Hun puska

A légpuskacsapat Bajnokok Ligáját nyert, Tóth Krisztián Eb-bronzot

2023. 11. 06.
Megosztás

Hihetetlen izgalmak után 3-2-re győzött a döntőben a magyar légpuskacsapat Németország ellen az első alkalommal kiírt sportlövő Bajnokok Ligájában Budapesten, a Hotel Mercure Budapest Castle Hill szállodában. Tóth Krisztián bronzérmes a judo Európa-bajnokságon. Kétszer is diadalmaskodott a magyar férfi kézilabda-válogatott a lengyelek elleni előkészületi összecsapásokon. Nem lesz januárban olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokság Izraelben.

BL puska paros
hunshooting.hu

Sportlövészet. A Hotel Mercure Budapest Castle Hill szállodában rendezték első alkalommal az Európai Sportlövő Szövetség (ESC) új versenyét, az Európai Bajnokok Ligáját légpisztolyban és légpuskában, négy-négy nemzeti válogatott részvételével.

A versenyszabályokról röviden. Egyszerre csak egy-egy versenyző lőhet a csapatokból a már megszokott 16 pontig tartó rendszerben. Ha a négy pár után 2-2 az állás, akkor rendezik meg a vegyes csapatok küzdelmét, ami eldöntötte a mérkőzés sorsát.

Pénteken a magyar pisztolyos (Major Veronika, Fábián Sára Ráhel, Tátrai-Fejes Miklós, Rédecsi Máté) illetve puskás (Mészáros Eszter, Dénes Eszter, Péni István, Pekler Zalán) válogatott is egyaránt az olaszokat legyőzve került be a fináléba. Ott mindkét összecsapáson a németek voltak az ellenfelek.

A puskásoknál az első párban Pekler Zalán 16-10-re nyert a már olimpiai kvótás Maximilian Ulbrich ellen, majd Mészáros Eszter 17-7-re kikapott Anna Janssentől. 1-1. A folytatásban Péni István és Maximilian Dallinger csatája következett. A végig szoros párharcban a német – 15-13-as vezetésénél – egyetlen pontra volt a győzelemtől, ám az időkérést követően Péni István fordított és 18-16-ra nyert. A negyedik párban a szintén olimpiai kvótás Lisa Müller megállíthatatlan volt, 17-5-re bizonyult jobbnak Dénes Eszternél. 2-2. A mérkőzés sorsáról döntő párharcban a Pekler Zalán, Mészáros Eszter kettős küzdött a Maximilian Ulbrich, Anna Janssen duó ellen. A magyarok jól kezdtek és végig vezetve 16-6-ra nyertek. Ezzel összesítésben 3-2-re nyerte a magyar légpuskás csapat az első ízben kiírt Bajnokok Ligáját.

Hun pisztoly
hunshooting.hu

A pisztolyos fináléban az első párban Tátrai-Fejes Miklós 16-8-ra kikapott az olimpiai kvótás Robin Waltertől, majd Major Veronika 16-10-es vereséget szenvedett Sandra Reitztől. A folytatásban Rédecsi Máté is veszített, méghozzá 16-4-re Michael Schwaldtól, így a negyedik pár összecsapására már nem került sor. A magyar pisztolycsapat ezüstérmes lett.

2023 11 03 TUM 009

Fábián László és Sinka László

Tumbász Hédi

A versenyt megtekintette Fábián László, a MOB főtitkára. Úgy gondolja, hogy ez a lebonyolítás igazolta az ESC kezdeményezésének helyességét. A 10 méteres puska, pisztoly számokat kulturált körülmények között, akár egy szállodában is meg lehet rendezni. A lövők között éles csatározások alakultak ki. Örvendetes volt, hogy a magyar pisztolyos csapat két junior korú lövővel felállva is sikerrel vette az olaszok elleni találkozót. Reméli, ez a verseny is segítette a magyar lövők felkészülését további olimpiai kvóták megszerzésére.

Carlos Ferreira European Judo Championships Seniors Montpellier 2023 2023 291096
European Judo Union

Judo. A franciaországi Montpellierben rendezték meg a 72. Európa-bajnokságot, ahol a helyezések mellett olimpiai kvalifikációs pontokat is gyűjtöttek az indulók. Az olimpiai bronzérmes, vb- és Eb-második 90 kilogrammos Tóth Krisztián két győzelem után a negyeddöntőben Budapest világbajnokával, a szerb Nemanja Majdovval találkozott. Krisztián már az első percben két intést kapott, ezt követően azonban egyre jobban átvette az irányítást, a rendes küzdelmi idő végére kiegyenlítődött az intések száma. A hosszabbításban aztán Majdov vazarit érő akcióval nyert. A szerb később meg sem állt a dobogó legfelső fokáig. Krisztián a vigaszágon jutott el a bronzcsatáig, ahol a 2019-ben világbajnok holland Noel van't Enddel találkozott. A négyperces alapidőben az MTK 29 éves versenyzője egy, riválisa pedig két intést kapott. Az első értékelt akcióig tartó hosszabbításból 3 perc 46 másodperc telt el, amikor az ellenfél szabálytalan fogásért – egy dobásnál veszélyesen kicsavarta a magyar klasszis könyökét – megkapta a harmadik figyelmeztetését is, ami már a leléptetését jelentette. Tóth Krisztián harmadik bronzát szerezte meg a kontinenstornákon, előzőleg 2014-ben szintén Montpellierben, 2021-ben pedig Lisszabonban állhatott dobogóra. Kazanyban, 2016-ban ezüstérmet szerzett. Övé lett a magyar küldöttség egyetlen medálja az idén Franciaországban, s egyben a magyar judo-történelem 54. Eb-bronza is. Ötödik helyen végzett Pupp Réka (52kg), Özbasz Szofi (63kg), Sipőcz Richárd (+100kg), hetedik lett Szegedi Dániel (73kg) és Ungvári Attila (81 kg).

Férfi kézilabda felkészülési mérkõzés - Magyarország-Le
MTI, Illyés Tibor

Kézilabda. A januári németországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra készülő férfiválogatott Szegeden, majd egy nappal később Békéscsabán találkozott a szintén Eb-résztvevő lengyelekkel. A válogatott tíz év után játszott ismét Szegeden. Az első félidőben kissé akadozott még a gépezet, és a lengyelek egygólos előnnyel (14-15) tértek az öltözőbe. A második játékrészben az elején visszavette a vezetést a magyar együttes, azt egészen a végéig megőrizte. A cserejátékosok jól szálltak be a meccsbe, szoros állásnál fontos gólokat szereztek, ezzel hozzásegítve a csapatot a négygólos sikerhez. Magyarország-Lengyelország 31-27 (14-15)

A válogatott a békéscsabai találkozón a 40. percben tízgólosra növelte előnyét ellenfelével szemben, amelyet a találkozó végéig tartani tudott, így nagyarányú győzelmet aratott a második felkészülési mérkőzésen. Magyarország-Lengyelország 36-26 (16-11)

A magyar csapat legközelebb január 5-én és 6-án lép pályára, amikor Csehországot fogadja egy nyilvános és egy zártkapus felkészülési mérkőzésen. A németországi Európa-bajnokság a válogatott számára január 12-én kezdődik.

GER HUN
Marco Wolf, Marco Wolf

A november végén rajtoló világbajnokságra készülő magyar női válogatott 29-25-re kikapott vasárnap Münchenben Németország együttesétől.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány: „Hullámzó volt a játékunk, mindenképpen stabilizálni kell. Sok volt az eladott labdánk, ezeket pedig a német válogatott könyörtelenül megbüntette és sok könnyű gólt dobott. Kiemelném Böde-Bíró Blanka védéseit, ő sokat tett azért, hogy minél közelebb tudjunk maradni az ellenfélhez. Szünet után volt egy 3-0-s rohamunk, majd három lehetőségünk, hogy még közelebb zárkózzunk, ám újabb hibákat követtünk el, és voltaképpen állandósult a különbség.”

Németország-Magyarország 29-25 (14-9)

A dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság előtt még két felkészülési találkozó vár Golovin Vlagyimir együttesére, amely november 25-én és 26-án is Hollandiában lép pályára.

A magyar válogatott a világbajnokságon Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe. A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Polo
waterpolo.hu

Vízilabda. Az European Aquatics (LEN) közleménye szerint a kialakult háborús helyzetben januárban lehetetlen megrendezni az Európa-bajnokságot Izraelben. A január 3. és 16. közé tervezett vízilabda Európa-bajnokságnak Netanya adott volna otthont első ízben 32 csapat részvételével, ám a LEN és az izraeli szövetség képviselői végül arra jutottak, nincs esélye annak, hogy az Eb-t nyugodt körülmények között meg lehessen rendezni. A kommüniké ezután úgy fogalmaz: “több opciót vizsgálnak a dohai világbajnokságra történő kvalifikációt illetően, erről a lehető leghamarabb igyekszünk a megfelelő információval szolgálni.”

Amennyire homályos a kívülállóknak, bennfentesek számára legalább annyira egyértelműnek tűnik: azt a lehetőséget épp elengedik, hogy más helyszíne(ke)n megrendezzék az Eb-t az eredeti időpontban – most már csak azt kívánják eldönteni, hogy a még szabad európai vb-helyekre pályázók hol mérkőzzenek meg egy-egy selejtezőtorna keretében. Mivel a fennmaradó olimpiai kvótákat Dohában osztják ki (nem lesz külön olimpiai selejtezőtorna, mint korábban), a még nem vb-résztvevő európaiak számára komoly téttel bírnak majd ezek a viadalok. Ez a magyar csapatokat nem érinti: a férfiválogatottnak a fukuokai döntőbejutással már biztossá vált az olimpiai részvétel, női együttesünknek viszont még harcolnia kell Párizsért, viszont a vb-kvótát megszerezték a lányok azzal, hogy négy közé kerültek Los Angelesben a világkupán. Hivatalos bejelentés ugyanakkor még nincs arról, hogy az Európa-bajnoknak (vagy a legjobb nem kvalifikáltnak) járó párizsi hellyel mi lesz – gyanítható, ezt átcsoportosítják a vébére, ami első hallásra jó hírnek tűnik a lányok szempontjából, mivel a görögökkel és az olaszokkal hárman maradtunk az igazán erős együttesek közül, akik az egy európai és a Dohában elérhető két maradék kvótára pályáznak.

Madaras Norbert az M1 aktuális csatornának elárulta, a legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg, hogy a férfi és a női Eb-t különválasztják. Németország és Hollandia jelentkezett rendezőnek, de hivatalos bejelentés csak később várható. Az elnök kiemelte, különösen a nők esetében lenne nagyon fontos, hogy megrendezzék a kontinensviadalt, hiszen a magyar válogatott még nem biztosította helyét az olimpián, az Eb pedig plusz egy lehetőséget jelentene a kvótaszerzésre. Hozzátette, a világbajnokság után Bíró Attila helyére kerülő Mihók Attila, Cseh Sándor szövetségi kapitány páros számára is fontos lenne, hogy minél több mérkőzésen gyakorolják az általuk elképzelt játékot. Ugyan a férfiválogatottnak a világbajnoki győzelmével már megvan a párizsi kvótája, de Varga Zsolt szövetségi kapitány az Európa-bajnokságon több fiatalt is szeretne kipróbálni, így Madaras Norbert elmondta, nagyon bízik benne, hogy megtartják a kontinensviadalt.