001

A párizsi prognózist is tárgyalta a MOB Sportszakmai és Sporttudományos Bizottsága

2024. 04. 26.
Megosztás

Párizsi olimpia, ifjúsági olimpia, '26-os téli játékok, Kettőskarrier-program – hogy csak a kiemelkedőbb témákat említsük, melyeket a Magyar Olimpiai Bizottság Sportszakmai és Sporttudományos Bizottsága tárgyalt az április 25-ei ülésén.

Mivel dr. Sós Csaba, a testület elnöke igazoltan – külföldi edzőtábor miatt – volt távol, az ülést dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója vezette.

Fábián László főtitkár köszönetet mondott a jelenlévőknek a munkájukért: „a bizottság a szakmai anyagokat érintő javaslattételeivel, véleményezéseivel jelentősen segíti az elnökség, közvetve pedig a közgyűlés munkáját. Az elnökség legközelebb május 2-án, a közgyűlés pedig 11-én ül össze” – mondta a sportvezető.

003
MOB-Média/Szalmás Péter

Első napirendi pontban a gangwoni, IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok szakmai beszámolóját tárgyalták. Az eseményre 10 szakág versenyeire 33 magyar fiatal utazott, a 3x3-as leány jégkorong-válogatott arany, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Major Dominik pedig bronzérmes lett.

A jelenlévők elfogadták a párizsi olimpiával kapcsolatos előrejelzések aktualizálását is. A szakmai anyag figyelembe veszi a szövetségekkel közös őszi, majd tavaszi konzultációkon elhangzottakat is. Mivel az első prognózis három éve készült, így természetesen szükséges a frissítés, melyet a MOB májusi közgyűlése is napirendre tűz, sőt akkor születik döntés a magyar küldöttség összetételéről is. A MOB 175-190 fős Magyar Olimpiai Csapattal kalkulál, a játékok előtt alig 90 nappal időarányosan jól állunk, 153 kvótánál és/vagy szintes versenyzőnél tartunk.

A 2025. évi Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal (2025. február 9-16.) kapcsolatos célkitűzések, irányelvek elfogadása is szerepelt az ülés napirendjén. Az eseményt Georgiában rendezik három nagyobb helyszínen (Bakuriami, Batumi és Tbiliszi); az előző EYOF-hoz képest csökkentett versenyszámmal; összesen 8 szakág 39 versenyszámában osztanak érmeket. A MOB legfőbb célként a tisztességes részvételt, a fiatalok tapasztalatszerzését tűzte ki.

002
MOB-Média/Szalmás Péter

A grémium tagjai elfogadták a 2026-os milánói, cortinai téli olimpiával (2026. február 6-22.) kapcsolatos célkitűzéseket és irányelveket is. A játékokat 3 olasz tartományban, 7 településen, 13 versenyhelyszínen, 6 olimpiai faluval, összességében egymástól többórás autóútnyira rendezik, ami jelentősen megnehezíti a logisztikát, a csapatiroda működését, de erre jó példa volt a szintén észak-olaszországi, 2023-as téli EYOF. Az olimpia programban változások lesznek, több új szakág, versenyszám kerül műsorra, sportágként a síalpinizmus (SkiMo: ski mountaineering) debütál. A kvalifikációs időszak a legtöbb sportágban még nem indult el. A szervezők maximum 2900 sportolót várnak, a MOB optimista a részvételt illetően.

Pignitzky Dorottya, a MOB Sportigazgatóságának munkatársa a minimumkövetelmények módosítását ismertette. Erre azért volt szükség, mert lovastusában is született magyar kvóta Kaizinger Balázs révén (C-csoport, ranglista), és a doppingvizsgálat a lovas mellett a verseny másik főszereplőjére is vonatkozik: a lóra.

004
MOB-Média/Szalmás Péter

Tájékoztatás hangzott el a 2028-as Los-Angeles-i nyári olimpia programjára felkerülő sportágak hazai státuszáról. Mint ismert: a programba került a a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve a baseball/softball. A témához kapcsolódva Bartha Csaba elmondta, az olimpiai kvalifikációs sorozat budapesti állomása (OQS) is jó példa arra, hogy a MOB és az állami sportvezetés mennyire igyekszik segíteni a fiatalok számára nagy népszerűségnek örvendő, egyelőre kevés hagyománnyal, infrastruktúrával és szakmai háttérrel rendelkező feltörekvő sportágakat.

A MOB Kettős Karrier-programjának működéséről és aktuális fejleményeiről a program vezetője, dr. Géczi Mariann beszélt. A program – melyet a MOB a szponzori bevételekből finanszíroz – valamely területére eddig 22 sportágban 142 sportoló jelentkezett, 104 már szerződött is. A MOB stratégiai igazgatója ismertette az együttműködéseket, kiemelve a Magyar Kézilabda Szövetséget. „A program egyre népszerűbb a sportolók körében. A szponzorok is szívesen azonosulnak a programmal és szeretik a sportolókat. A programnak van egy katalizátor hatása, a különböző területek jól tudnak együttműködni, egységes párbeszéd alakult ki” – tette hozzá.