Vas Kata Blanka a kerékpáros országúti világbajnokság mezőnyversenyén is negyedik

Vas Kata Blanka a kerékpáros országúti világbajnokság mezőnyversenyén is negyedik

2021. 09. 27.
Megosztás


Minden idők legjobb magyar helyezését elérve negyedik lett Vas Kata Blanka az országúti kerékpáros világbajnokságon. Az új versenyidény első judós GP versenyén Zágrábban a magyarok 1-1 ezüst- és bronzérmet szereztek. Az olimpia után a szlovák-magyar határon fekvő Cunovóban rendezték a kajak-szlalom világbajnokságot, ahol az egyetlen magyar induló, Seprényi Sára Tímea a K1 mezőny utolsó harmadában végzett. A magyarok két arannyal, három ezüsttel és négy bronzéremmel zárták a szombathelyi Hungarian GP tornászversenyt. Csak párosban lesz magyar műkorcsolyázó a 2022. évi téli olimpián. A triatlon Eb-n Faldum Gábor 34. helye jelentette a legjobb magyar szereplést. Szabó Nóra a berlini maratonin elérte a 2022. évi Eb indulási szintjét.

Kerékpár. Vas Kata Blanka fantasztikus versenyzéssel 4. lett az országúti kerékpáros-vb női mezőnyversenyében.
A három szakágban is kiemelkedően teljesítő – a tokiói olimpián mountain bike-ban negyedik – 20 esztendős magyar bringás két hete az Európa-bajnokságon az U23-as mezőnyversenyben ezüstérmes lett. Ezúttal a felnőttek között is végig remekül helyezkedett az élmezőnyben, négy és fél kilométerrel a cél előtt az olimpiai bajnok Annemiek van Vleuten támadásával el tudott menni, majd miután befogták őket az utolsó, támadásokkal tarkított kilométerek végén, a sprintbefutóban negyedikként ért célba.

Az aranyérmet Balsamo a nagy esélyes, háromszoros országúti világbajnok holland Marianne Vost megelőzve nyerte. Harmadikként a lengyel Katarzyna Niewiadoma ért célba, alig valamivel Vas előtt, aki úgy lett negyedik, hogy az utolsó métereken ki kellett kerülnie az olasz felvezetőembert.

Az U23-as férfiak pénteki mezőnyversenyében a hajráig az élmezőnyben tekerő, az utolsó kilométeren belül az éremért támadó Fetter Erik 40. lett 17 másodperc hátránnyal, míg Karl Ádám 2:41 perces lemaradással 56. helyen fejezte be a bukásokkal és feladásokkal tarkított viadalt.



Judo. A zágrábi judo GP tornán harmincöt ország 243 judósa vett részt. Az öt magyar induló két medált gyűjtött, ezzel Magyarország a tizenegyedik helyet szerezte meg az éremtáblázaton.

A nők nehézsúlyú (+78kg) mezőnyében hatan neveztek. A magyar induló, Szigetvári Mercédesz szerencsés sorsolást kapott, így az elődöntőben lépett először szőnyegre. Ott a német junior-világbajnoki bronzérmes Renee Lucht ellen ipponnal vívta ki a döntőbeli részvételt. A fináléban a jóval „súlyosabb” francia Julia Tolofua ellen a magyar judóst 3 perc alatt háromszor intették meg, így leléptették.

Rajkai Róbert (-81kg) a bolgár Kaliszterszkit ipponnal intézte el, majd az ukrán Krivcsakont is legyőzte. A negyeddöntőben nem bírt a moldovaiak U23-as Európa-bajnokával Gotonoagaval, így vigaszágra került. Következett a spanyol Mendiola, aki ellen szinte meg sem izzadt a magyar versenyző, olyan gyorsan sikerült győzelemmel lezárnia a meccset. A bronzmérkőzésen aztán következett az U23-as Eb-bronzérmes holland Heijman, akit ipponal vert meg. Rajkai Róbert ezzel első nagy sikerét érte el a felnőttek között: Grand Prix-bronzérmet szerzett Zágrábban!


(Fotó:francisswim.blogspot.com)

Kajak-szlalom. Az olimpia után a 2021. évi kajak szlalom világbajnokságon szinte mindenki rajthoz állt Tokió érmesei közül. Az erős mezőnyben a nők K1 versenyén Seprényi Sára Timea révén egyetlen magyar induló is szerepelt. A magyar szlalomos a selejtezőből nem jutott a legjobb 20 közé, de a második futamban sem tudott a 10 legjobb jogán csatlakozni a 30 fős középdöntő mezőnyéhez. Nyolc ellenfelét megelőzve az 50. helyen végzett.



Torna.
Ünnepséggel vette kezdetét a Hungarian GP Szombathelyen. A vasi megyeszékhelyen köszöntötték a sportolói karrierjét lezáró Berki Krisztiánt. Az olimpiai, világ-és Európa-bajnok tornász már a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) sportigazgatójaként érkezett Szombathelyre, ahol dr. Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke, Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára, és Kovács István szövetségi kapitány is köszöntötte, majd a válogatott keret tagjaitól is kapott egy emlékplakettet.

A Szombathelyen megrendezett viadalon 14 nemzet tornászai vettek részt, a magyar válogatott kilenc éremmel zárta a versenyt. Kovács Zsófia felemáskorláton, Bácskay Csenge ugrásban győzött. Székely Zója felemáskorláton Kovács Zsófia mögött ezüstérmes lett. Talajon Bácskay Csenge, korláton Mészáros Krisztofer szerzett ezüstérmet. Mészáros Krisztofer két bronzérmet gyűjtött be talajon illetve lólengésben. Székely Zója gerendán, míg Dobrovitz Ádám ugrásban állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Draskóczy Imre a nők szövetségi kapitánya szerint a szombathelyi Grand Prix jó erőfelmérés volt a válogatott keret számára. Kovács István, a férfiak szövetségi kapitánya elégedett volt a magyar szerepléssel, mint mondta, a vb-re való felkészülés szempontjából nagyon hasznos volt a verseny.


Fotó: moksz.hu

Műkorcsolya és jégtánc. Négy magyar, Láng Júlia, Csernoch András és a jégtáncos Janovskaya Anna, Lukács Ádám páros szállt harcba a németországi Oberstdorfban az olimpiai pótkvalifikációs versenyen.

A rövid program után nyolc helyet előrelépett, így a 16. pozícióban zárt a sérülésből felépülő, 17 éves Láng Júlia, míg férfi egyéniben Csernoch András megőrizte 21. helyezését a kűr után is.

A legközelebb a kvótához a Janovskaya Anna, Lukács Ádám jégtánckettős állt. A magyar duó a ritmikus kötelező táncban a 8. helyen várta a kűrt. Ott tovább javítottak helyezésükön. Bár a kűrjük nem sikerült hibátlanul, mégis két helyet előre lépve a hatodik helyen végeztek, ami az egyes számú olimpiai tartalék szerepét jelenti számukra.

Kínában így csak a párosok között lesz magyar induló, a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk kettős a márciusi stockholmi világbajnokságon szerezte meg a kvótát.


(Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

Triatlon. Az elitben indult három magyar közül a férfiaknál Faldum Gábor a 34. helyen zárt, a riói olimpián részt vett, de a tokiói ötkarikás játékokról lemaradt magyar versenyző 1:45:33 óra alatt teljesítette az 1500 méter úszásból, 38 kilométer kerékpározásból – a hivatalos táv 40 km – és 10 km futásból álló távot. Ugyanitt Dévay Zsombor (1:46:24) a 42., míg a nőknél Sárszegi Noémi (1:57:01) a 26. helyen végzett.

Az Eb-n a nemzetközi mezőny meghatározó triatlonosainak többsége nem vett részt, így nem indult Valenciában az a négy magyar triatlonos sem (Bicsák Bence, Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia, Tóth Tamás), akik ott voltak a tokiói olimpián. Hiányzott a magyarok közül Dévay Márk és az U23-as korosztályhoz tartozó Lehmann Csongor is, akik idén kiváló formában versenyeznek, és nemzetközi viadalokon is markánsan szerepeltek.


Fotó: masz.hu

Atlétika. Szabó Nóra 2:31:08-as új egyéni csúcsot futva a 11. helyen ért célba a Berlin Maratonon, amivel sikeresen teljesítette a 2022-es Európa-bajnokság szintidejét.

Tovább tart Szabó Nóra nagyszerű szezonja, amire a világ egyik legnagyobb maratoniján sikerült feltennie a koronát. Egy héttel azután, hogy 10 000 méteren új egyéni csúccsal megnyerte az országos bajnokságot, Berlinben a maratoni távon is élete legjobbját érte el. A 33 éves magyar hosszútávfutó a május közepén, Milánóban elért 2:35:00-s idején tudott közel négy percet javítani. 2:31:08-as eredményével csupán alig két perccel maradt el Földingné Nagy Judit 25 évvel ezelőtt – szintén Berlinben elért - 2:28:50-es magyar csúcsától.

A versenyen rajthoz állt két kiváló férfi maratonistánk, Csere Gáspár és Jenkei Péter is, azonban sajnos egyikük sem ért célba.

(MOB-összeállítás, nyitókép: Tornanti.cc)