Pekingnek is jól jöhet a nankingi ifi olimpia

A pekingi jégpályák hűtőrendszere csökkenti majd a játékok „szénlábnyomát”

2019. 06. 30.
Megosztás


A NOB iránymutatása nyomán hozott, mérföldkőnek számító döntésnek köszönhetően természetes, szén-dioxid alapú hűtőrendszert fognak használni a pekingi 2022-es jégpályákon, ami csökkenti majd az olimpiai játékok „szénlábnyomát”, azaz a szén-dioxid és üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ez lesz az első alkalom, hogy ezt a technológiát használják Kínában és az olimpiai játékokon. Az így létrejövő csökkentett kibocsátás majdnem 3900 autó éves „lábnyomának” felel meg (több mint 26 000 000 kg). Hasonló hatást lehetne elérni több mint 1 200 000 fa ültetésével is.

„Olyan mérföldkőnek számító döntésről van szó, amely pozitív hatással van a klímaváltozásra mind Kínában mind globálisan" – mondta Juan Antonio Samaranch, a pekingi játékok NOB koordinációs bizottságának elnöke. „Örömmel konstatáljuk, hogy a NOB és Peking 2022 közti szoros együttműködésnek ilyen fontos eredménye született."

A döntés a Peking2022, a nemzetközi sportszövetségek és a NOB szoros együttműködésének köszönhetően született meg, megfelelő útmutatás és műszaki szakértelem mentén. A gyorskorcsolya, műkorcsolya és a rövidpályákon, valamint a jégkorong felkészülőpályákon olyan természetes, szén-dioxid-alapú hűtőközeget fognak használni, amelynek nincs környezetkárosító hatása, továbbá potenciálisan alacsony globális felmelegedést előidéző hatású R449 hűtőközeget alkalmaznak majd a jégkorong- és curlingpályákon.

A pekingi szervezőbizottság az alacsony széngazdálkodású terv részeként bejelentette, hogy csatlakozott az ENSZ Sport a klímavédelemért elnevezésű kerethez, amelyet az ENSZ környezetváltozásért felelős részlege (UN Climate Change) indított 2018 decemberében. A NOB vezető szerepet tölt be a keret kialakításában és végrehajtásában. Egyértelmű feladat volt a sportközösség által vállalt globális környezetvédelmi célok kitűzése.

A kerethez, amelyet a tokiói 2020-as és a párizsi 2024-es szervezőbizottságok is aláírtak, már több mint 40 sportszervezet csatlakozott ez idáig.

A NOB elkötelezett a fenntarthatóság iránt, amely a 2020-as olimpiai program egyik alappillére. Eme elköteleződés részeként a NOB azon dolgozik, hogy a fenntarthatósági alapelveket minden szinten biztosítsák: mint szervezet, mint az olimpiai játékok tulajdonosa, és mint az olimpiai mozgalom vezetője.

(olympic.org)