folytatta szereplését, és hat futam után a 25. helyet foglalja el a 43 hajót számláló mezőnyben.

A tervezett menetrend szerint hétfőig tíz futamot rendeznek Marseille-ben, majd másnap következik a legjobb tízet felvonultató éremverseny.

20240723 031 PARIS 2024 003 vitorlazas
MOB-Média/Szalmás Péter

A csapatsportokat illetően fekete napunk volt, hiszen női kézicsapatunk Hollandia ellen 30–26-as, a férfi pólósok meg Ausztrália ellen 9–8-as vereséget szenvedtek.

Késő estére azonban jutott még egy jó teljesítmény: a 22 éves Takács Boglárka a remek előfutama révén 60 év után az első magyar sprinter lett, aki elődöntőzhetett az ötkarikás játékokon. Akkor, 1964-ben Markó Margit a 11. helyen végzett – most Takács a futamában 11.26-tal a hetedik helyen ért célba, amivel ugyan lemaradt a fináléról, de ettől még fontos élménnyel lett gazdagabb.

„Az utolsó idővel érkeztem a futamomba, de igyekeztem mindent kizárni, és arra a technikai mozgásra koncentrálni, amit már tudok, és a pályán is meg tudom csinálni – ecsetelte az összesítésben 18. Takács. – Amikor ott voltunk a call roomban, körülnéztem, és láttam, hogy csupa olyan versenyző van, akinek kiváló ideje van. Megijedtem egy pillanatra, de egész hamar sikerült ezen átlendülnöm. Ez a futáson talán nem látszott, de magamnak jó hír, hogy kezdek hozzászokni ehhez a mezőnyhöz.”

Takács vasárnap ismét versenyez, a 200 előfutamában, és akad más érdekesség is a hét utolsó napjának atlétika-programjában, és nem csak a férfi 100 méterre gondolunk…