Párizs 2024 - Birkózás

Muszukajev Iszmail ötödik a szabadfogásúaknál

2024. 08. 11.
Megosztás

Párizsban is alulmaradt a bronzmérkőzésen a szabadfogásúak 65 kg-os súlycsoportjában Muszukajev Iszmail, ezzel megismételte a Tokióban elért ötödik helyét.

Szélsőségesen egyoldalú mérkőzéseket vívott szombaton a szabadfogásúak 65 kg-os súlycsoportjában a tavalyi világbajnok, Muszukajev Iszmail.

A kabarföldi származású klasszisunk a nyolcaddöntőben az eggyel feljebb, 70 kilóban vb-ezüstérmes kirgiz Ernazar Akmatalijevvel kezdett, majd az azeri Haji Aliyev következett, és mindkettőt döntő fölénnyel győzte le.

Az elődöntőben viszont iráni Rahman Amuzadhalili ugyanilyen lehengerlően birkózott, és már az első menet vége előtt győzött.

Mindezek után annyi maradt kérdésnek, hogy a vasárnap reggelre kiírt vigaszág miként alakul, azaz ki lesz a sportolónk ellenfele a bronzéremért, az amerikai Zain Allen Retherford vagy az orosz származású albán Ismail Dudaev.

Nos, Dudaev lett.

Párizs 2024 - Birkózás
MTI/Illyés Tibor

Először 48 másodperc után szólt a mérkőzésvezető, hogy legyenek aktívabbak a sportolók, amit Dudaev fogadott meg inkább, és úgy megpörgette a birkózónkat, hogy kapott érte négy pontot, majd az akció továbbvitele nyomán még kettőt.

Itt videóztak kicsit, hogy adjanak-e még kettőt, szerencsére nem adtak – de csak ideiglenesen, mert szempillantással később mégis 6–0-ra módosult az állás.

Utána szerencsére Muszukajev is végrehajtotta az első kétpontos támadását, mire Dudaev stábja kért egy challenge-et az odavezető gyürkőzést vitatva. Meg is nyerték a fellebbezést, és kaptak még két pontot, úgyhogy 8–4-ről mentünk tovább.

De legalább nem lett olyan henger e rangadóból, mint az elődöntőből, mert a szünet előtt Muuszukajev közelebb férkőzött még két ponttal, azaz 8–6-ról indult újra a küzdelem.

Párizs 2024 - Birkózás
MTI/Illyés Tibor

Klasszisunk nagy lendülettel vetette magát a birkózásba, viszont a riválisa olyan ügyesen kimászott e próbálkozásból, hogy 12–6-ra elhúzott.

De még itt sem volt vége, Muszukajev ledöntötte, átfogta hátulról, amiért kapott két pontot, viszont az lett volna az igazi, ha meg is forgatja. Ez nem sikerült, és így léptünk az utolsó percbe. Világbajnokunk ment fejre-lábra és fél percen belülre érve 12–12-nél kiegyenlített!

További akciózás nyomán, 3.8 mp-vel a vége előtt Dudaevék challenge-eltek, hátha a páros körön kívülre csüccsenésére adnak valamit – a szempontjukból megért egy próbát.

Annál is inkább, mert egy pontot tényleg jóváírtak neki, úgyhogy Dudaev lett a bronzérmes, Muszukajev pedig ismét ötödik.

- - - - - - - -

Augusztus 12-én, hétfő délután landol Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az olimpiáról Párizsból hazaérkező Aranygép. A játékok hőseit 16 óra után a Puskás Szoborkertben köszönti a Magyar Olimpiai Bizottság.