Dr. Nagy Zsigmond: "A várhatóan 50 fős Magyar Csapatra büszkék lehetünk Nanjingban!"

Dr. Nagy Zsigmond: "A várhatóan 50 fős Magyar Csapatra büszkék lehetünk Nanjingban!"

2014. 03. 21.
Megosztás

"Nemzetenként maximum 70 versenyző indulhat a nanjingi ifjúsági olimpián, ha mi, magyarok 50 fiatallal veszünk részt a játékokon, az nagyon szép szám, büszkék lehetünk majd!" - mondta dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató azon a konzultáción, melyet a II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon érintett sportági szakszövetségek képviselőinek szerveztek a MOB-irodában péneteken délelőtt.

A megbeszélésen a szövetségek szakemberei tájékoztatást adtak a kvalifikációs lehetőségekről, és a várható keretekről. A beszámolók alapján Nagy Zsigmond elmondta, Nanjingba várhatóan 48 sportoló és 24 kísérő utazhat, ami azt jelenti, hogy az olimpiai faluban lakó Magyar Csapat előreláthatóan 72 főből fog állni. Az igazgató hangsúlyozta, a kísérő szakemberek száma a versenyzői kvótáktól függ, olyan azonban nem fordulhat elő, hogy sportág, azaz sportoló hivatalos kísérő nélkül maradjon.

A magyarok a programon szereplő 28 sportág közül jelen állapot szerint 18-ban: asztalitenisz, atlétika, birkózás, íjászat, judo, kajak-kenu, kerékpár, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, súlyemelés, taekwondo, tenisz, torna, triatlon, úszás, vitorlázás, vívás sportágakban fognak rajthoz állni. Eddig 20 magyar fiatal szerzett kvótát Nanjingra. A kvalifikációval kapcsolatban bővebben, sportági bontásban (versenyek, kvótaszámok) ide kattintva olvashat, a várható részvételi létszámokról itt tájékozódhat.

Dr. Nagy Zsigmond a megbeszélésen fontos dátumokat ismertetett, valamint elmondta, a MOB elnöksége a március 17-ei ülésen tárgyalta a nanjingi olimpiai csapat összetételét, de hangsúlyozta, annak jóváhagyása a közgyűlés kizárólagos hatásköre az elnökségi határozat alapján. A MOB mindezt az április 28-ai közgyűlésen fogja napirendre tűzni.

Az igazgató elmondta, április 15-e, 12 óra az akkreditációs határidő a szövetségek részére, a MOB felé. Eddig kell leadni az összes versenyző és kísérő, akkreditációhoz szükséges adatait, a részvételhet szükséges jognyilatkozatokat. A szövetségeknek a sportolók, kísérők megnevezésével elnökségi határozatba foglalt felterjesztést kell küldeniük a MOB-ba. A sportvezető itt a Kínával kapcsolatos vízumkényszerre is emlékeztetett. Újabb mérföldkövet jelent a végső nevezési határidő, melynek időpontja június 25-e, 12 óra. Ezután még néhány napja lesz a MOB-nak, hogy a NOB felé eleget tegyen a globális nevezési kötelezettségének.

A résztvevő sportolóknak érvényes versenyzői engedéllyel, egészségügyi papírokkal, jognyilatkozatokkal (a MOB és a NOB felé), törvényes képviselői hozzájárulással, negatív doppingeredményekkel kell rendelkezniük. "Az ifjúsági olimpiai csapattagság feltétele is a zéró tolerancia alapelvének érvényesülése, csakúgy, mint a felnőttek ötkarikás játékán, azaz csak az a sportoló vehet részt a nanjingi Ifjúsági Olimpiai Játékokon, aki a nemzetközi és a hazai szabályokkal összhangban, igazolhatóan, doppingmentesen készült és negatív ellenőrzési eredménnyel rendelkezik!" - hangsúlyozta dr. Nagy Zsigmond.

Nanjingban mind a sportolók, mind a hivatalos kísérők teljes időszakban kint kell, hogy tartózkodjanak a NOB döntése értelmében. A Magyar Ifjúsági Olimpiai Csapat a jenenlegi tervek szerint auguszus 10-én indul útnak és 29-én ér haza.

Dr. Balogh Péter, a MOB Orvosbizottságának vezetője az egészségügyi vonatkozásokról beszélt. Kiemelte az OSEI-ben, bejelentkezés alapján elvégzendő szűrővizsgálatok, a Magyar Antidopping Csoport szervezésében megvalósuló dopping- és drogtesztek fontosságát. A főorvos tájékoztatást adott az egészségügyi előkészületekről, a várható nanjingi orvosi ellátásról.

A megbeszélésen részt vett Fábián László, a MOB sportigazgatója, valamint helyettese, dr. Bartha Csaba, továbbá Siklós Erik marketing és kommunikációs igazgató.

A következő nanjingi konzultáció tervezett időpontja április 25-e, péntek 10 óra.

(Fotó: Kovács Anikó/MOB)