Az athéni Márványstadionban vették át az olimpiai lángot a dél-koreai szervezők

Az athéni Márványstadionban vették át az olimpiai lángot a dél-koreai szervezők

2017. 10. 31.
Megosztás


Kedden délelőtt ünnepélyes keretek között vették át Athénban a dél-koreai szervezők a februári, phjongcshangi téli olimpia fáklyáját a görögöktől.

Az egy hete, október 24.-én Olümpiában fellobbant láng átadási ünnepségére a márványból készült athéni Panathinaikó Stadionban került sor, ahol 1896-ban az első modernkori játékokat rendezték.



Oülmpiában Apostolos Angelos sífutó volt az első, aki a lánggal futhatott, majd adta át a dél-koreaiak első váltótagjának, a labdarúgó Park Ki Szungnak. A láng útja ezután több görög településen haladt át és érkezett meg október 30-án Athénba, ahol az Akropolisz lábánál pihent meg.


Kedden ünnepélyes keretek között fogadták a Márványstadionban a lángot.


A programot görög tornászok táncbemutatója nyitotta meg.



Majd koreai művészek követték őket.


Ezután Spyros Caprolos, a Görög Olimpiai Bizottság elnöke kíséretében érkezett a stadionba Prokopisz Pavlopulosz görög elnök a felsorakozott díszőrség között.


Ókori ruhákba öltözött görög papnők érkeztek olajággal a kezükben és fogadták a közben a stadionba érkező lángot, amit Kim Ki Hon háromszoros koreai rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok adott át a görögországi utolsó fáklyafutónak, Ioannis Proios alpesi sízőnek. Ő lobbantotta fel a kandeláberben a lángot.



A Görög Olimpiai Bizottság elnöke beszéde után Li Hi Pom, a 2018-as játékok szervezőbizottságának vezetője vette át a lángot, majd közölte, várják a világ téli sportolóit Dél-Koreába, ahová szerdán magyar idő szerint 3 órakor érkezik meg a láng Szöul nemzetközi repülőterére, Incheonba. (Az érkezést az Olympic Chanel közvetíti a honlapján)

A hagyományos váltófutás során az olimpiai jelképet száz napon át több mint 7500-an hordozzák körbe az ázsiai ország 17 városában és tartományában.

A következő téli játékokat február 9. és 25. között rendezik Phjongcshangban.

(MOB, fotók: Olympic Chanel, IOC Media)