Birkózásban és öttusában is korosztályos Európa-bajnokot ünnepelhettünk - hétvégi összefoglaló

Birkózásban és öttusában is korosztályos Európa-bajnokot ünnepelhettünk - hétvégi összefoglaló

2018. 06. 18.
Megosztás


Az elmúlt napokban minden korosztály letette a névjegyét a nemzetközi színtéren – egészen a serdülőktől a veteránokig –, ahol számos sikernek örülhettek válogatottjaink. Szokásos hétfői rovatunkban összegeztük a magyarok legfontosabb hétvégi eredményeit.

Birkózás. A győri Radnóti úti sporttelepen zajló serdülő birkózó Európa-bajnokság pénteki, szabadfogású versenynapján egy ötödik hellyel (Rizmajer Márton, 62 kg) nyitottak a magyarok, szombaton pedig a lányoknál már az érmek is megérkeztek. A legtovább Fáth Laura (33) jutott, aki két török riválist legyőzve a döntőbe jutott, ahol orosz riválisától pontozással kikapva második lett. A bronzmérkőzéseken még öt honfitársunk volt érdekelt, közülük Matyi Vivien (46), Borsos Viktória, Szenttamási Róza (mindkettő 50) és Vízi Flóra (54) nyert és dobogóra állhatott, Sebők Kinga (36) pedig ötödik lett. Vasárnap is nagyszerűen alakult, hiszen a kötöttfogásúak közül ketten is döntőt birkózhattak, Varsányi László (85) örmény, bolgár és litván riválison át jutott idáig, s a verseny utolsó mérkőzésén 2-1-re legyőzte a török Orucot is, így a dobogó tetejére állhatott. Kovács Gábor (48) olasz, grúz és török ellenfelet verve finálézott, ahol lengyeltől kikapva lett ezüstérmes. Borosi Henrik (85) az elődöntőben épp attól a töröktől kapott ki, akit Varsányi felülmúlt, de a bronzmérkőzésen javított, moldovait legyőzve lett harmadik.

Cselgáncs. A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az idei veterán Európa-bajnokságot, ahol igen népes mezőny, harmincöt ország ezerharmincegy judósa lépett tatamira. Flóri Miklós vezetésével tizenkét örökifjú sportemberünk is próbára tette felkészültségét, képviselve a magyar színeket. A legjobb eredményt az M2-es korcsoport (35–39 évesek) 66 kilogrammos súlycsoportjában induló Sinka Szabolcs érte el a mieink közül: a húsz induló között nem talált legyőzőre és megnyerte az Európa-bajnokságot. Rajta kívül Novák Szilvia, Vészi Klára, Péter Sándor és Nagy Aladár bronzérmet szerzett.

Öttusa. Múlt héten került megrendezésre az U17-es négytusa Európa-bajnokság a lengyelországi Drzonków-ban. A fiúk 52 fős mezőnyben a KSI versenyzője, Koleszár Mihály ért elsőként a célba, de a többi magyar fiatal sem panaszkodhat, hiszen Szakály Bence negyedik, Gáll András a tizedik, Horváth Bálint pedig a huszonötödik helyen végzett. A kiváló teljesítményeknek köszönhetően csapatban is aranyat nyertek a fiúk.

Az U19-es kontinensviadalnak is a lengyelországi település adott otthont, és itt is kiváló eredmények születtek magyar szempontból. Egyéniben Bőhm Csaba második lett, mellette Tamás József 8., Katona Bálint 15., Gyurka Márk Manó 22. helyen végeztek. A magyar fiúk nagyszerű teljesítménye csakúgy, mint a fiatalabb korosztályban – csapatban aranyérmet ért, így az utánpótlás-válogatott elégedetten utazhatott haza Lengyelországból.

Tenisz. Fucsovics Márton egy helyet javítva, és egyben karriercsúcsát újra beállítva a 45. helyen áll a férfi teniszezők világranglistáján, melyet ismét a svájci legenda, Roger Federer vezet. A nőknél az olimpikon Babos Tímea egy helyet javítva a 36., míg a nanjingi ifjúsági olimpián bronzérmes Stollár Fanny 15 pozíciót előreugorva a 146. a legfrissebb rangsorban. Továbbra is a Roland Garros-győztes román Simona Halep vezet. A szintén ifjúsági olimpiai bronzérmes Babos párosban változatlanul a negyedik.

Torna. Jól sikerült a magyar tornászok számára a hétvégén megrendezésre kerülő guimaraesi világkupa, ahol a szombati és vasárnapi napon is éremnek örülhetett a válogatott. A szombati döntőben a GP-győztes Kállai Zoltán lólengésben a második helyen végzett, míg Péter Sára az ugrás döntőjében hetedik lett. A vasárnap még ennél is jobban sikerült, hiszen Vecsernyés Dávid nyújtón, szenzációs szereplésével nem talált legyőzőre, így az első helyen végzett. Fehér Nóra talajon a negyedik, gerendán pedig a hetedik lett.

Úszás. Két számban magyar győztest avattak a Mare Nostrum úszóverseny-sorozat második, barcelonai állomásán, ahol a szerdai nyitónapon Hosszú Katinka és Biczó Bence diadalmaskodott. Hosszú az egyik legerősebb távján, 400 méter vegyesen nyert, a döntő másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna előtt. Biczó Bence 200 méter pillangón bizonyult a leggyorsabbnak, míg Verrasztó Dávid 200 méter vegyesen másodikként érkezett célba. A nők 100 méter pillangó döntőjében Szilágyi Liliána negyedik lett. A barcelonai verseny második napján Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid is begyűjtött egy-egy aranyérmet. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 200 méter vegyesen nem talált legyőzőre, míg a világbajnoki ezüstérmes Verrasztó 400 méter vegyesen csapott elsőként a célba. A katalán fővárosban még két magyar érem született: 200 méter pillangón Szilágyi Liliána második, Jakabos Zsuzsanna pedig harmadik lett.

A versenysorozat utolsó állomását a hétvégén rendezték meg Monacóban, ahol a nyitónapon Hosszú Katinka győzött, Jakabos Zsuzsanna pedig ezüstérmet szerzett 400 méter vegyesen. Hosszú emellett 200 méter háton egy bronzérmet gyűjtött be, míg férfiaknál 100 méter háton Balog Gábor második lett. A versenysorozat utolsó állomásának zárónapján Hosszú Katinka arany-, Szilágyi Liliána ezüst-, Balog Gábor és Jakabos Zsuzsanna pedig egyaránt bronzérmet szerzett vasárnap. Hosszú – aki szombaton 400 méter vegyesen győzött és 200 méter háton harmadik lett – ezúttal 200 méter vegyesen diadalmaskodott. Szilágyi 200 méter pillangón lett második, mögötte Jakabos csapott célba. Emellett Balog a szombaton 100 méter háton begyűjtött ezüstje mellé most 200 méteren egy bronzot szerzett.

Nyílt vízi úszásban is zajlottak az események, hiszen a hétvégén rendezték meg a balatonfüredi FINA/HOSA Maratoni Úszó Világkupát, ami egy ifjú német – Florian Wellbrock – meglepetésgyőzelmét, valamint a brazil világklasszis Ana Marcela Cunha menetrendszerű sikerét hozta. Sajnos, a magyar érmekre egy újabb évet kell várni: mint kiderült, sem Rasovszky Kristóf, sem Olasz Anna nem tudta teljesen kiheverni a setubali versenyen összeszedett gyomorrontást – Rasovszky számára túlélő-versennyé változott a viadal az utolsó körben. A magyar bajnoki címeket Székelyi Dániel és Novoszáth Melinda szerezte meg.

Vívás. Szombaton kezdődött meg Újvidéken a vívók Európa-bajnoksága, mely egészen a hét csütörtökéig tart. A szombati nyitónapon a magyar női kardozók legjobb eredménye Pusztai Liza nyolcaddöntős búcsúja volt. A BVSC 17 esztendős versenyzője kiemeltként nem lépett pástra az első fordulóban, akárcsak első ellenfele, László Luca, kettejük asszóját 15:6-ra nyerte Pusztai. A legjobb 16 között Szofija Velikaja várt az Eb-bronzérmes magyar kardozóra, s 15:5-tel az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz lépett tovább. A vb-bronzérmes Márton Anna is a legjobb 32 között kezdte meg szereplését, ám számára ez egyben a végállomást is jelentette, csakúgy, mint Katona Renátának. A férfi tőrözőknek a legjobb 32 jelentette a végállomást, hiszen Dósa Dániel belga, Mészáros Tamás izraeli ellenfél legyőzésével jutott el a 32-ig, ahol azonban mindketten kiestek. Frűhauf Benjámin és Németh András egyaránt a kieséses szakasz első körében búcsúzott.

A második, vasárnapi versenynap már több sikert tartogatott a magyarok számára, hiszen legjobb magyarként Kreiss Fanni egészen a negyeddöntőig menetelt, s végül a hetedik helyen végzett a női tőrözők között. A férfi párbajtőrözőknél azonban nem a magyarok elképzelései szerint alakult a verseny, ugyanis a főtáblán a tavaly világbajnoki bronzérmes – csapatban vb-győztes és olimpiai harmadik – Rédli András, Berta Dániel, és Bányai Zsombor is kikapott. Egyedül Peterdi András vette könnyebben az akadályokat, azonban a legjobb 16 között ő is elvérzett; 15. helye azonban még így is a legjobb magyar eredmény. Az egyéni versenyek zárónapja hétfő, a legerősebb magyar “szereposztással”. A női párbajtőrözők és a férfi kardozók versenyében pástra lép két egyéni olimpiai bajnokunk (Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron), valamint egyéni világbajnokunk is (Szatmári András).

(MOB, fotó: birkozoszov.hu)