20210725 283 TOKYO 2020 09 vitorlazas

Az olimpikon vitorlázó Érdi Mária bronzérmes az Európa-bajnokságon

2023. 03. 20.
Megosztás

Érdi Mária bronzérmes a vitorlázók ILCA 6-os hajóosztályának Európa-bajnokságán. A magyar férfi vízilabda-válogatott bejutott a világkupa Szuperdöntőjébe. Fábián Bettina bronzérmes a nyíltvízi úszók idénynyitó Európa-kupa versenyén. Negyedik a belgiumi világkupa-fordulóban a női kardcsapat. Pigniczki Fanni ezüstérmes karikával az athéni világkupán. Valter Attila fél perccel a győztes mögött végzett az egynapos Miláno-Sanremo versenyen. Asztaliteniszezőink a szingapúri Grand Smash-en szerepeltek. Új-Delhiben az ökölvívó világbajnokságon még várat magára az első magyar győzelem.

Vitorlázás. Az olaszországi Andorában rendezték a két olimpiai hajóosztály, az ILCA 6 és 7 idei Európa-bajnokságát. A nők versenyében 19. helyen került be Érdi Mária az 56 fős aranycsoportba az ILCA 6 hajóosztályban. Ott a futamokban 5., 6., 5., 4., és 1. helyet elérve fantasztikusan egyenletes teljesítménnyel, élete legjobb felnőtt eredményével felkerült a dobogó harmadik fokára.

„Régóta tudom, hogy képes vagyok ilyen teljesítményre. Sőt, azt is tudom, hogy képes vagyok nyerni. Most is inkább az bosszant egy picit, hogy egy hajszállal maradtam le az ezüstről, mivel ugyanannyi pontom lett, mint a portugál riválisomnak, de ezt most így is óriási dolognak tartom” – idézte sajtós csapata a magyar érmest.

A világversenyeket figyelembe véve az Európa-bajnoki bronz Mári eddigi legjobb felnőtteredménye.

A férfiaknál az ILCA 7 hajóosztályban a tavaly Eb-negyedik Vadnai Jonatán – aki futamgyőzelmet is aratott – a 11. lett, az Eb-sorrendet tekintve azonban nyolcadik, mivel három ausztrál vitorlázó is előtte végzett. Testvére, a kétszeres olimpikon Benjamin a 23. helyen zárta az Eb-t.

A három magyar hajós számára az év főversenye az augusztusi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Hágában, ahol a párizsi kvóták csaknem felét kiosztják.

20230314 hungary croatia 65

Fotó:MVLSZ/Kovács Anikó

Vízilabda. A hét elején fejeződött be a zágrábi világkupa-selejtező. A tornán egy USA elleni kellemetlen 15-9-es vereség vezette fel a csoport utolsó összecsapását a magyar és horvát válogatott szereplésével. A Szuperdöntőhöz a házigazdákat kellett legyőznie a magyar válogatottnak. A dugig telt zágrábi uszoda nézői előtt a hétgólos Zalánki Gergő vezérletével fantasztikus győzelmet aratott a válogatott. Az ellenfél egyszer sem vezetett, így a 13-10-es siker azt eredményezte, hogy a magyar csapat vehet részt a június végi Szuperdöntőben!

A Szuperdöntő résztvevői: Egyesült Államok (rendező), Olaszország, Magyarország, Spanyolország, Görögország, Szerbia

Dobogo eilat 1200x600

Fotó: musz.hu

Nyíltvízi úszás. A szokott helyen és időben, az izraeli Eilatnál, március közepén rajtolt el az idény a 10 km-es Európa-kupa-futammal. A felvezető 5 km-es verseny csütörtökön magyar fiesztává alakult, négy-négy férfi és női úszónk vitte el az első négy-négy helyet, az aranyérmeket Betlehem Dávid és Fábián Bettina nyakába akasztották. A szombat reggeli főviadalon az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófot – bár folyamatosan az élmezőnyben haladt Betlehem Dáviddal együtt – a harmadik körben konkrétan kiütötték.

„Egy olyan könyököst kaptam orra, amit szerintem karatéban sem ismernek... – idézte fel a történteket Rasovszky, aki feladni kényszerült a versenyt.

Kiesése után Betlehem Dávidnak egyedül kellett tovább harcolnia, és végül negyedikként ért be a versenyt jól taktikázva nyerő francia világbajnok, Marc-Antoine Olivier és két olasz mögött. Kovács-Seres Hunor a 27. (19.), Kalmár Ákos a 33. (25.) helyen végzett (zárójelben az Európa-kupa helyezések, mivel a mezőnyben ausztrál úszók is szerepeltek).

A nők versenyén a hatodik helyen ért a célba Fábián Bettina, de a fentebb említett okok miatt az Ek-küzdelemben a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Szimcsák Mira és Rohács Réka fej-fej mellett harcolva ért be európai 10 és 11-iknek. Olasz Annának ezúttal kevésbé jött ki a lépés, 16. lett.

St csapat

HUNGARY

@PHOTOPAVIA

Vívás. A belgiumi Sint-Niklasban női kard világkupát, a koreai Puszanban pedig férfi és női tőr GP-versenyt rendeztek.

A két helyszínen még nem indulhattak az orosz és fehérorosz sportolók. Mint ismeretes, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) kongresszusa amellett foglalt állást, hogy visszatérhetnek a nemzetközi megmérettetésekre az orosz és a fehérorosz versenyzők. Online ülésen a tagság – mintegy kétharmados támogatottsággal – úgy döntött, hogy április elsejétől, a párizsi olimpia egyéves kvalifikációs időszakának kezdetétől engedélyezi a két nemzet vívóinak a részvételét egyéniben és csapatban is. Hozzátették: figyelembe veszik ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság esetleges jövőbeli ajánlásait, határozatait. A bejelentés után a svéd szövetség a két szeptemberi, stockholmi versenyének megrendezését mondta vissza, a németek pedig csütörtökön jelentették be, hogy a május elejére tervezett női tőr világkupa-viadalnak nem adnak otthont.

A hétvégén a belgiumi női kardversenyen a 185 főt számláló mezőnyből kilenc magyar is felkerült a főtáblára. A sérülés, majd szülése után visszatérő Márton Anna idén már másodszor jutott el nagy világkupaversenyen a negyeddöntőig. Ott csupán egyetlen tus választotta el, hogy érmet nyerjen. Szűcs Luca számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. A 32 között búcsúzott Szűcs Luca, Pusztai Liza, Battai Sugár és Spiesz Anna. A 64-es tábla első találkozóján Katona Renáta, Keszei Kira és László Luca szenvedett vereséget.

Az egyéni viadal után rendezték a csapatversenyt. Az elmúlt évben világbajnok magyar gárda Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállításban a lengyelek ls a spanyolok legyőzésével került be az elődöntőbe. Ott a koreaiakkal szemben egyetlen találattal 45:44 arányban vereséget szenvedtek. A 3. helyért folytatott csatározásban Ukrajna 41:45-re győzte le négyesünket.

A koreai Puszanban három férfi és egyetlen női tőrvívónk jutott fel a 64-es főtáblára. Ott csupán Dósa Dániel szerzett egyetlen magyar győzelmet a főtáblán. A többiek Szemes Gergő, Tóth Gergely illetve Kondricz Kata az első fordulóban búcsúzni kényszerültek.

Vk

fotó: MTSZ sajtócsapata

RG. Az év első világkupa-versenyén, Athénban, összetettben Pigniczki Fanni az előkelő 10., Wiesner Hanna a 23. helyen végzett.

Az olimpikon Pigniczki Fanni karikával hatodikként került a fináléba, buzogánnyal pedig második számú tartalék volt a döntőben. Pigniczki a karika döntőjében 31.600 pontot kapott, amivel ezüstérmet szerzett, ez pedig az olimpikon legfényesebb érme eddigi pályafutása során a világkupa-sorozatban.

Valer sanremo

Fotó: Valer Attila / Facebook

Kerékpár. A versenyszezon egyik legnívósabb egynaposa várt a nemzetközi mezőny legjobbjaira a Milánó–Sanremo közötti útvonalon. Az egyetlen magyar induló, Valter Attila folytatta remek szereplését újdonsült csapata, a Jumbo-Visma színeiben. Harmincnegyedikként, jó félperces hátránnyal ért célba a győzteshez képest, a jumbósok közül pedig csak Van Aert és a csömöri versenyzővel azonos idővel célba érő Cristophe Laporte ért el jobb helyezést nála. Valter úgy véli, versenyezhetett volna jobban is a csapata, ő maga pedig többet is hozzátehetett volna a győzelemhez, de bízik benne, hogy a megszerzett tapasztalatokat a további egynapos versenyeken fel tudja majd használni.

Ecseki szudi szingapur jpg

Fotó: asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A szingapúri Grand Smash versenyt nagy ázsiai fölény jellemezte. A magyarok közül Póta Georgina a 64 között a szingapúri Wong-ot 3:0 győzte le, majd a 32 között a világranglista 16. kínai Zhang Rui elleni találkozón az első szettet megnyerte, de utána ellenfele 3:1-s győzelmének örülhetett. A párosok csatározásában a Szudi Ádám, Ecseki Nándor, a Madarász Dóra, Póta Georgina kettős egy győzelem után a 16 között búcsúzott a mezőnytől. A Madarász Dóra, Ecseki Nándor vegyes párost az első fordulóban búcsúztatták.

Box

Fotó: boxing.hu

Ökölvívás. Új Delhiben az IBA világbajnokságán harcolnak az érmekért a magyar női válogatott tagjai. A vb-n az olimpiai kvótákért nem folynak csatározások a NOB döntése értelmében. A nyolc magyar öklöző közül Szeleczki Lilla (48 kg), Mezei Petra (50 kg), Busa Gabriella (52 kg), Lakotár Hanna (54 kg), Szűcs Szabina (57 kg), Hámori Luca (66 kg), Lakos Regina (70 kg) az első összecsapásán szenvedett vereséget. Kedden a világbajnokságon nem lesz érdekeltségünk, szerdán a 81 kilós vb- és Eb-bronzérmes Nagy Tímea éremért bokszolhat a 2018-as világbajnok kínai Vang Li-na ellen. Az európai ökölvívók első kvótaszerző versenye a júniusi Európa Játékok lesz Lengyelországban.

(MOB-összeállítás, nyitókép: MVSZ/Cserta Gábor)