Blazsó Márton és Dósa Eszter nyerte a Mátra Maratont

Blazsó Márton és Dósa Eszter nyerte a Mátra Maratont

2012. 09. 04.
Megosztás

Vasárnap közel 1400 nevezővel rendezte a Vuelta Sportiroda a Mátra Maratont, immár tizenegyedik alkalommal.

A Top Maraton sorozat negyedik, egyben idei utolsó állomásán a felnőttek hosszútávját a VKE-Nelson versenyzője, Blazsó Márton nyerte, megelőzve a sérüléséből felépülő tavalyi győztest, Buruczki Szilárdot (Merida Kőbánya TC). A felnőtt kategória női mezőnyében Dósa Eszter (Vitalitás SE – Scott – Nutrixxion) állhatott a dobogó felső fokára.

A hobbi és profi bringások a 90, a 60 vagy a 32 kilométeres távok egyikén indulhattak, a számos ponton átalakított pályán – a tavalyihoz képest minden távon csökkent az aszfaltos szakaszok hossza, cserében pedig jelentősen nőtt a legyőzendő szintkülönbség. A hetek óta tartó szárazság miatt nagyon gyors, és emiatt veszélyes lejtőkön való haladást a kövek és a lehullott falevelek sem könnyítették meg. A versenyt biztosító egészségügyi személyzetnek több kisebb sérülést kellett ellátnia, de egy kulcscsonttöréstől és egy kificamodott ujjtól eltekintve komoly baj idén sem történt. A Mátra az ősz első hétvégéjén kánikulával lepte meg a maraton résztvevőit, így csaknem négyezer liter Primavera ásványvíz fogyott el.

A szervezésben a Vuelta Sportiroda sok segítséget kapott az Egererdő Zrt. munkatársaitól, akik még az utolsó napokban is rendelkezésre álltak, például az útvonalra dőlt fák eltávolításában. A rajtokat Dr. Réthy Béla, Gyöngyös Város alpolgármestere indította, aki a pálya leglátványosabb szakaszait is megnézte, például Kékestetőn, ahol a HE-DO bár előtt még egy dobos is bíztatta az izzadó, lihegő bringásokat – a szurkolókkal együtt fantasztikus hangulatot teremtve.

„Sokkal jobban feküdt idén a pálya az összteleszkópos biciklimnek, a rázós, köves szakaszokon is könnyen tudtam haladni. Bár sikerült buknom egyet egy egyszerű részen, ahol – bevallom őszintén – elbambultam, és egy füves keréknyomon elcsúsztam, de így is sikerült nyernem. Úgy tűnik bevált a módosított edzéstervem, többet dolgozom mostanában a montihoz fontos izmokra, ami meg is hozta az eredményt.” – mondta az elsőként célba érkező Blazsó Márton, akinek idén nem ez volt az első győzelme.

„Tavaly egy törökországi olimpiai kvalifikációs verseny miatt nem vettem részt a Mátra Maratonon, ezért elég nagy meglepetés volt a pálya. Előnyére vált a változás, izgalmas szakaszokkal egészült ki, nekem különösen az egynyomos köves, gyökeres részek tetszettek. Szerencsére semmilyen technikai problémám nem akadt, habár némi gyomorprobléma tette még nagyobb kihívássá a versenyt. Féltávnál éreztem, hogy megnyugszik a gyomrom, visszatért az erő a lábaimba, így sikerült közel 7 perces előnyre szert tennem. Tartalékolni kellett az energiát, mert még a pálya végén is voltak kemény emelkedők.” – nyilatkozta Dósa Eszter.

A másfél hónappal ezelőtti, olimpiai cross magyar bajnokságon „szerzett” kulcscsonttöréséből felépült Buruczki Szilárd a várakozásokat felülmúlva, másodikként érkezett a célba.
„A vártnál jobbat teljesítettem, és ezt a Mátrában töltött, verseny előtti egy hetes terepezésnek köszönhetem. Mikor először jártam be a rövidtáv pályáját, még nem hittem benne, hogy bírni fogom a hosszú távot, de sikerült. Ennyit jelent a vállizmoknak egy hét fejlesztés, de természetesen több idő kell majd a teljes regenerálódáshoz. Marcitól az első komoly lejtőn szakadtam le, és a hátrányomat az is növelte, hogy az utolsó 10 kilométeren defektet kaptam. Sokan dicsérik az idei pályát, én is csak azt tudom mondani, hogy jobb és technikásabb verseny volt idén, és a pályakijelölés is profi volt. Jót tett a változás.” – számolt be a versenyről a Merida Kőbánya TC versenyzője.

A szombati gyermekversenyeken 3 és 15 év közötti fiatalok lepték el a sástói Adrenalin Pakban felépült versenyközpontot. Összesen 82-en álltak rajthoz, és minden gyerek Gulliver ajándékokkal, díjakkal tért haza.

A vasárnapi futamokon is rengeteg ajándék került a rajtcsomagba, és értékes nyereményeket ajánlottak fel a Mátra Maraton támogatói, a Nivea, a Nutrend, a Lifestyle Hotel Mátra ****Superior, a Nutrixxiont, az EthicSport, a High5, a Kétkerék vendégház, a ZergeSport Kft, a Mátra Centrum Kft, és a Mátra Biker Kerékpáros Egyesület.

Eredmények:
Mátra Maraton
Hosszútáv, felnőtt férfiak (90 km): 1. Blazsó Márton, VKE-NELSON, 3:50:03, 2. Buruczki Szilárd, Merida Kőbánya TC, 3:57:16,3. Kelemen Árpád, Nomad Merida Racing Team 4:06:18
Középtáv, felnőtt nők (60 km): 1. Dósa Eszter, Vitalitás SE - Scott – Nutrixxion, 2:57:00, 2. Módos Gabriella, Merida Maraton Team-CST, 3:03:50, 3. Cseh Veronika, Alpine Team Giant Endura Csonticar, 3:12:24

Teljes eredménylista

(Forrás: Vuelta Sportiroda)