20240803 009 PARIS 2024 noi box

Hámori Luca pontszerző 5. Párizsban

2024. 08. 03.
Megosztás

A nők 66 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Hámori Luca az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia ökölvívótornáján, miután a szombati negyeddöntőben egyhangú pontozással kikapott a szereplésével botrányt keltő algériai Iman Heliftól.

20240803 013 PARIS 2024 noi box
MOB-Média/Szalmás Péter

A kőszegiek kiválósága ír, majd ausztrál rivális legyőzésével jutott az éremszerzés kapujába, amin a tavalyi világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintje miatt kizárt, a nemzetközi szövetség elnökének szavai szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómával rendelkező Helif elleni sikerrel léphetett át.

20240803 001 PARIS 2024 noi box
MOB-Média/Szalmás Péter

A 23 éves magyar a riválisával kapcsolatos kétségek és nemzetközi felháborodás ellenére vállalta a küzdelmet és kiválóan helytállt, ám végül egyhangú pontozással kikapott.

Hámori Luca így Kovács Richárdhoz (63,5 kg) hasonlóan az ötödik helyen végzett, míg Akilov Pylyp (80 kg) első meccsén, a nyolcaddöntőben kikapott.

Hámori Luca a krakkói Európa Játékokon szerezte meg az olimpiai indulás jogát, sporttörténelmet írt azzal, hogy első magyar nőként állt ringbe ötkarikás játékokon.

„Elsőként azt mondanám, hogy hálás vagyok, amiért idáig eljutottam” – mondta a tolongó újságírók előtt Hámori az elveszített negyeddöntő után. „Azt gondolom, hogy minden félelmemet és minden kétségemet el tudtam hagyni, mielőtt beléptem a ringbe és tudtam saját magamat hozni, azt, amit megbeszéltünk az edzőkkel. A háromszor három percet tudtam folyamatosan élvezni és egy pillanatig sem vagyok csalódott, mert mindent megtettem és egészen idáig eljutottam."

20240803 010 PARIS 2024 noi box
MOB-Média/Szalmás Péter

A 23 éves versenyző azt is elmondta, hogy tisztelettel, sportszerűen állt riválisához, ahogy érzése szerint Helif is így állt hozzá és nem is tud rá semmi rosszat mondani. „Az elmúlt pár nap nehéz volt neki is és nekem is, és pont ezért szerettem volna megmutatni, hogy én tisztelettel vagyok felé és egy rossz gondolatom sincsen felé, hiszen erről az egészről nem ő tehet” – mondta nagyon sportszerűen Hámori Luca algériai legyőzőjéről. „Ez most így alakult. Mindketten kiálltunk küzdeni és most ő nyert, de lehet, hogy ez a jövőben másként lesz."

Hámori Luca mellett ott állt interjúja alatt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, utóbbi pedig előbb nyilvánosan is gratulált a két győzelemmel olimpiai pontszerző helyen végzett Hámorinak, majd megosztotta a nyilvánossággal a magyar olimpiai család közös állásfoglalását.

„Nagyon világos álláspontunk van az elmúlt napokban kialakult helyzetről. Ennek az első pontja, hogy mi magyarok mindig a tisztességes verseny, a fair-play pártján állunk és mindig is azt szeretnénk, hogy minden mérkőzés a küzdőtéren dőljön el és nem máshol” – hangsúlyozta a sportvezető, hozzátéve, hogy Hámori számára sem, de éppen ezért a MOB számára sem volt kérdés, hogy a kőszegiek öklözője kiáll a negyeddöntőre. „Mi magyarok nem félünk a versenytől, tudjuk, hogy milyen túlerővel szemben, vagy akár hátrányból is küzdeni. Bátran küzdünk, hősiesen küzdünk és csak ez volt az opció, hogy Luca is bátran és hősiesen küzdjön."

20240803 005 PARIS 2024 noi box
MOB-Média/Szalmás Péter

Fürjes Balázs beszélt arról is, hogy a MOB biztos benne, hogy a NOB a játékok után levonja majd a boksztorna tanulságait. „Természetesen a párizsi olimpia bokszversenyeinek meg vannak a maga tanulságai. Ezeket a játékok után elemezni kell. A nemzetközi olimpiai család régi és lojális tagjaként száz százalékig biztosak vagyunk abban, hogy a NOB meg fogja hozni a szükséges döntéseket és jó döntéseket fog hozni."

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint Hámori Luca, aki ötödik helyen zárt a női ökölvívók között a párizsi olimpián, egyike azoknak hősöknek, akik példaképei lehetnek a fiataloknak. A MOB elnöke a 66 kilogrammos negyeddöntő után az M4 Sport helyszíni stábjának mondta el álláspontját a női boksztornán kialakult helyzetről, valamint azt is elárulta, pénteken milyen állapotban volt a magyar sportoló.

„Lelkileg természetesen nem volt jó állapotban, de edzőjére, családjára, a magyar olimpiai családra tudott támaszkodni és azt gondolom, hogy fantasztikus összeszedte magát. Rettentően büszkék vagyunk rá! Az első magyar női ökölvívóként eljutott idáig, a sportteljesítményt kell nézni, valamint azt, hogy ilyen karakán módon kiállt és nagyon jó mérkőzést vívott. Ez volt a maximum, amit ki tudott hozni ebből. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a magyar olimpiai csapat ilyen tagokkal büszkélkedhet!” – mondta Gyulay Zsolt, aki azt is kiemelte, hogy az elmúlt napokban a közvélemény mindennel foglalkozott, leszámítva a sportolók lelki világát, és a tanulságok levonása majd az olimpia utánra marad, ez pedig a sportdiplomácia munkája lesz.

20240803 006 PARIS 2024 noi box
MOB-Média/Szalmás Péter

A terembe belépve a magyarok azzal szembesültek, hogy a lelátókon ülő szurkolók nem feltétlen Hámori Lucáért szorítottak. Gyulay Zsolt szerint Milák Kristóf is hasonló helyzetben volt a 200 méteres pillangóúszás döntőjében, ezzel utalva arra, hogy a nézők elsősorban a hazai színeket képviselő Léon Marchandot buzdították.

20240803 002 PARIS 2024 noi box
MOB-Média/Szalmás Péter

„A sportolóknak meg kell szokni és meg is szokták azt, hogy esetleg ellenséges vagy nem baráti közegben vannak. Ők százszázalékosan kikapcsolták ezeket a dolgokat. Itt kezdődik egy igazán nagy sportoló, amikor ezt meg tudja csinálni és csak a feladatára tud koncentrálni” – mondta, és a magyarok szereplésével kapcsolatban hozzátette: „a közvéleménynek is tudomásul kell vennie, hogy az olimpiára való kijutás óriási eredmény. Most itt a bokszcsarnokban láttuk, hogy mivel kell szembenéznie egy sportolónak, nemcsak fizikálisan, hanem lelkileg is. Szerintem ezek a fiatalok hősök és méltán lehetnek példaképei az otthoniaknak és a fiataloknak!"