Állandó kiállítás a 80 éve alakult önálló kosárlabda-szövetség székházában

Állandó kiállítás a 80 éve alakult önálló kosárlabda-szövetség székházában

2022. 11. 15.
Megosztás


80 éve, 1942. november 14-én alakult meg az önálló kosárlabda szövetség hazánkban. Ennek apropóján nyílt állandó kiállítás Budaörsön.


Az MTI híradása a MKOSZ megalakulásáról (kosarlabdamuzeum.hu)


A sportág őshazája az Amerikai Egyesült Államok, ahol egy springfieldi testnevelési főiskolai tanár, dr. James A. Naismith 1891-ben ötlötte ki a kosárlabdát. 1912 szeptemberében a Székesfőváros közoktatási ügyosztálya 10 tornatanítót és 8 tanítónőt küldött ki három hétre egy játéktanfolyam elvégzésére Münchenbe, mivel ott akkortájt a játékügy kiemelt témának számított Németországban. Közöttük volt Kuncze Géza is, aki a már említett első önálló szövetség elnöke volt.Az immáron 80 éves szervezet 2022 márciusában költözhetett be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) új székházába. Itt kapott helyet a közelmúltban megnyitott tárlat is.A budaörsi székház (Liget utca 12.) földszintjén 300 négyzetméteren terül el az MKOSZ és a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kezdeményezésére létrehozott Magyar Kosárlabda Múzeum, ahová a szervezők 500 tárgyat gyűjtöttek össze. Az anyag összeállítói meg akarták mutatni, hogyan vezetett az út a Vas utcai szűk tornateremből, Kuncze Gézától egészen napjaink legeredményesebb magyar kosárlabdázójáig, Hanga Ádámig. A múzeum legrégebbi emléktárgya 101 éves, az 1921-ben kiadott szabálykönyv a sportág magyarországi meghonosítójának hagyatékából került a gyűjteménybe. Az interaktív elemeket is tartalmazó kiállítás kronológiai sorrendben foglalkozik a honi kosárlabdázás évtizedeivel, többek között a férfiak eddigi négy, illetve a nők egy olimpiai szereplésével.


1948, LondonA férfiak 1948-ban 16., 1952-ben 9., 1960-ban 9., 1964-ben 13. helyen végeztek. Női csapatunk egyszer 1980-ben volt ott az ötkarikás játékokon, amikor az előkelő 4. helyen végzett.

A valaha volt egyik legjobb európai center, a sportági Hírességek Csarnokába beválasztott, moszkvai olimpikon Németh Ágnes szinte valamennyi érmét a múzeum rendelkezésére bocsátotta.

A kosárlabda magyar olimpikonjai itt érhetőek el a MOB adatbázisában.A magyar kosárlabda eddigi legnagyobb sikere a férfiak nevéhez fűződik. 1955-ben a Népstadionban Európa-bajnoki címet szerzett a Bánhegyi László, Bencze János, Bogár Pál, Cselkó Tibor, Czinkán Tibor, Dallos János, Greminger János, Hódy János, Hódy László, Mezőfi Tibor, Papp Péter, Simon János, Tóth László, Zsíros Tibor alkotta válogatott.A kiállítás megtekinthető az előre meghirdetett nyílt napokon, továbbá más napokon előzetes bejelentkezéssel időpont egyeztetést követően ([email protected])

Nyílt látogatási időpontok novemberben:
november 16. 18:15-19:45
november 27. 11:00-14:00

(MOB; fotók: A Magyar Kosárlabda Múzeum gyűjteményéből, vezető kép: MTI/Szigetváry Zsolt)