Magyarország 18 érmet szerzett a kajak-kenu világbajnokságon

Magyarország 18 érmet szerzett a kajak-kenu világbajnokságon

2021. 09. 20.
Megosztás



Magyarország végzett a 2021-es kajak-kenu világbajnokság éremtáblázatának élén. Minden idők legjobb női triatloneredményét érte el Hamburgban Bragmayer Zsanett; Faldum Gábor a középtávú triatlon vb-n az olimpiai bajnok előtt végzett. Az országúti kerékpáros Valter Attila 18. a luxemburgi körversenyen. Két magyar női asztaliteniszező a Európa TOP-16 versenyének negyeddöntőjében búcsúzott a küzdelmektől. Sikeres volt a hazai kick-box világkupa. Hétvégi összefoglalónk következik.

Kajak-kenu. Eredményesen szerepeltek kajak-kenuversenyzőink a koppenhágai világbajnokságon. A csapat összesen 6 arany-, 8 ezüst- és 4 bronzéremmel a medáltábla élen végzett. Két olimpiai bajnok és egy ezüstérmes sportolónk távol maradt a világbajnokságtól, így is az olimpiai számokban 1 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek versenyzőink. A Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta K2 500m duó a dobogó legfelsőbb fokára állhatott fel. Kopasz Bálint (K1 1000m), Csipes Tamara (K1 500m), a női K4 500m Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Gazsó Dóra összeállításban, a két párizsi férfi olimpiai kenus számban, C2 500 méteren Hajdú Jonatán, Fekete Ádám ezüst-, Adolf Balázs bronzérmes lett. A nem olimpiai számokban Gazsó Alida Dóra (K1 1000m), és a Lucz Anna, Csizmadia Kolos duó K2-200m-en, továbbá az 5000m távokon Adolf Balázs (C1), Noé Bálint (K1) és Kőhalmi Emese (K1) szerzett aranyérmet.

„Jól szerepeltünk, de hiányérzet azért van bennem. Nehéz például feldolgozni, hogy a női négyes kikapott a fehéroroszoktól, vagy hogy az új-zélandi Aimee Fisher megverte Csipes Tamarát. Férfi kenuban újra visszakerültünk a térképre. Mindkét olimpiai számban sikerült érmet szereznünk, ezer egyesben Adolf Balázs harmadik lett, ötszáz párosban a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős szerzett egy ezüstérmet. Tovább kell menni ezen az úton, a meglévő versenyzőkhöz fel kell zárkóztatni a fiatalokat. Építjük az új csapatokat, s Párizsban megpróbálunk a mostani érmekből néhányat átváltani aranyra” – fogalmazott Hüttner Csaba szövetségi kapitány.




(Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt

Triatlon. A magyar triatlonsport legjobb női világbajnoki futameredményét érte el Bragmayer Zsanett Hamburgban. Az olimpiai 12. helyezett versenyző a szombati viadalon a negyedik helyen zárt, korábban ennél jobb teljesítményre csak Bicsák Bence volt képes, aki a 2019-es jokohamai futamon bronzérmes lett. Zsanett 17 másodperccel maradt el a versenyt megnyerő, világranglista-4. német Laura Lindemanntól, és végig versenyben volt a dobogóért. A férfiaknál Dévay Márk 19. lett.

Faldum Gábor a 24. helyen zárt a triatlonosok középtávú világbajnokságán az egyesült államokbeli St. George-ban. A riói olimpián résztvevő, de a tokiói ötkarikás játékokról lemaradt magyar versenyző 3:58:31 óra alatt teljesítette az 1.9 kilométer úszásból, 90 kilométer kerékpározásból és zárásként egy félmaratoni (21 kilométer) lefutásából álló távot. Gábor mögött végzett a 27. helyen az olimpiai bajnok norvég Kristian Blummenfelt (3:59:51).


(Fotó: MTI/Koács Tamás)

Kerékpár. A luxemburgi körversenyen a tokiói olimpikon Valter Attila a 18. helyen végzett. Az idei Olasz Körverseny egyik rózsaszíntrikósa összesítésben 3 perc 36 másodperces hátránnyal végzett az összetettben győztes Joao Almeida mögött. Attila 5 UCI-világranglistapontot zsebelt be.


(Fotó: MTI/ Illyés Tibor)

Asztalitenisz. Hosszú idő után két magyar játékos vett részt az Európa legjobb játékosait felvonultató Top16 versenyen Szalonikiben. A két magyar sikerrel vette első találkozóját, de a negyeddöntőbe jutás már egyiküknek sem sikerült. Madarász Dóra a portugál-kínai Fu Yu, Póta Georgina a cseh Hana Matelová elleni találkozóját veszítette el.

Kick-box. Ugyan még nem olimpiai sportág, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már elismerte működésüket. Összesen tíz aranyérmet nyertek a magyarok felnőtt korosztályban a 26. kick-box világkupán a a hétvégén a BOK Csarnokban. Az év egyik legrangosabb eseményére rekordnevezés érkezett, 45 ország 1700 harcosa indult. A budapesti viadalon, amely az első nagy világverseny volt azóta, hogy júliusban a NOB teljes jogú sportágként fogadta el a kick-boxot, összességében Magyarország végzett az éremtáblázat élén. A felnőttek között 10 arany-, 17 ezüst- és 21 bronzéremmel zárt a magyar csapat. Magyar sportdiplomáciai sikerként, az Európai Kick-box Szövetség, a WAKO Europe hétvégi budapesti közgyűlésén a szervezet elnökévé választották Király Istvánt.

(MOB-összeállítás; vezető fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)