Kajaklapát és hegedűhúr — 70 éves Zakariás Mária

Kajaklapát és hegedűhúr — 70 éves Zakariás Mária

2022. 12. 28.
Megosztás


Kis túlzással senki sem számított rá, hogy Moszkvában olimpiai érmet szerez. Hegedűn legalább olyan jól muzsikál, mint kajakban, és nebulók sokaságát oktatta testnevelésre. Hetven éves lett Zakariás Mária, olimpiai bronzérmesünk.

Zakariás Mária 1952. december 28-án született Budapesten. Ha a sors másként hozza, talán ma, mint híres zeneművészt ismernénk, ugyanis iskolás éveit a méltán híres Lorántffy utcai ének-zene tagozatos általánosban töltötte. Édesapja maga is zenélt, így hat gyermekével egyfajta családi zenekart „alakított”. Mária, Éva hugával egyetemben hegedűn muzsikált. De nem csak a hangszerben egyeztek ők ketten, hiszen 1966-ban éppen testvérét követte az Újpesti Dózsába kajakozni.

Itt nevelőedzője Szabó Ferenc lett. Az ő személye is hozzájárult ahhoz, hogy a zenei pálya helyett a vízen muzsikált tovább. A felnőtt válogatottba 1970-ben került be, ekkor lett először felnőtt bajnok is négyesben. A következő években is inkább csapatban, mint egyéniben halmozta az érmeket a világversenyeken. A müncheni olimpián tartalék volt, 1976-ban pedig végül nem került be az utazó csapatba. Egy évre rá megszületett kisfia, majd 1979-ben kislánya is. Már mindenki lemondott róla, mikor Rakusz Évával párosban sikerült kivívniuk a moszkvai indulás jogát, ott pedig bejutottak a döntőbe. Féltávnál még az utolsó helyen lapátoltak, ám innen begyújtották a rakétákat, és meg sem álltak a dobogó harmadik fokáig. A válogatott keretnek 1982-ig maradt tagja.

Még aktív évei alatt, 1977-ben szerezte meg testnevelő tanári diplomáját a TF-n, az aktív sporttól visszavonulva, 1982-től nyugalmazásáig a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanára volt. Itt a testnevelés mellett 2005-től angolt is tanított. Ezzel gyakorlatilag minden vágya teljesült. Nyugdíjas évei alatt sem maradt tétlen, hiszen rendszeresen sportol férjével, Giczy Csaba egykori olimpiai ezüstérmes kajakozóval. A mozgás mellett pedig a másik szerelem, a zene is a mindennapjai része maradt, ugyanis a Koncertmuzsika Zenekar hegedűse.

Az Isten éltesse még sokáig Zakariás Máriát!

(MOB-összeállítás; képek: MTI)