20240727 MA valter attila ferfi orszaguti idofutam 022

Valter Attila 4. az országúti mezőnyversenyen

2024. 08. 03.
Megosztás

A magyar országúti kerékpársport legjobb eredményét elérve 4. lett a férfiak mezőnyversenyében Valter Attila.

Valter Attila szenzációs versenyzéssel a negyedik helyen ért célba az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyében a párizsi olimpián, az aranyérmet a duplázó belga Remco Evenepoel nyerte meg.

A Visma-Lease a Bike magyar bajnok bringása végig kiválóan helyezkedett a mezőnyben, végül hatalmasat hajrázva tekert be negyedikként a 273 kilométeres viadalon. Evenepoel sporttörténeti tettet hajtott végre, korábban ugyanis még egyetlen férfi kerékpáros sem tudta egyazon olimpián megnyerni az időfutamot és a mezőnyversenyt is.

A 273 kilométer hosszú, 2800 méter szintkülönbséget tartalmazó táv rajtja és célja is a Trocaderónál kapott helyet. A világversenyeken és a World Tour-viadalokon megszokottakhoz képest lényegesen kisebb, 90 fős mezőny és a nemzetenként indítható maximum négy versenyző miatt nehezen volt előre kalkulálható a verseny hajrájának alakulása.

Valter három éve, Tokióban is szerepelt a mezőnyversenyben, akkor bár letekerte a távot, szervezési hiba miatt hivatalosan nem fejezte be a viadalt. z országúti időfutamon néhány nappal korábban 22. lett, de saját bevallása szerint az nem az ő száma.

VALTER 1
MTI

„Jók voltak a lábaim, próbáltam kivárásra játszani, a megbeszélt taktikát követtem és az is jót tett, hogy már több mint egy hete itt vagyok. Okosan mentem, az utolsóelőtti hegyen, amikor többen leszakadtak rólunk, éreztem, hogy ki lehet kaparni a gesztenyét – nyilatkozta Valter, aki egyébként a célvonalnál emelte a kezét, mert azt hitte, a harmadik. – Végül negyedik lettem, de ez is óriási győzelem, nem gondoltam volna, hogy országúton, az olimpián a legjobb ötben végzek. Óriásit dob ez a magabiztosságomon, nagyon rám fért ez az eredmény, mert bár egész évben azt éreztem, hogy erős vagyok, a mai napig ezt sehol nem tudtam megmutatni. Sírhatnékom van, hogy most sikerült!”

Hozzátette: sikeréhez hozzájárult az olimpiai falu hangulata, illetve az elmúlt napok magyar sikerei, érmei:

„A negyedik hely annak is köszönhető, hogy engedtem, hogy átéljem az egész olimpiai hangulatot. Nehéz időszakon vagyok túl, ez a helyezés visszajelzés arra, hogy soha ne adjam fel a reményt és bízzak a jó eredményben! Élveznem kell a versenyzést, az életre és azokra az apróságokra kell elkezdenem koncentrálni, amik fontosak. Jó volt magyarok között lenni, még fel sem fogtam, el sem hiszem, hogy olimpiai negyedik vagyok.”

Hasonló pontszerző eredményeket illetően olimpián, korábban Sydney-ben Szabolcsi Szilvia pályakerékpárban lett 5., Vas Kata Blanka pedig Tokióban, hegyikerékpárban 4. Száz évvel ezelőtt, szintén Párizsban egy másik szakágban, pályakerékpárban Grimm János és Uhereczky Ferenc a tandem (páros) versenyszámban lett negyedik.

Vasárnap a női mezőnyversenyben Vas Blanka áll rajthoz, az SD Worx-Protime bringása második magyar női országúti kerékpárosként indul ötkarikás játékokon, Izsák Éva 1992-ben 51. lett.

KERÉKPÁR, ORSZÁGÚT

Férfiak, mezőnyverseny (273 km)
Olimpiai bajnok: Remco Evenepoel (Belgium) 6:19:34 óra
2. Valentin Madouas (Franciaország) 1:11 perc hátrány
3. Christophe Laporte (Franciaország) 1:16 p h.
4. Valter Attila azonos idővel