A tatai 5próbán meg lehet próbálni túlszárnyalni Dudás Miklós ergométeres csúcsát!

A tatai 5próbán meg lehet próbálni túlszárnyalni Dudás Miklós ergométeres csúcsát!

2015. 10. 02.
Megosztás

A Mini 5próba Rióba ergométeres evezősszámának csúcstartója, a világbajnok kajakos Dudás Miklós versenyre hívja a szombaton Tatára látogatókat. Az Öreg-tó partján rendezik az 5próba Rióba kiemelt rendezvényét, amin természetesen a mini próbákkal is lehet pontokat gyűjteni.

Az olimpiai hatodik helyezett Dudás Miklós az evezős ergométeren 45 másodperccel tartja a rekordot, amelyet az első kiemelt idei ötpróbás eseményen, az 5próba Rióba velencei állomásán állított fel. Az Európa Játékok-győztes kajakos ezúttal nem lesz ott Tatán, hiszen Tótka Sándorral és Molnár Péterrel Potsdamba utazik, ahol kanalsprint-versenyen fog rajthoz állni, melynek keretében egy 170 méteres mobil evezőspályán, kieséses kajakviadalon kell majd a maximumot hoznia - de megígérte, Németországból is szurkolni fog az 5próbázóknak, és az arra vállalkozókat buzdítja, bátran döntsék meg a 300 méteres evezős ergométeres rekordját.

"Engem nagyon megizzasztott, tisztára bedurrantam" - emlékszik vissza Dudás.

A Budapesti Nagy Sportágválasztón az egykori kenus Szemán Róbert, az esemény ügyvezető igazgatója, Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója, 17-szeres világbajnok maratoni kenus és a riói kvótával már rendelkező Mike Róbert világbajnok kenus szerette volna túlszárnyalni a 45 másodperces csúcsot, de Szemán 53, Csabai és Mike Róbert pedig 52 alatt "húzta be" a 300 méteres ergométeres evezést.

"A 45 másodperces csúcsot még a Velence Korzón állítottam fel auguszus végén. Akkor rendezte a MOB az első kiemelt eseményt, ragyogó idő volt, remek hangulat. Ott futás, úszás és kerékpározás volt a fő attrakció, most Tatán az Öreg-tónál az úszást a gyalogtúra váltja. Na és természetesen lesz mini 5próbára is lehetőség, amit tapasztalatom szerint nagyon bírnak a gyerekek, néhány perc alatt megmutathatják, mit tudnak!" - mondta a világbajnok, aki hozzátette: ha olimpiai felkészülési programja engedi, a későbbiek folyamán szívesen kipróbálja magát akár futásban, akár a kerékpáros számban is, de kajakosról lévén szó, valószínűleg a vizes próbára sem kellene sokáig győzködni...

Október 3-án az Ökoturisztikai Központnál 7 és 8 óra között rajtol a gyaloglás/nordic walking (7 és 20 kilométeren), 10 órakor a futás (7 és 21 kilométeren), a kerékpárosok pedig 12 és 13 óra között indulhatnak (21 és 56 kilométeren).

Tatán a Mini 5próba Rióba feladatai is várják a résztvevőket, akik a 300 méteres ergométeres evezéssel, az egyperces görgőpados kerékpározással, a helyből távolugrással, a fél perces ugrókötelezéssel és a 30 másodperces szökdeléssel, nevezési díj nélkül, egy alapregisztrációval és tíz perc mozgással tíz pont gyűjthető.

A komplex szabadidősport-rendszerben a próbák teljesítésével pontos gyűjthetők, melyekkel értékes díjakat lehet nyerni, a fődíj egy riói utazás a jövő évi olimpiára.

Regisztráció a versenyközpontban: 6.30 és 12.45 között, megnyitó és technikai tájékoztató: 9.45-től.

Rendezvényközpont: Tata, Öreg-tó, Ökoturisztikai Központ (2890 Tata, Tópart Sétány 2.).

A tatai esemény részletes kiírása ide kattintva olvasható.

Az otprobarioba.hu-n és az 5próba Rióba Facebook-oldalon minden lényeges információ megtalálható az eseménysorozatról.

(MOB/VF, fotó: MOB/Szalmás Péter)