002

Bemutatkozott az olimpiai akadémia új elnöke, dr. Iglódi Endre

2023. 03. 29.
Megosztás

Két alelnököt választott a a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) a március 28-ai tanácsülésén. Az eseményen székfoglalót mondott a testület új elnöke, dr. Iglódi Endre; napirenden volt az olimpiai nevelési program és az idei feladatok megbeszélése is.

Az 1985-ben alapított Magyar Olimpiai Akadémia tanácsát a találkozón Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára üdvözölte. „A Magyar Olimpiai Akadémia mindig is fantasztikus munkát végzett a hagyományőrzés, valamint az olimpiai értékek, a mintegy 130 éves coubertini eszmeiség terjesztése kapcsán. Kívánom, hogy a nagyszerű elődeitek nyomán folytassátok ezt az utat. Ugyanakkor legyetek fogékonyak és nyitottak az új irányok, lehetőségek felé. A Magyar Olimpiai Bizottságra, mint legfőbb partneretekre számíthattok! – fogalmazott az olimpiai bajnok sportvezető.

007
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményen résztvevő dr. Aján Tamás annak adott hangot, hogy nagyra értékeli és egyben köszönetét fejezi ki a MOB vezetőinek, elnökének és főtitkárának az akadémia felé mutatott aktivitásáért; a tanácsüléseken, értekezleteken és vándorgyűléseken való részvételéért.

Az olimpiai akadémia két – régi-új – alelnöke a tanács egyhangú döntése értelmében a szintén olimpiai bajnok öttusázó, felnőtt szövetségi kapitány Martinek János és a MOA-alapító, Széchenyi-díjas történészprofesszor, VERITAS-főigazgató dr. Szakály Sándor lett.

Mint ismert, a MOA új elnökét és a tanács tagjait a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a március 13-ai ülésén választotta meg. Dr. Iglódi Endre – Schmitt Pál, dr. Aján Tamás és dr. Bukta Zsuzsanna után – a MOA negyedik elnöke. A MOA főtitkára Győr Béla, a tanács tagja Becsey János, dr. Csisztu Zsuzsanna, Faragó Judit, dr. Gál Andrea, Kegyes Jenő, dr. Killyéni András, Martinek János, Rédli András, dr. Printz János, dr. Szabó Lajos, Prof. Dr. Szakály Sándor, Szijj Lilla és dr. Szikora Katalin.

001
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Iglódi Endre jogász, a Magyar Ügyvédi Kamara vezető tisztségviselője, sportújságíróként már több sport témájú könyv és cikk szerzőjeként is névjegyet adott. Mintegy három évtizede – jelenleg is – a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagja, alapítója és vezetője a keszthelyi Csik Ferenc Olimpiai Baráti Körnek, öt éve a Magyar Kézilabda Szövetség Emlék Albizottságának elnöke – és most már a Magyar Olimpiai Akadémia első embere is. Munkája elismeréseként idén, március 15-e alkalmából a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült.

A sportberkekben is ismert jogászcsaládból érkező, magát erősen keszthelyi lokálpatriótának tekintő sportvezető elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi az új feladatát. Nyitott az új lehetőségekre és az együttműködésekre, „közösen üljünk a vonatra” – fogalmazott.

„Három nagyszerű, számomra is meghatározó személyiséget szeretnék megemlíteni, aki hatással volt munkásságomra: a sporttörténész-olimpiakutató dr. Hencsei Pált, a korábbi főtitkár dr. Jakabházyné Mező Marikát és az olimpiai bajnok kalapácsvető Zsivótzky Gyulát. És itt hadd emlékezzek meg a szintén olimpiai bajnok úszóról, Csik Ferencről, akit fiatal orvosként épp március 29-én ért a halál a második világháborúban – az ő tiszteletére alapítottuk meg 17 évvel ezelőtt Keszthelyen a róla elnevezett olimpiai baráti kört” – mondta az elnök. Beszédében kitért arra is, hogy nem tartja magát túl kreatívnak, ezt meghagyja munkatársainak, viszont annál inkább rendszerező, a történetiségre alapozó, utóbbiak jelentik az erősségét. „Száz százalékig nyitott és fogékony vagyok az ötletekre, ezeket el is várom tőletek, ígérem, nyitott kapukat fogtok döngetni. A szívügyem az emlék- és hagyományőrzés, de a jövőbe mutató projekteknek is teret szeretnék engedni, gondolkodjunk együtt” – jelentette ki a tanácstagokhoz fordulva dr. Iglódi Endre.

005
MOB-Média/Szalmás Péter

Az ülésen Szijj Lilla projektvezető az olimpiai nevelési program eddigi eredményeiről és további feladatairól beszélt. Beszámolt az európai olimpiai akadémiák közöz szervezetének március eleji, egri szemináriumáról, illetve az olimpiai nevelés kerettantervi lehetőségéről, a tankönyvekről.

004
MOB-Média/Szalmás Péter

Győr Béla főtitkár tájékoztatást adott a közeljövő programjairól, köztük a Varjú-kör március 30-ai rendezvényéről, amelynek keretében az Erzsébetligeti színházban 17 órától a MOB tiszteletbeli elnöke, Schmitt Pál lesz a vendég. Dr. Killyeni András egy májusi, határon túli, kolozsvári eseményre tolmácsolt meghívást, dr. Csisztu Zsuzsanna az Nemzetközi Sportújságíró Szövetség médiapályázatára (AIPS Sport Media Awards), azon keresztül az olimpizmus népszerűsítésére hívta fel a figyelmet.

(MOB-Média)