Az új nemzedék, ami elkápráztatta Phjongcshangot

Az új nemzedék, ami elkápráztatta Phjongcshangot

2018. 03. 07.
Megosztás


Minden olimpiai ciklusra jellemző a generációsváltás, sok csatát megélt sportolók vonulnak vissza, és helyüket a fiatalabb nemzedék veszi át. Ez a 2018-as phjongcshangi téli olimpiára is igaz volt, itt a 21. század nemzedéke, a Z-generáció mutatkozott be, és hagyott nyomot a téli sportok szerelmeseiben. Sokan még csak most bontogatták szárnyaikat, de páran már komoly eredményekkel kerületek a legjobbak közé. A Magyar Csapat legfiatalabb tagja a 16 éves síző, Hozmann Szonja volt.

A 17 éves hódeszkás, Red Gerard nagy meglepetésre a sportág slopestyle versenyszámában nyert olimpiai aranyat február 11-én. Ezzel az amerikai fiatalember lett az első téli olimpiai bajnok, aki a 21. században született. „El sem hiszem. Most is remegek, de nem tudom, hogy az izgatottságtól vagy a hidegtől. Az biztos, hogy el vagyok ragadtatva, és el sem hiszem, hogy hiba nélkül teljesítettem a futamot. Már azzal elégedett lettem volna, ha rontás nélkül végigmegyek. A dobogó gondolatával is eljátszottam, de hihetetlen, hogy végül én lettem a győztes!” – nyilatkozta Gerard a győzelme után.

A 2000. június 29-én született hódeszkás aranyérmével a harmadik legfiatalabb férfi bajnok lett a játékok történetében. Tőle csak a finn síugró Tomi Nieminen, illetve az amerikai szánkós Billy Fiske lett fiatalabban olimpiai bajnok. Mindketten 16 évesen állhattak fel a pódium legfelső fokára; előbbi az 1992-es albertville-i olimpián, utóbbi 1928-ban St. Moritz-ban.

Azonban nem csak Gerard volt az egyetlen fiatal amerikai snowboardos, aki letette a névjegyét Phjongcshangban. A 17 éves Chloe Kim, aki dél-koreai szülők gyermekeként már az Egyesült Államokban született, 14 éves kora óta a nemzetközi élmezőny tagja félcsőben, és egészen eddig 4 alkalommal zsebelte be a Winter X Games legjobbjának járó címet Superpipe kategóriában. Már 14 évesen, a 2014-es szocsi olimpiára is kvalifikálta magát. Azonban a sportág olimpiai korhatár szabályozása miatt, ami 15 éves kortól engedi a sportolók indulását, megakadályozta ebben. Ennek ellenére a fejlődése töretlen maradt és a 2016-os lillehammeri ifjúsági téli olimpián két aranyat is nyert slopestyle-ban és félcsőben.

Végül 2018 februárjában jött el a nagy pillanat, amikor Kim a Bokwang Snow Park közönsége előtt felnőtt olimpián is megmutathatta a tudását, mi több, a félcső olimpiai bajnoka lett. „Tudtam, hogyha nem hozom ki magamból a maximumot, akkor még egy aranyéremmel sem lettem volna elégedett. Ezért a harmadik menetben mindent beleadtam, csak azért, hogy magamnak is bizonyítsak, hogy megérdemlem ezt az aranyat és megtettem érte mindent. Nagyon boldog vagyok”- mondta Kim, aki ezzel a győzelmével a legfiatalabb női hódeszkás lett, aki valaha olimpián aranyérmet szerzett.

Tőle is fiatalabb az orosz műkorcsolyázó Alina Zagitova, aki a phjongcshangi játékok idején mindössze 15 éves volt. Kiváló teljesítményét aranyérem koronázta élete első téli olimpiáján, ezzel pedig az amerikai Tara Lipinski után a második legfiatalabb olimpiai bajnok lett a sportág történetében.

Zagitova, aki 3 hónap múlva tölti be a 16. életévét, esélyesnek számított a versenyben, hiszen már az első felnőtt szezonjában a legjobbak között tartották számon. Phjongcshangban regnáló junior világbajnokként lépett jégre, és a Fekete Hattyú filmzenéjére, illetve Don Quijote operájára adta elő produkcióját. „A produkcióm felépítése harmonikus. Az elején lassú dallamra korcsolyázok majd egyre nagyobb lesz a tempó, dinamikát adva az előadásnak. A végén adom elő az ugrásaimat is. A produkció a felépítéséből adódóan megtartja a közönség figyelmét és végig leköti őket” – magyarázta Zagitova.

A 15 éves műkorcsolyázó phjongcshangi győzelme azt is jelenti, hogy továbbra is veretlen a felnőtt mezőnyben. Célja, hogy jó teljesítményét a márciusi milánói világbajnokságon is megőrizze.

A Magyar Csapatban a 2000 után születetteket a 16 éves Hozmann Szonja képviselte, aki óriás-műlesiklásban a 49. helyen zárt Phjongcshangban.

(olympic.org - MOB/Szakács Bálint, fotó: Getty Images, MOB/Szalmás Péter)