Aranyérmek, új csúcsok – hétvégi összefoglaló

Bemutatták a lausanne-i játékok érmeit

2019. 04. 24.
Megosztás

60 különböző ország 300 pályázata közül választották ki a 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpia medáljait, a győztes egy 20 éves új-zélandi fiatal alkotása lett. A nyertes tervezet a Szépség a sokszínűségben („Beauty in diversity”) nevet viseli.

A döntést egy olyan zsűri hozta meg, melynek számtalan fiatal mellett tagja volt Danka Bertekova (NOB-tag), Virginie Faivre (a lausanne-i szervezőbizottság elnöke) és Viviane Morey (az ERACOM lausanne-i művészeti iskola dékánja) is. A kiválasztott medált Zakea Page tervezte: az ő munkáit adják majd át a 2020-as téli ifjúsági olimpián.

Az érem szimbolikájáról a győztes nyilatkozott:

„Maya Angelou idézete inspirált: a sokszínűségben szépség van. Ez azért is ideillő, mert az ifjúsági olimpia nem csak az emberi kiválóságok, de a kultúra és az emberség ünnepe is. A spirál a tisztelet, a barátság és a tökéletesség kultúráját reprezentálja, amelynek jegyében a fiatal sportolók összegyűlnek a játékokra, hogy sikereiket ünnepeljék. A spirál az egyes versenyzők, játékosok elhivatottsággal ás kemény munkával kikövezett útját is jelképezi. Ezek az utak mindenkinél sajátosak, de mind az ifjúsági olimpiai játékokra vezetnek, ahol a sportolók megmérkőznek egymással és megmutathatják képességeiket” – mondta.

Carolina Joly, a döntéshozók egyike frissnek, innovatívnak és a játékok esszenciáját remekül tükrözőnek nevezte a nyertes dizájnt.

Zakea részt vehet majd a 2020-as téli ifjúsági játékokon, többek között a nyitóünnepségen is, és első kézből tapasztalhatja meg az általa tervezett érmek átadását. Ezen felül saját érmeket, és egy saját tabletet is kap.

A bírók a 2. és 3. helyezettet is megnevezték: előbbi a francia Johan Poizat pályázata („The Star of the Alps is You”), utóbbi a filippínó Mishael Jacob Pueblas tervezete („Wings of a Champion”) lett.

A 2. és 3. helyezett pályaművek

(olympic.org)