A gyűrűk ura – 50 éves Csollány Szilveszter

A gyűrűk ura – 50 éves Csollány Szilveszter

2020. 04. 13.
Megosztás

Hogy mi a közös Szent Péterben, Krisztusban és az Exatlonban? Ha más nem is, Csollány Szilveszter biztosan. A sydney-i olimpia gyűrűversenyének olimpiai bajnoka félévszázados lett, őt köszöntjük.

Csollány Szilveszter 1970. április 13-án született Sopronban. Édesanyja egyedül nevelte őt és testvérét. Hat éves volt, amikor bátyját kezdte kísérni a tornaedzésekre, otthon pedig "utánacsinálta" a gyakorlatokat. Tíz évesen lett a Rába ETO sportolója, nevelőedzője Szólás Nándor volt, 1986-tól pedig az Újpesti Dózsában pallérozódott tovább, ekkortól lett tagja a válogatott keretnek is. Tehetsége már az ifi- és juniorversenyeken is megmutatkozott, első felnőtt sikerét az 1990-es lausanne-i Európa-bajnokságon érte el, ahol gyűrűn bronzérmet szerzett. Két évvel később ott van ő is a barcelonai olimpián, ahol a csapattal a kilencedik helyen végez, ugyan úgy, mint egyéni összetettben, gyűrűn hatodik, lólengésben hetedik. Még ugyan ebben az évben a párizsi világbajnokságon gyűrűn ezüstérmet nyer, a budapesti Eb-n ugyanezen a szeren bronzérmes.

A ’90-es évek közepén Amerikába költözik, ahol edzőként is tevékenykedik. Az atlantai olimpiára nagy reményekkel érkezik, végül itt is ezüstöt akasztanak a nyakába, egy évvel később hazatér Magyarországra. A szentpétervári Eb-n végre felállhat a dobogó legfelső fokára is gyűrűn. A sydney-i olimpiát megelőző években sorra nyeri az ezüstérmeket, ám Ausztráliába magabiztosan érkezik. A legmagasabb pontszámmal került be a döntőbe, ahol egy feledhetetlen gyakorlattal utasított mindenkit maga mögé, és szerezte meg gyűrűn az aranyérmet.

Az olimpia után a Dunaferrből a Honvédba igazol, a szerenkénti ob döntőjében gyűrűn az első, lólengésben a második helyet szerezte meg. Itt meg kell jegyeznünk, hogy bár a Szilas becenévre keresztelt tornászunkat mindenki a gyűrűk honi uraként ismeri, lólengésben is igen erős versenyzőnek számított, ám testi adottságai ezen a szeren kevésbé tudtak érvényesülni. Pályafutása zárásaként 2002-ben a debreceni Főnix Csarnokban a világbajnoki elsőséget is megszerezte, így elmondható, hogy gyűrűn megnyert szinte mindent, amit lehetett.

A Testnevelési Főiskolán 1992-ben szerzett edzői képesítést, 2001-től pedig a József Attila Tudományegyetem budapesti médiaintézetének hallgatója volt. Aktív pályafutását befejezve edzőként tevékenykedett itthon és külföldön is, a szombathelyi egyetemen külsős szakoktatóként tanít. Második feleségével és lányaival Sopronban él, az Exatlon idei évadában pedig a bajnokok csapatát erősítette.

Az Isten éltessen sokáig Szilas!

(MOB-összeállítás; Képek: MTI)