Vizes vb - Úszás

Az úszó Kós Hubert San Antonióban is bizonyított

2024. 04. 15.
Megosztás

Kós Hubert országos csúcsot úszott 100m háton San Antonióban. Nem sikerült olimpiai indulási jogot szereznie a magyar 3x3-as női kosárlabda-válogatottnak Hongkongban. A világranglista alapján maradt esély a párizsi indulás megszerzésére az Ecseki Nándor, Madarász Dóra asztalitenisz vegyes párosnak. A sportlövő Major Veronika egy hellyel maradt le az olimpiai kvótáról 10m pisztolyban. Tenisz élversenyzőink több fronton léptek pályára a hétvégén.

Vizes Eb - Kós Hubert aranyérmes 200 vegyesen
MTI, Czeglédi Zsolt

Úszás. Amint már hírül adtuk, a Duna Arénában nem csak az országos bajnoki címekért, hanem az olimpia kvalifikációs szintek eléréséért is versenyeztek sportolóink. A budapesti viadalon nem szerepelt az indulók között az Amerikában tanuló és edző Kós Hubert, aki korábban már teljesítette a kvalifikációs időt 100 és 200m háton, 100m pillangón és 200m vegyesúszásban is. A swimmingworldmagazine.com beszámolója szerint a Tyr Pro Swim-sorozat San Antonióban zajló állomásán az Arizona State 21 éves magyar versenyzője ezúttal kihagyta kedvenc számát, a 200 hátat, amelyen tavaly világbajnok lett, s ezúttal a 100 pillangóra koncentrált. Kós és az olimpiai bajnok Dressel óriási csatát vívott egymással 100m pillangón, az utolsó méterekig fej-fej mellett haladtak és végül a célba is egyszerre csaptak be. Mindkettőjük ideje 50.84 másodperc lett, ezzel a harmadik helyen állnak az idei világranglistán – 2024-ben ennél gyorsabban csak a svájci Noe Ponti (50.16) és az ausztrál Matt Temple (50.61) úszott 100 pillangón. A szakportál megemlíti, hogy idén csak további két versenyző tudott 51 másodperc alá menni ebben a számban, a japán Macumoto Kacuhiro (50.96) és – ugyancsak pénteken – Milák Kristóf (50.99), aki Dresselhez hasonlóan pihenője után most tér vissza, és remekül teljesített a héten a magyar bajnokságon. Kós 100 méter háton saját országos csúcsát megjavítva győzött, 53.08 másodperces idejével nemcsak fölényesen diadalmaskodott a texasi városban, hanem három századot faragott eddigi rekordjából, melyet tavaly a fukuokai világbajnoki döntőben ért el. 100 gyorson pedig a B döntőben diadalmaskodott 48.87-es időeredménnyel.

„Jó ez a sprinterélet. Azért nem rossz, hogy háromból három egyéni csúcsot sikerült elérnem" – mondta a 200 méter hát világbajnoka arra utalva, hogy korábban 100 méter gyorson és pillangón is egyéni legjobbjával csapott célba. „Ma este még Bob Bowman is mosolygott. Igaz, aztán felsorolt kábé tizenöt hibát, amit a száz hát alatt csináltam. Az tény, nyitottban nem egyszerű hátat úszni, most úgy sikerült javítanom végre a vb-döntős időmön, hogy úgy tekeregtem, mint egy kígyó".

A 21 éves úszó arról is beszámolt, hogy a versenyek miatt volt nyolc-kilenc
hét könnyítés, de most visszatérnek a kemény munkához, Párizsig már csak edzések lesznek.

437965204 819547963549883 8153740605382487913 n
MKOSZ, Girgász Péter

Kosárlabda. A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott 21-19-re kikapott Azerbajdzsántól a hongkongi olimpiai selejtezőtorna elődöntőjében, így nem szerzett kvótát, de májusban még javíthat Debrecenben. A Böröndy Vivien, Mompremier Beatrice, Papp Diána, Szabó Fanni összeállítású csapat a csoportkörben a házigazda hongkongiakat és a lengyeleket is magabiztosan verte, Egyiptomtól viszont kikapott, ennek ellenére csoportgyőztesként jutott a négy közé. A vasárnapi elődöntőben Azerbajdzsán várt Földi Attila kapitány együttesére, míg a másik ágon a hollandok és a lengyelek csaptak össze. A három honosított játékossal kiálló azeriek ellen két perccel a vége előtt 15-15 állt a nagyórán. Az utolsó percben Szabóék begyűjtötték a hetedik csapatszemélyit, így az ellenfél már minden hibáért büntetőt dobhatott (16-19), de Papp duplájával (18-19) visszatértek a remények. A hajrában már csak Mompremier dobott egy büntetőt, míg az azerieknél Dina Uljanova kétszer is betalált, így a 21-19-re nyerő rivális jutott a fináléba. Később az azeriek megnyerték a tornát ezzel megszerezték az olimpiai kvótát.

A három állomásból álló selejtezősorozat második helyszíne a Japánban található Ucunomija lesz május 3-5-én – magyar érdekeltség nélkül –, a harmadik pedig Debrecen május 16-tól 19-ig. Mivel Földi Attila együttese nem járt sikerrel Hongkongban, így a harmadik tornán is részt vehet, ahol már a magyar férfiak is szerepelni fognak. A debreceni viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

Asztalitenisz1200 960px
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosnak egyenes ágon nem sikerült megszereznie az olimpiai kvótát a csehországi Havirovban. A magyar duó csütörtökön az 1. tábla elődöntőjéig jutott el, a később kvótát szerző észak-koreai kettőstől kapott ki 4-1 arányban. Pénteken pedig a negyeddöntőben a szlovák Lubomír Pistej, Barbora Balázová duótól szenvedtek 4-3 arányú vereséget. Ezzel eldőlt, hogy vegyes párosunknak egyenes ágon nem sikerült megszereznie a kvótát, de még nem zárult be Ecsekiék előtt a párizsi kapu, mivel a világranglistáról is lehet kvalifikálni. A világranglista május 7-én zárul, az olimpián 16 duó állhat asztalhoz. A kontinentális tornákról az ausztrál, az egyiptomi, a német, a kubai és brazil kettős szerzett kvótát, Csehországban további négy hely talált gazdára. Ezeket a Alvaro Robles, Maria Xiao (Spanyolország), a Wong Chun Ting, Doo Hoi Kem (Hongkong), a Kristian Karlsson, Christina Kallberg (Svédország) és a Ri Jong Sik, Kim Kum Yong (Koreai NDK) páros szerezte meg. Hozzájuk csatlakozik az olimpiát rendező Franciaország. A jelenlegi világranglistáról Kína (1.), Dél-Korea (2.), Japán (3.), Tajvan (5.), Románia (8.) és Magyarország (11.) következne. Ennek alapján az Ecseki, Madarász egység jó eséllyel ott lehet Párizsban, ám ezt csak a május elejei világranglista ismeretében jelenthetjük ki biztosan.

Major veronika rio
issf-sport.org

Sportlövészet. Major Veronika 579 körös (97, 97, 92, 97, 98, 98) nagyszerű teljesítménnyel a negyedik helyen jutott a nyolcas döntőbe a nők 10 méter légpisztoly versenyszámában a Rio de Janeiróban zajló olimpiai kvalifikációs puska, pisztoly versenyen. A döntőhöz legalább 578 körre volt szükség. A másik két magyar közül Jákó Miriam 571 körrel 24., míg Sike Renáta 569 körrel 32. lett a 79 fős mezőnyben. A nyolcas döntőben hat versenyző nem rendelkezett még olimpiai kvótával. Major kiválóan kezdett a fináléban, hiszen az első öt lövés során három nagy tízest is lőtt, két 10.7-el és egy 10.5-el a második helyen állt. A folytatásban is jöttek a nagy tízesek (10.5 és 10.7), így a 10. lövés után az élre állt, sőt, a 12. lövést követően (10.7 és 10.4) is vezetett 123.8 körrel. Majd következett négy gyengébb lövés, közte egy hetes, ezzel Győrik Csaba tanítványa hátrébb csúszott, végül 196.5 körös teljesítménnyel a negyedik helyen végzett. A győzelmet a már korábban olimpiai kvótát szerző örmény Elmira Karapetyan szerezte meg 240.7 körrel. A második helyen a thaiföldi Saencha Kamonlak, a harmadikon az indiai Palak Palak végzett (240.5 és 217.6), így ők ketten biztosították be párizsi indulásukat. Hétfőn a nők 10 méter légpuska versenyszámának alapversenyét rendezik, ahol Mészáros Eszter, Dénes Eszter és Bajos Gitta képviseli a magyar színeket. Tátrai-Fejes Miklós 570 körös teljesítménnyel (95, 94, 96, 96, 93, 96) az 54. helyen végzett a 85 fős mezőnyben a férfiak 10 méter légpisztoly versenyszámában. A nyolcas döntőhöz legalább 581 kört kellett lőni.

Tenisz  Bondar Anna
MTI, Olivier Hoslet

Tenisz. Az első helyen kiemelt, címvédő Piros Zsombor elvesztette a Splitben rendezett, 75 ezer euró összdíjazású salakpályás challenger-tenisztorna vasárnapi döntőjét. A világranglistán 114. magyar játékos végig kiélezett, szoros küzdelmet vívott a szlovák Jozef Kovalikkal (179.), aki az első játszma végén a lehető legjobbkor brékelve került előnybe. A második felvonásban pedig a magyar Davis Kupa-válogatott alapembere tudott a szett hajrájában gémet nyerni fogadóként. A tornagyőzelmet eldöntő harmadik játszmában is fej-fej mellett haladtak a felek, mígnem Kovalik 6:5-ös vezetésénél a negyedik mérkőzéslabdáját kihasználva elvette Piros adogató játékát, amivel le is zárta a 2 óra 36 perces összecsapást.

Bondár Anna is kikapott a svájci Bellinzonában rendezett, 75 ezer dollár összdíjazású salakpályás női ITF-tenisztorna vasárnapi döntőjében. A világranglistán elfoglalt 114. helyével a legjobb magyarként jegyzett női játékos, akit a harmadik helyen emeltek ki a szervezők, a WTA-rangsorban 246. francia Lois Boissonnal találkozott, de az első játszmában nem tudta érvényesíteni a papírformát, mert az első két adogató játékát elvesztette, fogadóként pedig csak egyszer nyert, így riválisa került előnybe.
A Hajdúszoboszló SE sportolója a második felvonásban javított, mivel ellenfele valamennyi adogató játékát elnyerte, így az is belefért, hogy két esetben ő is elvesztette. A tornát eldöntő harmadik szettre fordult a kocka, Bondár képtelen volt hozni a saját szervajátékát, így 4:1-re elhúzott Boisson, aki innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. A finálé 2 óra 37 percig tartott.

Babos Tímea elvesztette második mérkőzését a franciaországi Rouenben zajló, 265 ezer dollár összdíjazású salakpályás női tenisztorna selejtezőjében, így nem jutott főtáblára. A világranglista-165. játékos vasárnap a 141. helyen álló, hazai közönség előtt szereplő Fiona Ferróval csapott össze. A 30 éves magyar teniszező a meccsen fogadóként kétszer nyert gémet, de ötször vesztette el adogató játékát, így 6:4, 6:1-es vereséget szenvedett. A találkozó 1 óra 20 percig tartott.

(MOB-összeállítás)