A kolozsvári tornász Európa-bajnokság biztató kezdete az új olimpiai ciklusnak

A kolozsvári tornász Európa-bajnokság biztató kezdete az új olimpiai ciklusnak

2017. 04. 26.
Megosztás


A hétvégén befejeződött kolozsvári tornász Európa-bajnokságon 2 ezüst-, 1 bronzérmet, továbbá 3 hatodik helyet szereztek tornászaink. Összesen 8 döntőben voltunk érdekeltek. Ez egy nagyon biztató szereplés a tokiói olimpiai ciklus elején...

Az éremtáblázat 9. helyén végzett Magyarország, többek között Németországot, Hollandiát, Olaszországot megelőzve az eddigi kontinens-viadalokon eredményesen szerepelt nemzetek közül. A 17 olimpiai pont önmagáért beszél.

London olimpiai bajnoka, Berki Krisztián sikerrel tért vissza a férfiak mezőnyébe, és csak formai hiba tudta megfosztani a lólengés aranyérmének megszerzésétől. További két férfi tornász, a nyári ifjúsági olimpiát és EYOF-ot is megjárt Kardos Botond, továbbá Babos Ádám is bejutott a férfiak egyéni összetett fináléjába.

A nők ezen az Európa-bajnokságon kitettek magukért. Kiemelkedő eredményeket ért el a riói olimpikon és a 2015-ös EYOF-induló Kovács Zsófia, aki az egyéni összetettben kis különbséggel szorult a dobogó második fokára, és a talaj kivételével minden szeren a döntő hatodik helyén végzett.

Edzője, Trenka János még a vasárnapi ráadás gerendadöntő előtt nyilatkozott tanítványa szerepléséről:

Dévai Boglárka, aki a 2015-ös nanjingi ifjúsági olimpián is szerepelt, most ugrásban szerzett egy nem várt bronzérmet, és bejutott az egyéni összetett fináléjába is. Edzőjét Rácz Gábort is meglepte ezzel a teljesítménnyel.

Draskóczy Imre, női szövetségi kapitány is megerősítette, hogy a lányok bebizonyították, az elmúlt évi Európa-bajnokságon megszerzett csapat-nyolcadik hely nem volt véletlen, már akkor is megmutatkozott a női torna magyarországi fejlődése.

Magyar Zoltán, a szövetség elnöke elmondta, hogy az újabb olimpiai ciklust jól kezdte az átszervezett edzői gárda írányításával a válogatott. Tornászaink bekerültek az európai elit mezőnybe. A továbblépéshez, a távoli sikerekhez versenyzőink gyakorlatainak nehézségi fokát kell emelni és tökéletesíteni, s akkor már a 2017 október 2-8. között rendezendő montreáli világbajnokságon sok örömöt okozhatnak a sportágat kedvelők táborának tornászaink.

(MOB, fotók: Márton István)