„A fehérorosz hős” Minszk első sztár nagykövete

„A fehérorosz hős” Minszk első sztár nagykövete

2018. 07. 25.
Megosztás

Július 24-én Minszkben bejelentették az Európa Játékok első sztár nagykövetét, aki nem más, mint a négyszeres olimpiai és kétszeres világbajnok sílövő, Darya Domracheva.

Domracheva, „a fehérorosz hős” nevet a 2014-es Sochi téli olimpia után kapta, ahol három aranyérmet szerzett. Ő lett az első sztár nagykövete a sporteseménynek, amit a Fehérorosz Olimpiai Bizottság épületében jelentettek be George Katulin, a szervezőbizottság elnökének jelenlétében.

„Mindent megteszek, hogy méltóságteljesen teljesítsem ezt a nemes feladatot a többi nagykövettel együtt. Hiszek benne, hogy a második Európa Játékok magas színvonalú lesz és új sztárok fognak itt születni. Ők örökre emlékezni fognak Minszkre, mint arra a helyre, ahol első nagy sikerüket érték el, és ez nagyon fontos szerepet fog játszani hazánk jó hírének öregbítésében.” – mondta Domracheva.

A sztár nagykövetek feladata, hogy népszerűsítsék hazájukban és külföldön egyaránt a jövő évben, Minszkben megrendezésre kerülő sporteseményt és az Európa Játékok programjában szereplő 15 sportágat.

Domracheva, aki múlt hónapban jelentette be visszavonulását, karrierjét 13 évesen kezdte. Pályafutása legnagyobb sikerét a 2014-es téli olimpián érte el, ahol három aranyéremmel gazdagodott, megnyerte a sílövők üldözéses, egyéni indításos, és tömegrajtos versenyét. Az olimpiai éremgyűjteményében található egy bronzérem 2010-ből, Vancouverből, valamint még egy-egy arany és ezüstérem az idei PyeongChangi olimpiáról.

2015-ben megnyerte a világkupát és ezzel a nagy kristálygömböt. Karrierje során világbajnokságokon 2 aranyat, 4 ezüstöt és 1 bronzérmet szerzett.

Minszkben 15 sportágban 50 ország 4082 sportolója küzd majd az érmekért. A sportágak közül 10-ben az eredmény beleszámít a kvótaszerzésbe a 2020-as Tokiói nyári olimpiára. A játékokon 91 férfi, 89 női és 21 vegyes versenyt rendeznek.

forrás: http://minsk2019.by/en/news/468