20230302 115 MOA eger

Nemzetközi akadémiai találkozó az olimpiai nevelés jegyében

2023. 03. 03.
Megosztás

Háromnapos nemzetközi szemináriumot tartott az európai olimpiai akadémiák közös szervezete a közép-európai tagországok képviselőinek Egerben az olimpiai nevelés jegyében, március első hetében.

A konferencia résztvevőit Mariia Bulatova, az európai olimpiai akadémiák közös szervezetének (EOA) alelnöke, az Ukrán Olimpiai és Sportbizottság alelnöke, az Ukrán Olimpiai Akadémia első embere, a pedagógia professzora és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, külügyminiszteri tanácsadó is a helyszínen köszöntötte, a német elnök Manfred Laemmer professzor videóüzenetben mondta el gondolatait.

A köszöntőket és az előadásokat csoportos foglalkozások követték.

20230301 007 MOA eger
MOB/Szalmás Péter

Az esemény az EOA és a Magyar Olimpiai Akadémia közös szervezésében valósult meg, az előadásoknak az egri Kemény Ferenc Sportcsarnok adott otthont. A találkozón egy tucatnyi nemzet képviselői vettek részt, köztük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai nevelés témakörének szakértője, az orosz Xénia Kourkouzova és a Nemzetközi Olimpiai Akadémiák igazgatója, a görög Kostas Georgiadis, de hazánkba utazott a kanadai Deanna Binder is; a környező országok mellett volt albán és német vendégünk is Soenke Schadwinkel, az EOA ügyvezetőjének személyében.

20230301 003 MOA eger
MOB/Szalmás Péter

„A szeminárium legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevők a NOB olimpiai nevelés programjának legújabb módosításait, és jövőbeli céljait első kézből megismerhessék, valamint – környező országokról lévén szó – megvizsgálhassák, hogy már a működő projektek esetében mi a tapasztalat hasonló oktatási környezetben. Ezek alapján már lehet látni, hogy milyen stratégiával lehet a leghatékonyabban a programot bevinni az oktatásba, illetve később az edzőképzésbe is, hogy ne csak a diákoknak, hanem a sportolóknak is szolgáljon egyfajta érzelmi irányvonalként. Természetesen, ezt csak nagyon apró lépésekben lehet megvalósítani, és szeretnénk azt elérni, hogy ez a konstruktív pedagógiai módszer inkább segítség legyen a tanároknak, oktatóknak, edzőknek hosszú távon. A megvalósításhoz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oktatási bizottsága egyfajta tanácsadóként segíti a programban résztvevőket. Jelenleg a Magyar Olimpiai Akadémia PILOT-program keretein belül elkezdte feltérképezni, hogyan működhetne az iskolákban úgy, ha nem önálló tantárgy – tehát más tantárgyhoz kapcsolódva –, illetve a pedagógiai keretprogram elkészültével, és a tanároknak nyújtott workshopok, és továbbképzés segítségével szeretnénk, ha az olimpiai nevelés hosszú távon önálló tantárgyként funkcionálna" - foglalta össze Szijj Lilla, az esemény egyik főszervezője, a MOA tanácsának tagja, az olimpiai nevelés projekt hazai gazdája.

20230301 001 MOA eger
MOB/Szalmás Péter

„Az esemény egyik célja volt megtalálni azt az utat, hogyan tudjuk az olimpiai mozgalmat a fiatalok egyfajta példaként beállítani, hogyan tudjuk őket motiválni és a sporton keresztül az olimpizmus eszmeiségét megmutatni nekik" – fogalmazott Gyurta Dániel, aki köszöntőjében átadta Gyulay Zsolt MOB-elnök üdvözletét is.

20230302 051 MOA eger
MOB/Szalmás Péter

„Nem Budapest-centrikusan szerettük volna az eseményt megrendezni, Egert már korábban felmértük esetleges helyszínnek, amit az európai szervezet vezetői is elismeréssel méltattak. Az előadásoknak otthont adó Kemény Ferenc Sportcsarnok biztosítása Kovács Gézának, az Egri Városi Sportiskola igazgatójának, a sportmúzeumi látogatás Lázár Rita igazgató hathatós segítségének köszönhető. Búcsúzáskor máris nagyon jó visszhangja volt a rendezvénynek" – tette hozzá Győr Béla, a MOA főtitkára.

20230302 070 MOA eger
MOB/Szalmás Péter

A konferencia kedves epizódja volt a megnyitó, melyet az olimpiai események nyitóceremóniájának megfelelően bonyolítottak le. Lejátszották az Olimpiai Himnuszt, a nemzeteket megtestesítő résztvevők általuk kreált zászlókkal vonultak be, felvonták az olimpiai zászlót, majd egy papírból készült fáklya is megjelent – mind-mind az olimpiai nevelés jegyében.

20230302 107 MOA eger
MOB/Szalmás Péter

Az előadások közt nagy sikert aratott az olimpiai bajnok vízilabdázó, Szécsi Zoltán élménybeszámolója. Az előadók közt volt dr. Bukta Zsuzsanna, a MOA elnöke is.

A résztvevők az egri kiegészítő-programok közt meglátogatták a város sportmúzeumát is, ahol Csendes Gabriella mutatta be a látványos, dicső sportmúltunkat felidéző tárlatot.

Egri Sportmúzeum_ EOA2023
MOB/Vasvári Ferenc

A német Soenke Schadwinkel az 1552-es dicső egri csata tiszteletére 15 óra 52 perckor – előző nap Gyurta Dániel tette ezt – egy korhű szakállas puskával adott le lövést.

20230302 129 MOA eger
MOB/Szalmás Péter

A szeminárium végén az európai szervezet alelnöke, Mariia Bulatova köszönetet mondott a magyar szervezőknek, a MOA-nak és a MOB-nak a támogató közreműködésért és Eger vendégszeretetéért. Az Ukrán Olimpiai és Sportbizottság alelnöke a nemzetközi platformon külön megköszönte a jelenlévő Győr Bélának és Vasvári Ferencnek a tavalyi segélyszállítmányokban való aktív részvételt, mely a fegyveres konfliktus idején a MOB közbenjárásával a háború sújtotta ország, az ukrán sportolók megsegítését szolgálja. A sportdiplomata azt mondta, a magyar szervezők magasra tették a mércét, a szemináriumot etalonnak tekintik a jövőben.

Sikeres, a 12 nemzet képviselőjének részvételét tekintve sportdiplomáciai szempontból is eredményes magyarországi szemináriumot zárt az európai olimpiai akadémiák közös szervezete és a Magyar Olimpiai Akadémia.

Az eseményről készített videónk alább tekinthető meg.

(MOB-Média)