55030

A MOB orvosbizottsága dr. Tállay Andrást javasolja a párizsi egészségügyi csapat vezetőjének

2024. 03. 12.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottsága hétfői ülésének résztvevői a párizsi olimpiára utazó magyar küldöttség egészségügyi csapata vezetőjének egyhangúlag dr. Tállay Andrást, az orvosbizottság elnökét javasolják.

Tállay doktor a tizedik olimpiáján lehet a Magyar Csapat egészségügyi teamjének vezetője vagy tagja, mellette számos multisporteseményen, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is tagja volt a delegációnak és ellátta a feladatot, hatalmas tapasztalata van a területen – indokolták az orvosbizottság ülésén. A sportorvos-sportsebész szakember emellett a Magyar Sportorvos Társaság főtitkári és a Magyar Atrosztkópos és Sportsebészeti Társaság elnöki tisztét is ellátja, számos sportág válogatottja mellett keretorvosi tapasztalatot is szerzett.

A bizottság elnöke beszámolt a közelmúltban rendezett monacói, főképpen a prevenciót tárgyaló kongresszusról és egy innsbrucki neurológiai konferenciáról is.

Az ülés egyik jelentős napirendi pontját a gangwoni, IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok egészségügyi beszámolója jelentette. Dr. Toman József és dr. Tóth Szabolcs alkotta a mintegy 60 fős magyar delegáció orvosi csapatát. Elmondták, hogy a játékokat megelőző orvosi szűrővizsgálatok a Sportkórházban rendben lezajlottak, az esemény helyszínén két sportoló sérülését követte kórházi vizsgálat, néhány eset (például felső légúti panaszok) helyszíni ellátást, kezelést igényelt.

A párizsi előkészületek is rendben zajlanak, megtörtént a szövetségek igényeinek felmérése, zajlik az eszközbeszerzés, folyamatosak a komplex szűrővizsgálatok, folyamatban van az egészségügyi csapat kialakítása, melynek vezetője dr. Tállay András lehet – erről az orvosbizottság javaslata alapján a MOB elnöksége fog dönteni.

A Magyar Atrosztkópos és Sportsebészeti Társaság április 11. és 13. között 16. alkalommal rendez tudományos konferenciát. A balatonalmádi fórum egyik meghívott előadója dr. Lars Engebretsen norvég professzor, a NOB orvostudományi osztálynak vezetője lesz; a szakember a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának meghívására, a MOB támogatásával utazik Magyarországra. Tállay András az ülés végén meginvitálta a bizottság tagjait a fórumra, és mindenkit annak népszerűsítésére kért.

A bizottság megbeszélésén a PWC munkatársai Adatból információ – adatelemzés és mesterséges intelligencia a sportban címmel tartottak rövid prezentációt.