20240428 002 evezos eb szeged

Magyar Evezős Szövetség: Biztos az evezős kvóta a párizsi olimpiára

2024. 05. 22.
Megosztás

Evezésben biztos a magyar olimpiai részvétel, áll a Magyar Evezős Szövetség közleményében. Siklósi Gergely aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők franciaországi világkupa-versenyén, Saint-Maurban. A judós Pupp Réka ötödik a vb-n. 3x3-as kosárlabdában, asztaliteniszben és triatlon vegyes váltóban lemaradtunk a párizsi kvótákról. Koronglövőink távol kerültek a párizsi részvételtől. Atlétáink európai versenyeken szerepeltek. A női röplabda-válogatott két győzelme az Európa-ligában.

Evezõs Eb és olimpiai kvalifikációs verseny Szegeden
MTI, Kovács Tamás

Evezés. Az utolsó kvótaszerző luzerni világkvalifikációs regattán Gadányi Zoltána kilencedik, Pétervári-Molnár Bendegúz pedig tizedik lett.

„Az egypárevezős számokban a rendező Franciaország számára tartottak fenn egy-egy kvótát, ám mivel a házigazdák férfi és női egységének is sikerült kivívnia a szereplést, a kvótákat azoknak az országoknak osztják ki, amelyek még nem kvalifikáltak az olimpiára. Ám egy nemzet csak egy plusz kvótát nyerhet" – áll a MESZ közleményében.

Luzernben a magyarokhoz hasonlóan a még kvóta nélküli szlovének is mindkét számban a 12 közé jutottak. A férfiaknál Isak Ivan Zvegelj a B döntőben megelőzte Pétervári-Molnárt, aki viszont a szintén kvóta nélküli monacói Quentin Antongelli előtt ért célba. A nőknél az A döntőbe jutott Nina Kostanjsek, Gadányi pedig a B fináléban lehajrázta a kvóta nélküli törököt, Elis Özbayt.

„Jelen állás szerint Szlovéniának kell választania férfi és női versenyzője között. A kvótát így Bendeguz, vagy Zoltana nyeri" – írja a MESZ.

A keddi versenynap későbbi eredményeivel, és az egyes szövetségek döntéseivel összefüggésben módosulhat a plusz kvótát szerzők névsora, de a magyar olimpiai kvalifikáció biztos – közölte a magyar szövetség.

Siklosi orom1 980x705
ANDREA ALEGNIÂ #BIZZITEAM

Vívás. A 2019-ben világbajnok Siklósi Gergely, 2021-ben olimpiai ezüstérmes magyar vívó a franciaországi Monal Kupán 307 fős mezőnyben bizonyult a legjobbnak. A vb-címvédő Koch Mátét a főtábla második körében a később ezüstérmes Jamada állította meg 15-11-gyel. Ugyanitt búcsúzott válogatottbeli csapattársa, Andrásfi Tibor, akit a Tokióban olimpiai bajnok, 2022-ben vb-aranyérmes francia Romain Cannone győzött le. Az első fordulóban esett ki Nagy Dávid, Buta Levente és Somody Soma.

A női párbajtőrözők számára az egyesült arab emírségekbeli Fudzsejrában rendeznek versenyt a hétvégén. Az egyetlen magyar főtáblás, Muhari Eszter a 64-es tábla első fordulójában kikapott.

A csapatversenyben a párbajtőrözőknél ezúttal nem kerültek a legjobbak közé a magyarok, mivel mindkét együttes vereséget szenvedett nyolcaddöntős mérkőzésén.

A franciaországi Saint-Maurban az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és az előző napon egyéniben győztes Siklósi Gergely alkotta, tavaly Európa-bajnok csapat a makaóiak sima legyőzésével kezdett, majd kikapott az ukránoktól, aztán a 9-16. helyért nyert a spanyolok, a hollandok és az olaszok ellen, azaz szintén a kilencedik helyen zárt.

A Fudzsejrában rendezett női világkupán a Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga négyes egyetlen tussal alulmaradt a 16 között a Tokióban olimpiai bajnok észtekkel szemben, utána viszont legyőzte a németeket, az amerikaiakat és az ukránokat, így kilencedik lett.

Ffi kard madrid bronz 1 980x654
Hactor Salvatierra #BizziTeam

A kardozók közül a férfiak Madridban, a nők Plovdivban világkupán versenyeztek. Bulgáriában Szűcs Luca hetedik lett, Márton Anna a második fordulóig jutott, Battai Sugár pedig kikapott a legjobb 64 között. A spanyol fővárosban a combsérüléséből felépülve most visszatért Szilágyi Áron jutott a legtovább: a háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes magyar klasszis a kilencedik helyen végzett, két győzelem után a nyolcaddöntőben az amerikai William Morrill állította őt meg 15-11-es győzelemmel. Rabb Krisztián és Péch Kornél a főtábla első fordulójában kikapott. A sérült Szatmári András nem indult.

A csapatversenyben a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Rabb Krisztián összeállítású együttes a 16-os táblán a georgiaiakat 45-40-re, majd a negyeddöntőben a németeket 45-35-re győzte le a viadal eredményközlője alapján. A magyarok az elődöntőben 45-42-re kikaptak az amerikaiaktól úgy, hogy az utolsó pár előtt a tengerentúliak nyolc találattal vezettek, a sérüléséből felépült és a spanyol fővárosban visszatért háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi pedig az utolsó párban 10-5-re verte a vb-címvédő Eli Dershwitzet. A tavaly vb-győztes magyar válogatottból sérülése miatt hiányzott Szatmári András. A bronzmérkőzésen aztán megint magabiztos - a franciák elleni 45-38-as - győzelem következett.

A nők plovdivi világkupáján a magyarok a hetedik helyen végeztek. A Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca alkotta együttes a nyolcaddöntőben 45-14-re nyert a britek ellen, a negyeddöntőben viszont egyetlen tussal, 45-44-re kikapott a spanyoloktól. Az 5-8. helyért előbb 45-37-es vereséget szenvedtek a magyarok az olaszoktól, végül 45-35-re verték az amerikaiakat. Gárdos Gábor vezetőedző a verseny után úgy nyilatkozott a hunfencing.hu oldalnak, hogy a nemzetközi válogatási idény zárultával a tavaly világbajnok négyest, azaz az ezúttal vívó csapatot jelöli az olimpiai szereplésre.

Dosa s 1 980x747
Eva Pava #BizziTeam

Az olimpiai kvótás Dósa Dániel két győzelemmel a nyolcaddöntőig jutott és a 12. helyen végzett a sanghaji férfi tőr Grand Prix-n. A nőknél két magyar volt a főtáblán a kínai versenyen. A szintén párizsi kvótás Pásztor Flóra egy kört ment, aztán 15-12-es vereséget szenvedett a világbajnoki címvédő olasz Alice Volpitól, Lupkovics Dóra pedig a 64 között kikapott.

KUL 6270 1716136763 1716136763
IJF/Kulumbegashvili Tamara

Judo. Az Egyesült Arab Emírségek beli Abu-Dzabiban megkezdődött a sportág világbajnoksága. A versenyen igen sok pontot lehet gyűjteni az olimpiai kvalifikációs pontversenybe, vagyis egy jó helyezés akár már biztos olimpiai kvótát jelentene. Az 52 kilogrammos Pupp Réka ötödik lett az 52 kg-os súlycsoportban. Az Atomerőmű SE 27 éves versenyzője a harmadik helyért kiírt összecsapáson a korábban Gyertyás Rózát búcsúztató Amandine Buchard-ral szállt szembe.
A francia a négyperces alapidő derekán megkontrázott egy akciót, és horogdobására vazaarit kapott. Ezután két intés még „belefért” Buchard-nak, aki rutinosan megőrizte előnyét a gongszóig. Pupp Réka ezzel az eredménnyel már biztosan ott lehet a párizsi ötkarikás játékokon, továbbá a sorsolásnál kiemelt lesz, várhatóan a hatodik helyen.

A világbajnokság harmadik napján Ungvári Attila (81kg) a második fordulóban búcsúzott. Ez a vereség nagyon fájdalmasan érintheti a párizsi olimpiára készülő magyar válogatottat, Ungvári Attila ugyanis – a mindössze húsz esztendős orosz Arbuzov ragyogó szereplése miatt – kicsúszott a tizenhét direkt kvótás közül. Karvaly minden bizonnyal – kontinentális kvótával – így is ott lehet majd Párizsban, de Gercsák Szabina, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd már nem reménykedhet „mentőövben”, mindenképpen olyan eredményt kell elérnie Abu-Dzabiban, amivel a direkt kvótások közé kerül (Szabina esetében ott marad) vagy – rosszabb esetben – éppen megelőzi pontszámban Ungvári Attilát.

Kosárlabda - 3x3-as olimpiai selejtezõtorna - Magyarország -
MTI/Czeglédi Zsolt

Kosárlabda. A debreceni 3x3-as olimpiai kvalifikációs tornán a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű gárda a negyeddöntőben viszonylag simán, 16-9-re verte a cseheket. Az elődöntőben a németek elleni találkozó végig rendkívül kemény és színvonalas csatát hozott. Egy másodperc volt hátra, amikor 17-17-nél az ellenfél bedobta a győztes duplát, a németek pedig önfeledten ünnepelték az olimpiai részvételt. A magyaroknak még egy esélyük volt a kvótaszerzése a világbajnoki ezüstérmes Kanadaiak elleni összecsapáson, de az ellenfél 21-10-re győzött, így a magyarok nem jutottak ki a párizsi ötkarikás játékokra.

Pota georgina durban jpg
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. Szarajevóban 79 játékos – 36 nő és 43 férfi – állt asztalhoz, hogy az európai olimpiai kvalifikációs tornán megszerezhető 5 kvóta valamelyikét begyűjtse a párizsi olimpiára. A férfi mezőnyben Lakatos Tamás, Szudi Ádám, a hölgyeknél Póta Georgina és Madarász Dóra szállt harcba a párizsi repülőjegyét. Az első versenyen két kvótát osztottak. Lakatos a csoportjából 1 győzelemmel és 2 vereséggel kiesett. A másik három versenyző közül Madarász a 16 között, Szudi a nyolcaddöntőben Póta pedig a kvótáért folytatott csatában vérzett el. A második lépcsőben 22-22 asztaliteniszező küzdhetett 3-3 kvótáért. A férfiaknál Szudi egészen az elődöntőig menetelt, ahol a moldovai Ursi állta úját. A harmadik helyért szlovák kínai Wang győzte le 4:0 arányban. A nőknél Madarász a 16 között 4-1-re vereséget szenvedett az ukrán Peszockatól. Póta viszont ismét az elődöntőig menetelt, de ott a portugál Shao 4:1 arányban legyőzte. A harmadik helyért Póta is a Madarászt legyőző ukránnal mérkőzött az utolsó szabad kvótáért. Az ukrán 3:0-ra elhúzott, innen Póta egyenlített, ám a hetedik szettben ismét Peszocka volt a jobb, így ő készülhet Párizsra.

A 39 éves Póta eddig négy olimpián indult, és a magyarok közül neki van a legnagyobb esélye arra, hogy júniusban, a világranglistáról kvótához jusson a párizsi játékokra is. Ez azonban majd csak egy hónap múlva válhat hivatalossá.

240429 chengdu elite men msj 0114 medium
triathlon.org

Triatlon. Bronzérmet szerzett a Bicsák Bence, Horváth Karolina Helga, Lehmann Csongor, Kuttor-Bragmayer Zsanett összeállítású mixváltó csapata Huatulcoban a mixváltó olimpiai kvalifikációs versenyen. A csapat így nem ért fel az olimpiai kvótát jelentő első két hely egyikére, melyet Norvégia és Hollandia váltói szereztek meg.

A párizsi olimpiai indulási jogért versenyben lévő Bicsák Bence a hatodik helyen végzett az egyéni versenyen. A sprintversenyben 750 méter úszás után 22,2 kilométer kerékpározás és zárásként 5 kilométer futás várt a mezőnyre. Bicsák 58:32 perc alatt teljesítette a távot, a győztestől 24 másodperccel maradt el. Horváth Karolina Helga a hetedik helyen végzett a nők hasonló versenynén. A másik magyar, az úszás után még vezető Kuttor-Bragmayer Zsanett 21. lett a 41 fős viadalon.

Dévay Márk a hatodik helyen végzett az üzbegisztáni világkupa-viadalán, Szamarkandban. Az olimpiai távú versenyben 1,5 kilométer úszás után 40 kilométer kerékpározás és zárásként 10 kilométer futás várt a mezőnyre. Az ötkarikás kvótáért versenyben lévő Dévay – a viadal eredményközlője szerint – az úszás és a kerékpározás után is az élen haladók között volt, és a futás vége felé csúszott kicsit hátrébb. A másik magyar induló, a szintén párizsi részvételért küzdő Faldum Gábor nem ért célba. A nőknél Kovács Zsófia 23. lett, Holánszky Laura nem tudta befejezni a versenyt.

Hegyiek
Facebook/Hungarian Shooting Federation

Sportlövészet. Hegyi Norbert és a Jóna Bernadett sem jutott döntőbe trap versenyszámban az olimpiai kvalifikációs lonatói koronglövő Európa-bajnokságon, szombaton.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a férfiaknál Hegyi az első három rottéban elért 70 korong után a negyedik sorozatban négyet, az ötödikben pedig kettőt hibázott a 25 korongból, így összesen 114 koronggal az 52. helyen végzett a trap versenyszámban. A hatos döntőhöz legalább 121-re lett volna szüksége. Horváth Botond 99 koronggal 93. lett a 107 fős mezőnyben.

A nőknél Jóna Bernadett is távol volt a hatos finálétól, mivel a negyedik sorozatban 21, az ötödikben pedig 22 korongot ért el az első napi 67-hez, így 110 koronggal a 25. helyen zárt. Számára legalább 116 korongra lett volna szükség a döntőhöz. Kozma Mariann 93 koronggal 47., Tömör-Tones Petra ugyancsak 93 koronggal a 48. helyen végzett az 53 fős mezőnyben.

A viadalon versenyszámonként egy párizsi kvóta került kiosztásra.

20230820 079 ath vb 02
MOB Média/Szalmás Péter

Atlétika. Takács Boglárka országos csúcstartó sprinter 100 méteren második, 200-on pedig harmadik lett a Chorzówban rendezett ezüst kategóriás nemzetközi atlétikai viadalon. A BHSE 22 éves sportolója előbb 100 méteren állt rajthoz, és 11.28 másodperces idejével második helyen ért célba a brit Imani Lansiquot (11.24 mp) mögött, míg 200-on 23.00 másodperccel harmadikként zárt. Ezen a távon Amy Hunt révén (22.85 mp) szintén brit győzelem született.

Az idei glasgow-i fedett pályás világbajnokságon ötödik, szintén országos rekorder Molnár Attila 45.98 másodperccel negyedik lett 400 méteren a lengyel viadalon, amelyet ebben a számban a dél-afrikai Zakithi Nene nyert (45.32 mp). Halász Bence világbajnoki bronzérmes kalapácsvető 75,18 méteres dobásával szintén negyedik lett, ebben a számban a vb-győztes kanadai Ethan Katzberg diadalmaskodott (79,12 m). Kozák Luca Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó is részt vett a versenyen, és bár kicsit beragadt a rajtnál, de féltávig remekül jött a mezőnnyel, azonban a hatodik gátban elakadt és végül nem tudta befejezni a 100 méteres távot.

Több értékes helyezést értek el a magyarok a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Limasszolban rendezett bronz kategóriás versenyén. Kalapácsvetésben a férfiaknál és a nőknél is magyar siker született Czeller Gábor (73,24 m) és Gyurátz Réka (67,19 m) révén. A nőknél 800 méteren Kéri Bianka (2:03.98 p) a harmadik helyen ért célba, 200-on Sulyán Alexa (23.67 mp) futamában második, összesítésben nyolcadik lett. A diszkoszvető Huszák János (60,46 m) és a távolugró Bánhidi-Farkas Petra (6,32 m) egyformán az ötödik helyen végzett a magyar szövetség honlapja szerint.

Noi ropi2024
Facebook/Hunvolley

Röplabda. Alessandro Chiappini szövetségi kapitány megfiatalított együttese az Európa-liga csoportkör szombati nyitányán a lettek ellen 3-1-re győzött, míg vasárnap 3-0-ra nyert a házigazdák ellen az izlandi Kópavogurban. A gárda a jövő hétvégén Luxemburgban szombaton Feröer szigetek, majd másnap a házigazdák ellen folytatja a sorozatot.

Az Európa-liga kilenccsapatos ezüst divíziójában minden együttes hat mérkőzést játszik három hétvége alatt úgy, hogy kétszer utazik, egyszer pedig hazai pályán szerepel. A magyarok a lettekkel még egyszer találkoznak, emellett a luxemburgiakkal, a feröeriekkel, valamint a finnekkel játszanak. A június 9-ig tartó csoportkör után az első két helyen végző csapat vívja az oda-visszavágós finálét június 13-án és 16-án. A sorozat aranyérmese jövőre az arany divízióban szerepelhet.