A pjongcsangi téli olimpián akár harminc magyar versenyző is részt vehet

2017. 03. 22.
Megosztás


A jövő évi, pjongcsangi téli olimpiai játékok előtt 323 nappal konzultációt tartottak a Magyar Olimpiai Bizottság székházában az érintett sportágak vezetőinek részvételével. A sí-, a korcsolya-, a snowboard-, a curling- és a a bobsport képviselőinek tájékoztatása alapján, sikeres kvalifikációk után akár harminc magyar sportoló is részt vehet a 2018-as téli játékokon. A megbeszélésen két, az olimpiára készülő sportoló is jelen volt: a rehabilitációján egyre javuló formát mutató Miklós Edit alpesi síző és a korábban kenuban olimpiai bajnoki címet nyerő Pulai Imre, aki bobversenyzőként szeretne kvalifikálni. Elhangzott: érmes reményekkel utazhatnak jövőre a magyarok az olimpiára.

Bevezetőjében dr. Bartha Csaba elmondta, hogy a pjongcsangi téli olimpián a magyar csapat vezetője - a MOB elnökségének döntése alapján - dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója lesz, aki e tisztséget és feladatkört a szocsi játékok alkalmával is ellátta. A MOB főtitkára emlékeztetett, hogy a csapat összetételéről - a kvalifikációk alapján - majd a MOB közgyűlése fogja a végső döntést meghozni. A sportvezető gratulált a szezon kiemelkedő eredményeihez, melyek alapján éremesélyekben bízhatunk...

Dr. Nagy Zsigmond hangsúlyozta, hogy a téli játékokra készülő sportágak, szövetségek, sportolók a nyári játékokon résztvevő csapathoz hasonlóan megkapják a MOB-tól a kiemelt figyelmet, szakmaiságot és segítséget, ehhez a szövetségekkel párbeszédre, konzultációk sorozatára is szükség van.

Emlékeztetőül: Szocsiban 16 magyar sportoló vett részt.

A sportágak képviselői összefoglalták az elmúlt versenyszezon eredményeit, és elmondták, milyen kvótás esélyekkel készülnek sportolóik Pjongcsangra. Sikeres kvalifikációt követően sísportban (alpesi, sífutás, biatlon, síugrás, szabadsíelés síkrossz és sloopstyle), snowboardban, korcsolyasportban (női műkorcsolyában, gyorskorcsolyában és a rövidpályás gyorskorcsolya egyéni és váltószámaiban), bobban (kettes és négyes), valamint curlingben (vegyespáros) állhatnak rajthoz a magyar sportolók a 2018-as téli játékokon; a versenyzői létszám akár 30 fő is lehet.

Miklós Edit beszámolt róla, hogy éppen ausztriai vizitről érkezett, korábban sérült térde egyre jobb formában van, a rehabilitációs foglalkozásokat követően már a kondicionáló edzéseket is elkezdte.

Az egészségügyi vonatkozásokról dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője és - dr. Balogh Péter távollétében - dr. Tóth Szabolcs beszélt. Dr. Nagy Zsigmond kiemelte, a MOB a tiltott teljesítményfokozó szerek és a drogok fogyasztását illetően ezúttal is a „zéró tolerancia” elvét követi.

Báthori Zsófia marketing és szervezési főmunkatárs a szponzori lehetőségekről, Boros József, a Tensi ügyvezetője az utazási lehetőségekről adott tájékoztatást.

A következő téli sportági konzultációra várhatóan május 17-én, 14 órától kerül sor.

Dr. Bartha Csaba, a MOB főtitkára az M1 hírcsatorna Ma Reggel című műsorában kedden nyilatkozott a téli olimpiával kapcsolatos magyar vonatkozású aktualitásokról.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)