Párizs 2024 - Birkózás

Muszukajev Iszmail a bronzért birkózhat vasárnap

2024. 08. 10.
Megosztás

Reggeltől estig szépen haladt előre Muszukajev Iszmail, de az elődöntőben jött az iráni Rahman Amuzadhalili, és mint a forgószél, letarolt mindent, 10–0-ra nyert.

Úgy indult neki a napnak, és aztán úgy is folytatta Muszukajev Iszmail, ahogy egy világbajnokhoz, illetve a szabadfogásúak 65 kg-os súlycsoportjának a harmadik kiemeltjéhez illik.

A nyolcaddöntőben az eggyel feljebb, 70 kilóban vb-ezüstérmes kirgiz Ernazar Akmatalijevvel kezdett, és a bemelegítő, 1–0-s első menet után 11–0-s technikai tussal lépett tovább a nyolc közé.

Ott az azeri Haji Aliyev következett, aki szintén nem akárki, hiszen a legutóbbi olimpia ezüstérmese, mellesleg háromszoros világbajnok. Mégsem volt esélye, mert habár félidőben 1–0-ra vezetett, utána Muszukajev ismét kivágott egy lehengerlő menetet, és 10–3-ra győzött.

Riválisa nehezen viselte az események alakulását, sportszerűtlen eszközhöz is folyamodott…

Muszu fogas
MTI/Illyés Tibor

Ugyanakkor győzelmével kabarföldi származású sportolónk ezzel már elérte, amit jórészt sérülten Tokióban is, hogy elődöntőbe jutott, és biztossá vált, hogy holnap éremért birkózhat – az iráni Rahman Amuzadhalilivel szemben az volt a kérdés, hogy milyen színűért.

A 23 éves riválissal közvetlen és közvetett történelme is van már a klasszisunknak, hiszen a súlycsoportjukban egymást váltották vb-aranyérmesként 2022-ről 2023-ra, és amikor tavaly Muszukajev győzött, akkor az elődöntőben az iráni ellen nyert az utolsó másodpercekben.

Most az első pillanatok arról szóltak, hogy Amuzadhalili belekapott Muszukajev arcába, aki cserébe megrángatta az ő dresszét, úgyhogy a mérkőzésvezető kénytelen volt kiselőadásokat tartani.

Muszu 6
MTI/Illyés Tibor

Egy perchez közeledve viszont belejött az iráni, két akcióból négy pontot csinált.

Aztán hiába fogta be a fejét Muszukajev, ebből ügyesen kimászott, sőt, azzal a lendülettel megpörgette-elhajította – újabb négy pontért.

…és nem volt hajlandó leállni, kitolással gyűjtött még egy pontot, 33 másodperccel a menet vége előtt pedig a tizediket is megszerezte, így váratlanul gyorsan véget ért a rangadó.

Muszukajev bronzmérkőzése holnap a 11.00-kor keződődő blokk 8. mérkőzése lesz az Arena Champs-de-Marsban.

Muszu 5
MTI/Illyés Tibor

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.