Állandó kiállítás a 80 éve alakult önálló kosárlabda-szövetség székházában

Állandó kiállítás a 80 éve alakult önálló kosárlabda-szövetség székházában

2022. 11. 15.
Megosztás


80 éve, 1942. november 14-én alakult meg az önálló kosárlabda szövetség hazánkban. Ennek apropóján nyílt állandó kiállítás Budaörsön.


Az MTI híradása a MKOSZ megalakulásáról (kosarlabdamuzeum.hu)


A sportág őshazája az Amerikai Egyesült Államok, ahol egy springfieldi testnevelési főiskolai tanár, dr. James A. Naismith 1891-ben ötlötte ki a kosárlabdát. 1912 szeptemberében a Székesfőváros közoktatási ügyosztálya 10 tornatanítót és 8 tanítónőt küldött ki három hétre egy játéktanfolyam elvégzésére Münchenbe, mivel ott akkortájt a játékügy kiemelt témának számított Németországban. Közöttük volt Kuncze Géza is, aki a már említett első önálló szövetség elnöke volt.



Az immáron 80 éves szervezet 2022 márciusában költözhetett be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) új székházába. Itt kapott helyet a közelmúltban megnyitott tárlat is.



A budaörsi székház (Liget utca 12.) földszintjén 300 négyzetméteren terül el az MKOSZ és a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kezdeményezésére létrehozott Magyar Kosárlabda Múzeum, ahová a szervezők 500 tárgyat gyűjtöttek össze. Az anyag összeállítói meg akarták mutatni, hogyan vezetett az út a Vas utcai szűk tornateremből, Kuncze Gézától egészen napjaink legeredményesebb magyar kosárlabdázójáig, Hanga Ádámig. A múzeum legrégebbi emléktárgya 101 éves, az 1921-ben kiadott szabálykönyv a sportág magyarországi meghonosítójának hagyatékából került a gyűjteménybe. Az interaktív elemeket is tartalmazó kiállítás kronológiai sorrendben foglalkozik a honi kosárlabdázás évtizedeivel, többek között a férfiak eddigi négy, illetve a nők egy olimpiai szereplésével.


1948, London



A férfiak 1948-ban 16., 1952-ben 9., 1960-ban 9., 1964-ben 13. helyen végeztek. Női csapatunk egyszer 1980-ben volt ott az ötkarikás játékokon, amikor az előkelő 4. helyen végzett.

A valaha volt egyik legjobb európai center, a sportági Hírességek Csarnokába beválasztott, moszkvai olimpikon Németh Ágnes szinte valamennyi érmét a múzeum rendelkezésére bocsátotta.

A kosárlabda magyar olimpikonjai itt érhetőek el a MOB adatbázisában.



A magyar kosárlabda eddigi legnagyobb sikere a férfiak nevéhez fűződik. 1955-ben a Népstadionban Európa-bajnoki címet szerzett a Bánhegyi László, Bencze János, Bogár Pál, Cselkó Tibor, Czinkán Tibor, Dallos János, Greminger János, Hódy János, Hódy László, Mezőfi Tibor, Papp Péter, Simon János, Tóth László, Zsíros Tibor alkotta válogatott.



A kiállítás megtekinthető az előre meghirdetett nyílt napokon, továbbá más napokon előzetes bejelentkezéssel időpont egyeztetést követően ([email protected])

Nyílt látogatási időpontok novemberben:
november 16. 18:15-19:45
november 27. 11:00-14:00

(MOB; fotók: A Magyar Kosárlabda Múzeum gyűjteményéből, vezető kép: MTI/Szigetváry Zsolt)