Berki Krisztián az Eb-n lólengésben ezüst-, Dévai Boglárka ugrásban bronzérmes

Berki Krisztián az Eb-n lólengésben ezüst-, Dévai Boglárka ugrásban bronzérmes

2017. 04. 22.
Megosztás


Szombaton a szerenkénti döntőkkel folytatódott a kolozsvári torna Európa-bajnokság. Berki Krisztián lólengésben - egy bosszantó hiba miatt - ezüst-, Dévai Boglárka ugrásban bravúros bronzérmet szerzett. Kovács Zsófia előző napi ezüstérmével a magyarok három érmet nyertek.

Haladjunk sorban a magyar érdekeltségű történésekkel.

A nők ugrásdöntőjében a brit Ellie Downie-t harmadikként szólították, és két gyakorlatának bemutatása után 14.300 ponttal átvette a vezetést. Őt követte a szombathelyi Haladás VSE 17 éves versenyzője, Dévai Boglárka, aki két szép gyakorlatot mutatott be. A bírók a gyakorlatát 14.233 pontra értékelték, amivel a második helyre zárkózott fel a brit mögé.

Kovács Zsófiát hatodikként szólították a szerhez. Jurcsenko dupla csavarjára az igen magas, 14.566 pontot kapta. Második ugrásának kiindulója 4 tizeddel volt alacsonyabb, ez is hibátlanul sikerült, 13.833 pontot ért; 14.200 pontja végül a 6. helyet hozta.

Utolsó indulóként a francia Coline Devillard mindkét ugrása magas kiindulópontú volt, de egyiket sem mutatta be teljesen hibátlanul. Mégis a bírók őt látták a mezőny legjobbjának. Dévai felállhatott a dobogó harmadik fokára, Kovács a hatodik helyen végzett.

Dévai az eredményhirdetés után egyből doppingvizsgálatra sietett, így csak később tudott honlapunknak nyilatkozni.

Két eredményhirdetés után következett a férfi lólengés. A hatszoros Európa-bajnok Berki Krisztián a selejtező után a döntőben is a 6,2-es kiinduló pontszámú gyakorlatát mutatta be. Produkciója ezúttal is remek volt, a zsűritől 15,200 pontot kapott, ezzel aranyérmet nyert volna, de háromtizedes büntetéssel súlytották, mivel a 30 másodperces szólítási időt pár másodperccel túllépte, s ezért levonás jár. Az így kialakult 14,900 pont csak az ezüsthöz volt elég számára, mert David Belyavszkiy kettővel előtte bemutatott gyakorlatára 15,100 pontot kapott, s ezzel ő lett a kontinensbajnok.

Sóvágó Lajos szövetségi kapitány a levonás miatt azonnal szóbeli óvással élt, amit elutasítottak, de a magyar küldöttség írásban is fellebbezett a döntéssel szemben. A felvételek visszajátszása alapján biztossá vált, hogy az indítóóra és a gyakorlat idejét mérő óra nem volt szinkronban. A szervezők magyarázata szerint mindez a televízió-közvetítés miatt történt.

Krisztián még a szóbeli óvás után nyilatkozott honlapunknak.

A hazai szövetség beszámolója szerint a magyar delegáció ezt azért nem hagyta annyiban, mert a zöld jelzés - amikor az orosz vezetőbíró elindította az órát - és a szólítás között 7-10 másodperc telt el, így Berkinek a szokásos harminc másodperc helyett kevesebb ideje maradt a gyakorlat elkezdésére.
Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szerint a szervezők hibáztak, hiszen nem hangolták össze a hangosbemondót és az óra indítását. Az orosz vezetőbíró arra hivatkozott, azért nem engedte a hangos szólítást, mert - állítása szerint - a nemzetközi televízió-közvetítés miatt erre nem kapott jelzést. Ilyen a kolozsvári Európa-bajnokságon eddig csak Berkinél fordult elő.

A magyar küldöttség második óvását is elutasították, így Berki Krisztián lólengésben szerzett ezüstérme véglegessé vált. Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke hangsúlyozta: valóban előbb indították az órát, de a tornászoknak fél szemmel mindig figyelniük kell az időt. Nagyon sajnálom, mert kiváló gyakorlata volt Krisztiánnak, az egyik kezünkben ott volt az aranyérem, a másikkal viszont elengedtük" - vélekedett a sportvezető.
Altorjai Sándor csapatvezető azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy továbblépnek-e az ügyben.

A szombati program folytatásában Kovács Zsófia a felemáskorlát döntőjében is érdekelt volt, de volt egy komoly rontása a két kápa közötti váltásnál - leesett a szerről -, így a hatodik lett. Ő sem keseredett el a gyakorlata befejeztével.

Miniszterelnöki dícséret

Óriási megtiszteltetésben volt része az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zsófiának, ugyanis miniszterelnöki köszöntő levelet kapott Kolozsváron, a kontinensviadal helyszínén. A szerenkénti döntők első napjának befejezése után a magyar csapat szálláshelyén kereste fel a küldöttséget Mile Lajos főkonzul, aki átadta Orbán Viktor miniszterelnök úr köszöntő, illetve gratuláló levelét Kovács Zsófiának az előző nap elért sporttörténelminek tekinthető ezüstérem megszerzéséért. Kovács Zsófiának a teljes magyar nemzet szurkolt, aki a magyar női torna legjobb eredményét érte el Európa-bajnokságon az egyéni összetettben.

Kovács Zsófia: Nagyon-nagy megtiszteltetés ez nekem, nem találok szavakat. Nem sokkal a mai verseny után szólt nekem elnök úr, hogy mi vár rám, nagyon meglepődtem. A szálloda halljában, egy rögtönzött kis ünnepségen kaptam meg a főkonzul úrtól a miniszterelnöki köszöntő és gratuláló levelet és a hatalmas virágcsokrot. Nagyon boldog vagyok, azóta már többször is elolvastam, hatalmas dolog ez a nekem címzett köszöntő. Ez is nagy erőt ad a vasárnapi váratlanul jött gerenda fináléhoz, ahol csak első számú tartalék voltam, de sérülés miatt visszalépés történt, így én is ott leszek a döntőben. Azt még nem döntöttem el, hova kerül ez a kitüntetés, de az biztos, hogy valami kiemelt helyre teszem a szobámban."

Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: Óriási megtiszteltetés számunkra, ha egy sportolónknak Magyarország miniszterelnöke gratulál, nagyon boldogok vagyunk. A kiemelt sportágfejlesztés kapcsán eljutottunk egy olyan állomáshoz, hogy már meg is tudjuk mutatni, érdemesek vagyunk rá. Nem jutott volna ide a magyar torna a kiemelt sportágfejlesztési támogatás nélkül, nagyon köszönjük, rendkívül hálásak vagyunk érte."

Később derült ki, hogy a magyar csapat szereplése még nem ért véget az Európa-bajnokságon, a gerenda vasárnapi fináléja előtt ugyanis Kovács Zsófia az első számú tartalékhelyről előrébb lépett, így indul a szerdöntőben a hét utolsó napján.

(MOB-MTI, fotók: ueg.org)