Peking tükrében a 75. vándorgyűlését rendezte a Magyar Olimpiai Akadémia

Peking tükrében a 75. vándorgyűlését rendezte a Magyar Olimpiai Akadémia

2022. 05. 10.
Megosztás


Május 7-én Kisbér városában rendezte 75. vándorgyűlését a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA). A jubileumi esemény középpontjában a pekingi téli olimpia és a vuokatti téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szerepelt. A résztvevőket Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és dr. Bukta Zsuzsanna, a MOA elnöke is köszöntötte.

2021. november 6-án, Szentendrén dr. Printz János Károly, MOA-tanácstag, a rendező önkormányzat és a társrendező Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület nevében hívta az olimpiabarátokat a kisvárosba.

A délelőtt 10 órára hirdetett találkozóra már több mint 70 fő érkezett az ország minden szegletéből. A szervezők rövid frissítője után Győr Béla MOA-főtitkár köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót dr. Tamtom Péternek, a Kisbéri Spartacus elnökének, aki a délelőtti programon a rendezvények narrátora volt. Az egykori súlyemelő olimpikon üdvözölte és bemutatta a sportcsarnokban megjelent Komka Magdolnát, Zsivótzky Gyula özvegyét, kétszeres olimpikon atlétát; Fábián László olimpiai bajnokot, a MOB főtitkárát; Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázót, a MOA alelnökét; Bóbis Ildikó háromszoros olimpiai ezüstérmes vívót; Sinkovitz Zoltánt, Kisbér Város polgármesterét és minden megjelentet. A csarnokban műsort és sportbemutatót tartottak a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, amely nagy sikert aratott a nézők körében. A közös képek elkészítése után az aulában Fábián László köszöntötte a megjelenteket és néhány gondolatban emlékezett Zsivótzky Gyulára. Majd az aulában található Zsivótzky Gyula emléktáblánál a MOB és MOA közös koszorúját dr. Bukta Zsuzsanna MOA-elnök, Fábián László, Martinek János és Győr Béla helyezte el; Kisbér Önkormányzata, a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület képviseletében dr. Printz János Károly elnök és dr. Udvardi Erzsébet alelnök, valamint a kisbéri sportolók, dr. Tamtom Péter vezetésével. A koszorúzás után a helyi szervezők nevében dr. Udvardi Erzsébet tájékoztatta a délelőtt további programjáról a résztvevőket. Ezután a résztvevők átsétáltak a Kiskastélyba, ahol Jámbor Katalin tartott idegenvezetést, majd kisebb csoportokban megtekintették a kiállítás anyagát, ezután ebéd következett a Bakony Étteremben. Délután, a regisztráció és az ajándékcsomagok átvétele után a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár színháztermében kezdődött a vándorgyűlés előadási része már több mint 100 fő regisztrált részvételével. Miklós László, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör volt titkára Zsivótzky Gyuláról készített filatéliai anyagával és a vándorgyűlésre készített bélyegzőjével örvendeztette meg a résztvevőket.

A délutáni részben már Győr Béla volt a narrátor, aki külön köszöntötte a megjelent olimpikonokat, vendégeket: Sinkovitz Zoltánt, Kisbér város polgármesterét; dr. Bukta Zsuzsannát, Komka Magdolnát, Bóbis Ildikót, dr. Hesz Mihály olimpiai bajnok kajakozót; dr. Tamton Pétert, dr. Bartha Csaba, MOB-sportigazgatót; a rendező Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület részéről a legtöbbet segítő dr. Printz János Károly elnököt és dr. Udvardi Erzsébet alelnököt; a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatóját, Iványiné Kele Mártát; a megjelent MOA-tanácstagokat, az olimpiai baráti körök képviselőit és a vendégeket. A polgármesteri köszöntő és a MOA elnöki köszöntő után dr. Bukta Zsuzsanna és Győr Béla átadta a MOB és a MOA emlékserlegét Sinkovitz Zoltán, dr. Printz János Károly és Iványiné Kele Márta részére a rendezésért. A köszöntések után a Langallik Néptánccsoport fergeteges műsora következett.



Az előadások sorát a 2022-es pekingi olimpia szakmai értékelése, valamint a Vuokattiban rendezett téli EYOF értékelésével dr. Bartha Csaba nyitotta meg. Majd Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, a phjongcshangi és pekingi téli olimpia bajnokai rövid videóüzenetben köszöntötték a vándorgyűlés résztvevőit. Kisbér sportjáról dr. Tamtom Péter tájékoztatta a résztvevőket. Az In memoriam részben Győr Béla vetített előadásban emlékezett az előző vándorgyűlés óta elhunyt olimpikonokól, sportvezetőkről.



A szünetben a helyi szponzoroknak és dr. Udvardi Erzsébet munkájának köszönhetően egy gyönyörű, jubileumi tortával, süteményekkel és könyvekkel lepték meg a helyiek a résztvevőket.

Szünet után dr. Szakály Sándor professzor, a MOA alelnöke tartott színvonalas előadást Zsivótzky Gyula emlékének őrzéséről.



Őt dr. Printz János Károly előadása követte a Zsivótzky Körről.



Az előadások sorát Horváth Vilmos, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnökének előadása zárta, az egyik legsikeresebb magyar versenyszámról, a kalapácsvetésről.



A Magyar Olimpiai Akadémia elismerések átadása során MOA tiszteleti érem kitüntetést kapott: Miklós László, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör volt titkára. A titkári munkája magas szintű végzéséért, az olimpiai eszme helyi népszerűsítésért, az olimpiai filatélia érdekében végzett kimagasló munkájáért. Köszönjük a sok szép maradandó bélyegzőt, bélyeget, kiállítást. MOA tiszteleti jelvény kitüntetést kapott: Zsivótzkyné Komka Magdolna, kétszeres olimpikon atléta, Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület tagja, férje emlékének példamutató ápolásáért, a kör munkájának segítéséért. Dr. Udvardi Erzsébet, a Zsivótzky Gyula Olimpiai Kör Egyesület alelnöke, az olimpiai eszme magas szintű helyi terjesztéséért, a MOA 75. Vándorgyűlés megrendezéséért végzett munkájáért. Iványiné Kele Márta, a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatója, a MOA 75., jubileumi Vándorgyűlésének előkészítésében és megrendezésében végzett munkájáért. A kitüntetéseket dr. Szakály Sándor és Győr Béla adta át.



A Magyar Olimpiai Akadémia 76. Vándorgyűlését Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke jelentette be. 2022. október 15-re, Budapest XVI. kerületébe hívta meg az olimpiabarátokat a kerületi önkormányzat és az olimpiai baráti körük nevében. Budapest XVI. kerülete eddig már két alkalommal volt kiváló házigazdája a vándorgyűlésnek, így nagy örömmel készül mindenki a harmadik találkozásra.

A jubileumi vándorgyűlés Győr Béla zárszavával ért véget.

(MOB-MOA/GyB; fotó: MOB/Szalmás Péter, Róth Tamás)