Célegyenesben a minszki előkészületek

Célegyenesben a minszki előkészületek

2019. 04. 24.
Megosztás

Május 15-re minden létesítmény elkészül a 2. Európa Játékokra, ráadásul költségtúllépés nélkül – adott tájékoztatást Sergei Rumas belorusz miniszterelnök.

A BelTA hírügynökség információi szerint Rumas a Fehérorosz Nemzeti Olimpiai Bizottság végrehajtó testületének ülésén jelentette be az örömteli hírt. A miniszterelnök hozzátette: a létesítmények már 14 sportág tesztversenyein bizonyítottak, ezt pedig nemzetközi szakértők pozitív visszajelzései is alátámasztják. Április és június között ráadásul további 7 sportág tesztversenyei kerülnek megrendezésre.

Az információs technológiai fejlesztések jelenleg is zajlanak, olyan területeken, mint az akkreditáció, a közlekedés, a logisztika, vagy az orvosi ellátórendszer, Rumas szerint pedig a fejlesztések a végső szakaszba értek. „A hálózat egyes elemeit már kipróbáltuk. A teljes rendszert a májusi atlétikai versenyeink alatt teszteljük le” – mondta.

A belorusz vezető azt is megerősítette, hogy a versenyzők és a látogatók elszállásolásának kérdését is sikerült megoldani. Állítása szerint a sportolói falu (beleértve a minszki egyetemek férőhelyeit is) 6000 sportoló és edző számára biztosít majd szállást. A vendégek és a turisták részére Minszk-szerte 7000, a környező térségekben pedig további 18 000 szálláshely áll majd rendelkezésre. A szervezőbizottság ezen felül szerződést kötött minden jelentős helyi szállodával, hogy a versenyek idejére faragjanak az áraikból.

A játékok anyagi vonzatát illetően Rumas szerint sikerült az előre meghatározott költségkereten belül maradniuk, az országos szponzorok kiemelkedő támogatása pedig minden elképzelésüket felülmúlta.

A 2. Európa Játékokat június 21. és 30. között rendezik meg a fehérorosz fővárosban.

(insidethegames.biz, kép: Minsk 2019)