Nyito 1 scaled

Édes-savanyú csirke reggelire?! – Széles választék várja a sportolókat a pekingi téli olimpián

2021. 11. 11.
Megosztás

A 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottsága nyilvánosságra hozta a jövő évi esemény teljes ételválasztékát – sportolóinknak lesz miből válogatnia.

A csúcsteljesítmény elérésének elengedhetetlen alkotóeleme a megfelelő táplálkozás. Azonban a profi sportolók étrendje nemcsak a bevitt kalóriák és az egészséges élelmiszerek miatt fontos, hanem a folyamatos dopping és drogtesztek miatt is, amelyeknek a mindennapokban szúrópróba-szerűen vannak kitéve. Figyelniük kell az alapanyagok származási helyére és az elkészítésük módjára is, nehogy valamilyen tiltott szerrel kezelt ételt, italt vagy táplálékkiegészítőt vegyenek magukhoz.

Nem meglepő módon az ötkarikás játékok egyik sarkalatos pontja az élelmiszer-ellátás. Különösen igaz ez a koronavírus-járvány alatt megrendezésre került tokiói nyári, és a soron következő pekingi téli játékokra. Az olimpia zavartalan lebonyolítása érdekében a résztvevőkre a korábbiaknál sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak; a folyamatos tesztelések és maszkviselés mellett sem hagyhatják el a falu területét, valamint az edzés- és versenyhelyszíneket, így ételt és italt csak helyben tudnak beszerezni. Ezért még nagyobb a nyomás a szervezőkön, hogy kiszolgálják az összes diétára, allergiára, ízlésre és kultúrára vonatkozó igényt a versenyek ideje alatt.

A 2008-as pekingi nyári olimpia étkezdéje az olimpiai falu nyitása előtt (Fotó: MTI/Xinhua/Luo Hsziao-kuang)

A 2022-es pekingi téli olimpiai játékok idejére három különböző helyszín, Peking, Yanging és Zhangijakou fog szállást adni a sportolóknak és az őket kísérő csapatoknak. Ezekben a sportolói falvakban a „Main dining hall”, vagyis a fő étkezde a nap 24 órájában várja a versenyzőket, az itt felszolgált ételeket és italokat ingyenesen biztosítják az ott lakóknak. A szervezők figyelnek a különböző igényekre, ezért glutén-, laktóz-, cukormentes és vegán menüvel is készülnek a résztvevőknek.

A három fő étkezés mellett az éjszakai idősáv is a sportolók rendelkezésére áll. A napszakoknak megfelelően változik a kantin menüje, de vannak olyan fix pultok, amelyek non-stop üzemelnek. Friss gyümölcsöt, zöldséget, kenyérféléket, és az ezekhez tartozó kiegészítőket egész nap megtalálják a falu lakói. Az édesszájúakra is gondoltak a szervezők, hiszen desszertek és fagylaltok is szerepelnek az állandó menüsoron. Mivel a Coca-Cola Company az olimpiai mozgalom egyik legrégebbi szponzora, a cég teljes termékskálája is szerepel a kínálatban.

Svédasztalos koreai pult a 2018-as phjongcshangi téli olimpia sportolói falujából (Fotó: Magyarock)

A non-stop nyitva tartás mellett három kiemelt idősáv van. Az első egyaránt kedvez a korán kelőknek és a lustálkodóknak is, hiszen a reggelit 05:00-11:00 óra között szervírozzák. Az állandó pultok mellett különböző tájegységek konyhája nyílik meg, a „World Food Station”, a pizza és tészta szekció, vagy a kínai ételeket felsorakoztató állomások. Ezek mellett találunk még ázsiai és halal, vagyis az iszlám vallás étkezési szokásainak megfelelő pultot. A hagyományosnak mondható reggeli fogások mellett olyan ételeket is kipróbálhatunk napindítóként, mint a Miso leves, a húsos pirított udon tészta, vagy az édes-savanyú csirke. Habár nekünk magyaroknak szokatlannak tűnhet, azonban az ázsiai kultúrában természetes dolognak számít meleg főételt fogyasztani reggelire.

11 órától már bővített menüsorral várják az ebédelni vágyókat. A kinyitott pultok tovább üzemelnek, azonban sokkal nagyobb kapacitáson pörögnek. Egy átlagos nap ebédidőben 6 féle leves, 22 féle húsos, és 25 féle vegetáriánus fogás közül lehet választani, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Számos nemzet és kultúra hagyományos ételei kaptak helyet a választékban, és a kínai pultnak köszönhetően a sportolók a helyi tradicionális fogásokat is megkóstolhatják anélkül, hogy elhagynák a falu területét. Olyan specialitásokkal kísérletezhetnek, mint a dumpling, a pekingi kacsa, a Kung Pao csirke, a fűszeres tofu, vagy a tavaszi tekercs.

A 2021-ben megrendezett tokiói olimpia kerékpáros falujának ebédlője. A koronavírus-járvány miatti szigorítások miatt a sportolók maszkjaikat csak a helyükön vehették le, az egyes üléseket plexifallal szeparálták el egymástól. (Fotó: Magyarock)

Az ebédidő befejeztével sincs megállás a kantinban dolgozók számára, hiszen 17 órától egyből kezdetét veszi a vacsora, ami egészen éjfélig tart. Továbbra is maximális kihasználtsággal üzemel az étkező, hideg és meleg, vegetáriánus és húsos fogások széles választéka várja a hosszú nap után fáradtan betérő sportolókat. Szerencsére, azoknak sem kell aggódniuk, akik az időeltolás miatt az éjszaka közepén éheznének meg, hiszen a vacsora után éjfél és hajnali 5 óra között, csökkentett menüvel ugyan, de tovább üzemel az étterem.

A 2021-es tokiói olimpia étkezdéjében a súlyemelő Nagy Péter vezetett minket körbe.

A téli olimpia alatt nagy valószínűséggel a „fast food” szerelmeseinek sem kell lemondaniuk kedvenc ételeikről, ugyanis a YUM CHINA Holding lett a pekingi játékok hivatalos élelmiszer beszállítója. A catering cég piacvezető szerepet tölt be Kínában és olyan gyorsétteremláncok üzemeltetője, mint a KFC vagy a Pizza Hut, amelyek a sajtóhírek szerint mindhárom olimpiai faluban is jelen lesznek majd jövő februárban. Így aki a fő étkezde bőséges választékából mégsem találna a szájízének valót, egy nagy kosár csirkeszárnnyal, vagy egy ízletes pizza szelettel minden bizonnyal csillapítani tudja majd étvágyát.

(Magyarock/Lupkovics Dóra, Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)