Az olimpiai negyedik nyíltvízi úszó Olasz Anna világkupát nyert

Az olimpiai negyedik nyíltvízi úszó Olasz Anna világkupát nyert

2021. 08. 30.
Megosztás


A tokiói olimpiai negyedik helyezett Olasz Anna első helyen végzett a macedóniai Ohrid-tóban rendezett olimpiai távú világkupafutamon, úgyanitt az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf negyedik lett. A férfi asztalitenisz-válogatott kiharcolta az indulás jogát a kolozsvári Eb-re. A női röplabda-válogatott az Eb nyolcaddöntőjében búcsúzott. A női jégkorong-válogatott az elit csoport kilencedik helyét szerezte meg. A férfi jégkorongozók nem jutottak ki az olimpiára. A paralimpia 6. napja után már 7 éremnél (3-2-2) tart Magyarország. Hétvégi összefoglalónk következik.

Nyíltvízi úszás. Valamivel több mint három héttel az olimpia után a a hölgyeknél Olasz Anna pazar versenyzéssel, a táv második felén végig vezetve megnyerte a a macedóniai Ohrid-tóban rendezett 10 km-es világkupafutamot. Az utolsó körökben végig az olasz Gabbrielleschi és a francia Jouisse üldözte, ám végül nem tudták befogni – Anna 2.2 másodperccel előzte meg a talján, és 4.9-cel a gall vetélytársat. A Tokióban ezüstérmes Rasovszky Kristóf saját bevallása szerint kissé megkopott formában úszta végig a távot, ám így is beért a negyedik helyen – így összetettben továbbra is második a világkupa-ranglistán, miután a szezonnyitó dohai futamon ezüstérmes volt az akkor és most is elsőként célba érő francia Marc-Antoine Olivier mögött. A szezon folytatása kissé bizonytalan: a programban lévő tajpeji és hongkongi viadalt minden bizonnyal törlik, ugyanakkor az izraeli futamot decemberben szeretnék megtartani, és még a rövidpályás medencés vb után Abu-Dzabiban is terveznek egy negyedik vk-t.



(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Asztalitenisz.
A férfiválogatott az olimpikon Szudi Ádám, továbbá Ecseki Nándor és Juhász Patrik összeállításban a belgrádi selejtező A csoportja küzdelmei során a finnek mögött a második helyen végzett. Az öt csoportmásodik minitorna keretében döntött az Eb-szereplést érő utolsó szabad helyről. A magyarok a délutáni elődöntőben 3:1-re győztek Svájc ellen, majd a döntőben Izraelt verték 3-0 arányban. A nők a 2019-es Eb-n szerzett bronzéremmel harcolták ki az indulás jogát, a férfiak pedig a belgrádi selejtezőn csatlakoztak hozzájuk, így mindkét válogatottunk ott lehet a kolozsvári (szeptember 28. – október 3.) kontinenstornán.




(Fotó: hunvolley.hu)

Röplabda. Négy ország négy városában rendezik meg a 2021. évi női röplabda Európa-bajnokságot. Belgrád, Plovdiv, Zadar és Koloszvár sportcsarnokaiban összesen 24 ország válogatottjai küzdenek az Eb-győzelemért. Magyarország, az előző Eb egyik házigazdája a C jelű csoportban Zágrábban a selejtezők során 1 győzelemmel és 4 vereséggel a háta mögött a csoport negyedik helyén jutott be a második körbe a legjobb 16 közé. Ott a nyolcaddöntőben a világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő, olimpiai bronzérmes Szerbia ellen derekasan helyt álltak a lányok, de 3-0 vereséget szenvedtek. Az előzetes célját, a csoportkörből való továbbjutással teljesítette a csapat, a sorozatban negyedik Eb-jén szereplő magyar együttes a nyolcaddöntőben mutatott szimpatikus teljesítményével bizonyította, nem érdemtelenül jutott be a kontinens legjobb 16 csapata közé és jó szájízzel fejezhette be a kontinenstornát – a 16. helyen zárta a viadalt.



(Fotó: Madarász Milán)

Jégkorong. Nehéz feladat előtt állt a magyar férfiválogatott Rigában, a pekingi téli olimpiai selejtezőtornán. A csapat, miután vereséget szenvedett a franciáktól és a lettektől, az utolsó találkozóján 2-1-re legyőzte az olaszokat, így a torna harmadik helyén végzett, de lemaradt a 2022. évi olimpiáról. Magyar válogatott legutóbb 1964-ben küzdhetett olimpiai ötkarikás játékokon. A csoportból Lettország szerezte meg az olimpiai részvétel jogát. A másik két olimpiai selejtezőtornát a szlovákok és a dánok nyerték meg.

A férfi olimpiai torna mezőnye:
A csoport: Kanada, Egyesült Államok, Németország, Kína
B csoport: Orosz csapat, Csehország, Svájc, Dánia
C csoport: Finnország, Svédország, Szlovákia, Lettország


(Fotó: jegkorongszovetség.hu)

A férfi ötkarikás selejtezővel egy időben a magyar női válogatott először szerepelhet a legmagasabb osztályban a világbajnokságon. Calgaryban a lányok fordulóról fordulóra javuló játékkal az utolsó csoportmérkőzésükön 5-1-re legyőzték Dániát és a torna kilencedik helyén végeztek.



(Fotó: MTI/MPB/Hoffer Szilvia)

Paralimpia. A tokiói paralimpián 6 versenynap után Magyarország 3 arany-, két-két ezüst- és bronzéremmel az éremtáblázat 24. helyén áll. Aranyérmes lett és megvédte olimpiai bajnoki címét Pálos Péter (asztalitenisz). Illés Fanni aranyérmével a magyar parasport 150. paralimpiai érmét gyűjtötte be. Veres Amarilla (párbajtőr egyéni) is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ezüstérmes Osváth Péter (tőr egyéni) és Konkoly Zsófia (úszás); bronzérmes Szvitacs Alexa (asztalitenisz), Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Dani Gyöngyi és Madarászné Mező Boglárka (női tőr csapat)

(MOB-összeállítás; vezető fotó: MOB/Molnár Ádám)