Az olimpia kezdetét ünnepelték Kecskeméten

Az olimpia kezdetét ünnepelték Kecskeméten

2021. 07. 26.
Megosztás


A Kecskeméti Olimpia Barátok Bóbis Gyula Köre és a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör közös szervezésében a tokiói olimpia tiszteletére meghirdetett szellemi (sport-totó) olimpiai vetélkedő, valamint rajz- és mozgókép-készítésére kiírt vetélkedés eredményesen lezárult az elmúlt hetekben. A számos egyéni és közösségi résztvevőt megmozgató vetélkedés eredményhirdetésére, és a rendezvénysorozat értékelésére július 23-án, pénteken délután került sor a Mercedes-Benz Kosárlabda Akadémia épületében, Kecskeméten.

Az érkező vendégeket felvezetésként az olimpiákról készült videó összeállítással várták a felkészült szervezők. A magyar nemzeti himnusz után dr. Bodóczky László, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Kör elnöke mondott köszöntő beszédet. Majd Japánból, Aomori városából Onodera Akihiko polgármester videóüzenetben üdvözölte a vetélkedésben résztvevőket és a vendégeket. A beszéde végén magyar nyelven küldte el üdvözletét. Az üzenet után Vujovich Andrea mondta el Pierre de Coubertin: Óda a sporthoz című költeményét. Kecskemét Megyei Jogú Város üdvözletét Falu György alpolgármester tolmácsolta a résztvevőknek. Az üdvözlések sorát Király József, a Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Társaság vezetője zárta. Ő azt a közös szálat említette országaink között, hogy Japánt tengerek veszik körül, Magyarországot pedig a népek tengere.

Tokió emlékezete – Olimpiák Tokióban címmel Grosán Pál, a kecskeméti kör vezetőségi tagja, krónikása tartott rövid előadást. Összesen 43 olimpikonnak volt kecskeméti kötődése idáig. A legeredményesebb kecskeméti olimpikonok Majoros István, Nagysolymosi Sándor, Messzi István, Busa István, Kincses Tibor. Az 1964-es, Tokióban rendezett olimpián 8 fő kecskeméti kötődésű olimpikon vett részt.

A kör által meghirdetett Olimpiai Totó tanulságairól, a beérkezett megfejtésekhez kapcsolódó tapasztalatokról Gyurkó Sándor, a kör tagja, a totó összeállítója, aki maga is eredményes olimpiai vetélkedő résztvevő volt, beszélt. Az eredményhirdetésen, díjkiosztón a Hirös Olimpikonok Alap által támogatott sportolók, edzőik, korábbi olimpikonok segédkeztek, többek között Árva Cintia súlyemelő, Boronkay Péter paralimpikon, triatlonos. Majd a meghirdetett rajzverseny eredményhirdetése következett. Koleszár Márta, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár vezetője értékelte a beérkezett rajzokat, amelyeket a résztvevők a helyszínen megtekinthettek. A megjelent versenyzőknek Boros Zoltán, a kör ügyvezetője vezetésével átadták a könyvtár és a kör díjait.

Sinkó Andrea, immár újdonsült édesanyaként előadta a gyermekkorában írt Jövő évezred olimpiai ódája című versét. Andrea gyermekkora óta részt vett édesapjával és családjával a MOA rendezvényein. Édesapja halála után, a Sinkó Lajos Sporttörténeti Gyűjtemény révén őrzik méltó emlékét a körrel együtt, és sok év után is csillogó szemekkel szavalja írását, immár felnőtt nőként. Az eseményhez és az olimpia kezdetéhez kapcsolódva jelent meg a kör 7. kiadványa "Fényesen ragyognak” címmel, melynek rövid könyvbemutatóját Grosán Pál, a könyv szerzője tartotta meg. A könyvben 8 kecskeméti olimpiai érmes életútjával ismerkedhetünk meg.

Arról, hogy egyedi és emlékezetes maradjon az olimpia nyitónapja Kecskeméten is, a kör egy Olimpiai Liget kialakításával készült. Ennek keretén belül a csarnok mellett, az Akadémia parkolójában öt korábbi olimpiai érmes emlékére (Szemereyné Törös Olga, Bóbis Gyula, Földi Imre, Messzi István, Polyák Imre) fát ültettek és a fák elé elhelyezték az olimpikonok emléktábláját. Polyák Imre birkózó olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója fája egyik névadójának Győr Bélát, a MOA főtitkárát kérték fel a kör vezetői, aki Tihanics Tiborral, a Kecskeméti TE birkózó szakosztályának vezetőjével, többszörös magyar bajnok birkózóval tett eleget a kedves felkérésnek.

Zárásként a résztvevők a 2020-as olimpia (Tokió, 2021) lángjának meggyújtását tekintették meg felvételről, majd az Olimpiai Himnusz hangjaival ért véget a rendezvény.

(MOB-MOA/GyB; fotó: KOBBGyK)