Szatyi plovdiv erem

Szatmári András Eb-ezüsttel hangolt a krakkói Európa Játékokra

2023. 06. 19.
Megosztás

Olimpiai kvalifikációs vívó Európa-bajnokság magyar ezüstéremmel. Kick-box világkupaaranyak. Vas Kata Blanka első World Tour-sikere. Győzelmek kosárlabdában, röplabdában. Egyéni csúcs 800m-es síkfutásban, evezős vk-ezüst. Hétvégi összefoglalónk következik.

Szatmari viv plov 1
Luca Pagliaricci/Bizzi Team

Vívás. Plovdivban rendezték az eredetileg a krakkói Európa Játékok keretei között megrendezendő Európa-bajnokságot, ami kvalifikációs pontokat adott az olimpiai egyéni kvótaszerzéshez . A hat versenyszám közül a legjobban a férfi kardozók szerepeltek. A 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-második Szatmári András hibátlan mérleggel, öt győzelemmel zárta a csoportkört, így a főtáblán a legjobb 32 között kellett először vívnia. Ott két tussal nyert a tavaly vb-harmadik román Iulian Teodosiu ellen, majd a nyolcaddöntőben öttel verte a 2021-es tokiói olimpián ezüstérmes olasz Luigi Samelét, azután pedig hattal a lengyel Krzysztof Kaczkowski. Az elődöntőben 0-5-ről felállva győzte le egy tussal a francia Sébastien Patrice-t, végül a döntőben 15-11-re kapott ki a címvédő, a világranglistát vezető georgiai Sandro Bazadzétől. A párbajtőrőzó Kun Anna és Andrásfi Tibor az ötödik helyen végzett. A női kardozó Pusztai Liza, a férfi tőrőző Dósa Dániel, a női párbajtőrőző Tóth Jázmin egyaránt a nyolcaddöntőben búcsúzott. Az Európa-bajnokság Krakkóban folytatódik, ahol a hat fegyvernem csapatversenyeit rendezik az olimpiai kvalifikáció jegyében. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron az egyéni Eb-n nem indult, a csapatkvalifikációt tartja elsődlegesnek, mivel ha abban sikerrel jár a csapat, akkor az egyben egyéni kvótát is jelent a párizsi olimpiára. A csapat Eb-t június 28-30. között rendezik a krakkói Európa Játékokon.

A 28. magyar kick-box világkupa a BOK Sportcsarnokban
MTI, MTI/Lakatos Péter

Kick-box. Világkupa-versenyt rendeztek Budapesten a BOK-csarnokban. Formagyakorlatban három, pointfighting-ban pedig egy aranyérem jutott a magyaroknak a felnőtt kategóriákban a péntektől vasárnapig tartó 28. Magyar Kick-box Világkupán. A közelgő Európa Játékokra kvalifikált kilenc magyar kick-boxos közül az Európa Játékokra készülő Török Szonja ezüst-, Czégény Cintia pedig bronzéremmel zárta a küzdelmeket. Az 50 kilós nők mezőnyében Török Szonja a selejtezőkből három sikerrel bejutott a döntőbe, ott viszont kikapott osztrák ellenfelétől, így ezüstérmes lett. Az ugyancsak Európa Játékok-résztvevő Czégény Cintia is közel állt a döntőhöz full-contactban, de az elődöntőben hiába vezetett, intések miatt végül szlovák ellenfele nyert, így bronzéremmel zárt. A vasárnap zárult kick-box világkupán rekordlétszám, 43 ország több mint 2000 sportolója lépett tatamira és szállt ringbe.

Vas tour elso
Dario Belingheri/Getty Images

Kerékpár. Vas Kata Blanka nyerte a női svájci körverseny első szakaszát. A 112 fős mezőny Weinfeldenből indult és oda is érkezett vissza, az SD Worx magyar kerekese sprintbefutóban, 1:24:09 órás eredménnyel bizonyult a legjobbnak. Ez volt a magyar kerekes – és egyben a magyar kerékpársport – pályafutásának első World Tour-győzelme az országúti szakágban. A négyszakaszos versenyen vasárnap 25,7 kilométeres időfutamra kerül sor St. Gallen és Abtwil között.

Hunvolley
huvolley.hu

Röplabda. A magyar férfiválogatott a papírformának megfelelően simán, 3-0-ra nyert Georgia vendégeként az Európa-liga ezüst divíziójában, a csoportkör utolsó, szombati fordulójában, Tbilisziben. Az első helyét már korábban bebiztosító magyar csapat így veretlenül, 11 ponttal zárt. Ifjabb Nagy Péter együttese az elődöntőben Ciprussal találkozik, az első, idegenbeli meccset június 28-án, a békéscsabai visszavágót július 1-jén vívja. A magyar csapat a nyitányon hazai környezetben, 3-0-ra nyert Georgia ellen, majd az osztrákokat idegenben 3-2-re, az Érd Arénában 3-0-ra győzte le. Amennyiben a magyar válogatott a ciprusiakkal szemben bejut a fináléba, a döntő meccseit július 6-án és 9-én játssza. A másik ágon a lettek és az osztrákok csapnak össze a döntőbe jutásért. A sorozat győztese jövőre az arany divízióban szerepelhet.

Hun srb kosar
Kosárlabda Szövetség Facebook

Kosárlabda. A magyar női kosárlabda-válogatott 81-75-ös győzelmet aratott a címvédő Szerbia felett vasárnap az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, Ljubljanában, ezzel megnyerte csoportját, és közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe. Székely Norbert együttese a félidőben még ötpontos hátrányban állt, ám jött a fordulat, és a 21 ponttal és 11 lepattanóval záró Kiss Virág vezetésével fordított, és hat ponttal győzött. A D jelű négyes megnyeréséhez öt pontnál nagyobb különbségre volt szüksége a csoportkört két sikerrel és egy vereséggel záró csapatnak. A nyolc közé jutással az olimpiai selejtező kivívásához is közel került a magyar válogatott, mivel az Eb-ről az első öt csapat – ha a franciák köztük vannak, akkor a hatodik is – utazhat majd kvalifikációs tornára. Az együttesre három szünnap vár, mivel a negyeddöntőket csütörtökön rendezik meg Ljubljanában.

Eredmény, D csoport, 3. forduló: Magyarország-Szerbia 81-75 (23-23, 16-21, 27-11, 15-20)

Az Eb-n a négy csoportgyőztes közvetlenül bejut a nyolc közé, a másodikok és harmadikok rájátszást vívnak a negyeddöntőért, és csak az utolsó helyezettek számára fejeződik be a csoportkör végén a torna.

Fedett atlétikai Eb
MTI, MTI / Czeglédi Zsolt

Atlétika. Vindics Balázs 1:45.91 perces egyéni csúccsal harmadik helyen ért célba 800 méteren Bécsben a Track Night Vienna elnevezésű atlétikai viadalon. Az UTE 29 éves futója mindössze 0.03 másodperccel maradt el a második helyezettől Ausztriában.

A németországi Dessauban rendezett bronzkategóriás versenyen Bánhidi-Farkas Petra 6,30 méteres ugrásával ötödik helyen zárt távolugrásban, ugyanitt Heffner Hédi 2:11.94 perccel hetedikként zárt női 800 méteren.

Madarász Viktória a harmadik helyen végzett 10 kilométer gyaloglásban a felvidéki Búrszentmiklóson (Borsky Mikulás) rendezett atlétikai Continental Tour bronzkategóriás versenyén. A férfiak 10 kilométeres versenyén a szintén ukrán Ivan Banzeruk (40:37 perc) diadalmaskodott, Tóth Norbert hetedik 42:53-mal, míg Tokodi Dávid nyolcadik 44:38-cal.

A gerelyhajító Kövér Fanni ezüstérmes lett pénteken a Grazban rendezett challenger besorolású nemzetközi atlétikai viadalon . A VEDAC 19 éves sportolója az első sorozatban elért 54,06 méteres dobásával szerezte meg a második helyet az osztrák Victoria Hudson mögött, aki 57,87 méterrel nyerte meg a versenyt.

Furkoek
Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

Evezés. Ezüstérmet nyert a Furkó Kálmán, Szabó Bence összeállítású könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes az olaszországi Vareseben rendezett világkupa-viadalon. Az Európa-bajnok kettős három másodperccel maradt le a futamgyőztes olasz párostól, így 6:54.09 perces idejükkel a második helyen értek célba azon a pályán, ahol két évvel ezelőtt kontinensbajnoki címet szereztek. A kétszeres olimpikon, Pétervári-Molnár Bendegúz vasárnap az utolsó helyen ért célba a normálsúlyú egypárevezősők B döntőjében, így be kellett érnie a 12. hellyel. A normálsúlyú kormányos nélküli ketteseknél és a könnyűsúlyú kétpárevezősöknél is a C döntőig meneteltek a magyarok, előbbinél Galcsó Vencel és Bence Tamás másodikként, utóbbinál a Szentpáli testvérpár, Gergő és Bence harmadikként zárt, ezzel pedig a 14. és a 15. helyen végeztek.