20231130 013 mefs dijatado

„Az Universiadéról mindig fantasztikus bajnokok jutottak ki az olimpiára”

2023. 11. 30.
Megosztás

Százhetven sportoló kapott elismerést a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az Év Egyetemi Sportolója díjátadó gáláján, melynek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontja adott otthont csütörtökön. Az egyetemista sportolókat a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Fábián László is köszöntötte, aki gratulációja mellett a Kettőskarrier-programról is beszélt.

Mocsai Lajos, a MEFS elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy a 2021-ben bevezetett, egyetemi sportfejlesztésre fordított támogatásnak és az ebből következő kiszámíthatóságnak köszönhetően növekszik az egyetemi sport eredményessége a magyar és a nemzetközi színtéren egyaránt. Hozzátette: még nem volt ennyi díjazott.

20231130 003 mefs dijatado
MOB-Média/Szalmás Péter

Az Egyetemi Világjátékokról a népes magyar delegáció 17 éremmel, három arannyal, nyolc ezüsttel és hat bronzzal térhetett haza. Emellett 18 sportágban rendeztek idén Egyetemi Európa-bajnokságot, ezeken a magyar fiatalok több mint 60 érmet gyűjtöttek. Mocsai Lajos kiemelte, ezek az eredmények nagyon jó előjelek a 2024-ben Debrecenben és Miskolcon sorra kerülő Európai Egyetemi Játékokra, melyre várhatóan több mint 400 egyetemről érkeznek majd sportolók.

20231130 002 mefs dijatado
MOB-Média/Szalmás Péter

Idén többek között a ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni, a világbajnok vívó Márton Anna, a szintén világbajnok úszó Kós Hubert, a kick-boxos Fésű Lajos és a szintén vb-aranyérmes vízilabdázó Vogel Soma is kiérdemelte az Év Egyetemi Sportolója díjat.

20231130 004 mefs dijatado
MOB-Média/Szalmás Péter

A Testnevelési Egyetem csaknem három hónapja átadott sportcsarnokában Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, a magyar sport évek óta azért küzd, hogy az érettségi után ne veszítse el a sportoló fiatalokat. „Ami nekem ma eszembe jut, ha rátok nézek, hogy igazi példamutató emberek vagytok. Olyan példát mutattok a jövő generációjának, ami ösztönözni fogja őket arra, hogy nem kell választani 18 évesen a sport vagy a tanulás között, mert a kettőt együtt is lehet csinálni ilyen magas szinten” – hangsúlyozta.

20231130 017 mefs dijatado
MOB-Média/Szalmás Péter

Sterbenz Tamás, a TE rektora közölte: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Kettőskarrier-programjának köszönhetően most jó sportoló egyetemistának lenni. A MOB szerdán kötött együttműködési megállapodást 23 felsőoktatási intézménnyel.

20231130 015 mefs dijatado
MOB-Média/Szalmás Péter

Fábián László, a MOB főtitkára gratulációja mellett felidézte, hogy a MOB és a MEFS kapcsolata sok évtizedre nyúlik vissza. „Az Universiade mindig egy olyan esemény volt, ahonnan fantasztikus bajnokok jutottak el az olimpiára, és ezzel is azt bizonyították már akkor, hogy a tanulás és a sport kéz a kézben jár” – fogalmazott a főtitkár. Az olimpiai bajnok sportvezető beszélt a MOB ősszel indult Kettőskarrier-programjáról, ehhez kapcsolódva elmondta azt is, hogy a MOB előző nap a Magyar Tudományos Akadémián 23 felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást a sportolók tanulmányainak segítése érdekében.

20231130 010 mefs dijatado
MOB-Média/Szalmás Péter

A hagyományoknak megfelelően a MEFS díjátadó gáláján hirdettek végeredményt az egyetemek közötti Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyben – az 1000 fő hallgatóra eső pontszám alapján. Ezt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TE) nyerte, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett a második, megelőzve az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet (EKKE). A 2022/2023-as tanévi MEFOB pontversenyben a Pécsi Tudományegyetem zárt az élen, a TE végzett másodikként, míg az EKKE hallgatói szerezték meg a harmadik helyen.

20231130 020 mefs dijatado
MOB-Média/Szalmás Péter

(MTI-MOB)