Dél-Koreába visszatérhetne a nyári olimpia 2036-ban?

Dél-Koreába visszatérhetne a nyári olimpia 2036-ban?

2022. 10. 19.
Megosztás


A Koreai Köztársaság fontolgatja, hogy – szöuli vagy puszani helyszínnel – pályázatot nyújt be a 2036-os nyári olimpia rendezési jogára. Az ázsiai ország 1988-ban nyári, 2018-ban téli játékokat rendezett.

Az insidethegames.biz portál szerint Li Ki Hjung, a helyi ötkarikás bizottság (KSOC) vezetője azt mondta, terveik szerint hamarosan megvitatják a jelentkezés lehetőségét a kormánnyal.

A KSOC szöuli vagy puszani központtal pályázna, Oh Sze Ho, a főváros polgármestere pedig sajtóhírek szerint ezen a héten már találkozik is Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, hogy tájékoztassa rendezési terveikről. A tengerparti város, Puszan korábban nem adott otthont a játékoknak, de megrendezte a 2002-es Ázsiai Játékokat.

A 2019 óta NOB-tag Li szerint ugyanakkor a hivatalos jelentkezés előtt mindenképpen fel kell mérni a pályázat támogatottságát a dél-koreaiak körében.

A Koreai Köztársaság eddig kétszer adott otthont olimpiának, 1988-ban nyárinak (Szöul), 2018-ban pedig télinek (Phjongcshang). Dél- és Észak-Korea közösen jelentkezett a 2032-es nyári játékok rendezési jogára, ezt azonban végül Brisbane kapta.

Szöul a napokban sportdiplomáciai csúcsnak ad otthont, hiszen a dél-koreai városban rendezik a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlését, 2024-ben pedig a gangwoni téli ifjúsági olimpiai játékoknak is a házigazdája lesz az ázsiai ország.

Az insidethegames.biz szerint a 2036-os játékokkal kapcsolatban eddig Németország, Egyiptom, Mexikó, India, Nagy-Britannia, Katar, Spanyolország, Oroszország, Törökország és Magyarország jelezte érdeklődését. Ez lesz a második alkalom, hogy a rendezési jogot új rendszer szerint ítélik oda, ennek során a NOB illetékes bizottsága célzott párbeszédet folytat a kiválasztott országokkal.

(MTI, MOB; fotó: MTI/Németh Ferenc)