Egy harmadik, egy második és két Top 10-es hely Szlovákiából…

Egy harmadik, egy második és két Top 10-es hely Szlovákiából…

2013. 06. 09.
Megosztás

Kassa belvárosában egy mindössze 1,8 kilométeres prológgal rajtolt el a 2013-as Szlovák Körverseny.

A villámléptekkel is letudható távot végül egy szemtelenül fiatal dán kölyök Mathias Moller (Blue Water) teljesítette a leggyorsabban, mindössze 1 perc 55 másodperc alatt. A második az olasz Nicola Dal Santo (Ceramica Flaminia), míg a harmadik a hazai Maros Kovac (Dukla Trencin) lett. Az Utensilnord Ora24.eu versenyzői közül Federico Rocchetti végzett a legelőkelőbb helyen a 28. pozícióban öt másodperccel elmaradva a győztestől. Dér Zsolt a 37, Simon Péter a 46., Kusztor Péter a 61., Lovassy Krisztián a 68., míg Gabriele Bosisio a 84. helyen zárt.

Délután már egy jóval komolyabb erőpróba várt a kerekesekre, hisz Kassa és Hummené között 163 kilométert kellett legyűrniük. A szokásos zuhogó eső illetve az elmenések és utolérések végén a rettegett Pirnagov Vrch 7 %-os meredekségű kaptatója rendesen megrostálta a mezőnyt. Simon a hegy aljában, Kusztor a hegy tetején, míg Lovassy az utolsó két kilométeren belül kapott defektet. Végül két főnek sikerült elől maradnia, akik közül a szlovén Tim Mikelj (Sava) nyerte az etapot Petr Vakoc (Etixx-Inhead) előtt. A két perc múlva érkező mezőnyhajrát nagy örömünkre Federico Rocchetti nyerte, aki így amellett, hogy felállhatott a dobogóra újabb 2 Europe Tour ponttal gazdagította a csapatot. Gabriele Bosisio a mezőnnyel érkezve az 54., Lovassy Krisztián nem sokkal lemaradva a 62., Kusztor Péter a 72 +3:14., Dér Zsolt a 99 +6:34., míg Simon Péter a 122. +9:41 pozícióban érkezett.
Összetettben ekkor Rocchetti állt a legjobban az előkelő hetedik helyen.

A második etapon Stropkov és Liptovsky Hradok között 212 kilométer várt a bringásainkra. Lovassy Krisztián már az előző nap is nagyon jó erőben érezte magát, amit ezen a kemény etapon bizonyított is. 15 kilométerrel a rajt után egy hatfős csoportnak sikerült elszakadnia, akiket a hegy tetejéig annak rendje és módja szerint be is daráltak. Mintegy 40 kilométerrel a vége előtt ezúttal a Strbske Pleso 1280 méteres csúcsa rostált. Sajnos az utak minősége most is hagyott kívánnivalót maga után, így a defektekből ezúttal is kijutott. Dér Zsolt 10 kilométerrel a vége előtt kényszerült kerékcserére, majd egy régi vashíd okozott bonyodalmat, amelyen egy hatalmas bukás borzolta a kedélyeket, amelybe Kusztor Péter és Federico Rocchetti is belekeveredtek. Kuszti eléggé megütötte magát, így számára kérdésessé vált a folytatás. A buktát követően körülbelül húszan maradtak elől, akik közül az orosz Sergey Nikolaev (Itera Katusha) volt a legszemfülesebb, így sikerült ellépnie majd megnyernie a szakaszt. A második helyet és a vele járó 5 Europe Tour pontot Lovassy Krisztián szerezte meg, míg a harmadik Maximilian Beyer (KED Stevens) lett.

Összetettben Petr Vakoc (Etixx-Inhead) vette át a vezetést Tim Mikelj (Sava) előtt. A mieink a 20. Lovassy Krisztián +1:19, a 35. Gabriele Bosisio +2:48, az 51. Federico Rocchetti +4:05, a 74. Dér Zsolt +8:02, a 85. Simon Péter +10:31 és a 103. Kusztor Péter +15:56 pozíciókat foglalták el.

A királyetap első órájában hatalmas tempót diktált a mezőny. Lósz, lószt követett, majd végül egy 16 fős csoport tudott elszakadni, amelynek legnagyobb neve az egykori Liege Bastogne Liege negyedik Patrick Sinkewitz (Meridiana Kamen) volt. Sinkewitz idővel továbbment, miközben a mezőny annak rendje és módja szerint szépen rostálódott. A németre Adam Homolka zárkózott fel, majd a peloton megmaradt része csak utolérte őket. Lényegében mezőnyhajrá döntött, amelyet a fiatal olasz Andrea Fedi (Ceramica Flaminia) nyert meg a tegnapi győztes Sergey Nikolaev (Itera Katusha) és Maros Kovac (Dukla Trencin) előtt. Dér Zsolt a 10., Federico Rocchetti a 11., míg Gabriele Bosisio a 39. helyen érkezett a győztessel azonos idővel. Simon Péter az 50. lett (+8:09). Kusztor Péter sajnos nem tudott már rajthoz állni, Lovassy Krisztián pedig menet közben szállt ki.

Összetettben Petr Vakoc (Etixx-Inhead) megtartotta 29 másodperces előnyét Tim Mikeljjel (Sava) szemben. A legjobb Utensilnord kerekes Gabriele Bosisio a 23. +2:48, Federico Rocchetti a 34. +4:05, Dér Zsolt a 40. +8:02, míg Simon Péter az 55. +18:40 helyen állt.

Időközben Pozsonyban tetőzött a Duna, így a szervezők a negyedik etapot kénytelenek voltak jócskán megrövidíteni, míg az ötödik szakaszt egy az egyben törölni.

A Trencin és Hlohovec közötti záró etap, így mindössze 65,5 kilométer volt. A rajt után nem sokkal egy hármas tudott meglépni, akiknek előnye nem tartott túl sokáig, így a rövidtáv következtében mezőnyhajrá döntött. A győzelmet a dán Martin Mortensen (Concordia Forsikring) szerezte meg Joaquin Sobrino (SP Tableware) és Jorne Carolus (Lotto-Belisol) előtt. Csapatunkból Federico Rocchetti az előkelő hatodik helyen érkezett, míg Simon Péter a 32., Gabriele Bosisio az 50., Dér Zsolt pedig a 73 helyen zárt.

Összességében egy 2. egy 3. és két top 10-es helyezéssel részben elégedettek lehetünk a csapat szereplésével. Az összetettet a cseh Petr Kovac (Etixx-Inhead) nyerte Gabriele Bosisio a 23. +2:48, Federico Rocchetti a 33. +4:05, Dér Zsolt a 40. +8:54 és végül, de nem utolsó sorban Simon Péter az 55. +18:40 helyen végzett.

A körforgás nem áll meg hisz vasárnap a csapat egyik fele Ausztriában a GP Raiffeisen 1.2-esén, míg másik sora a 14. etapos kőkemény Kolumbiai Körversenyen szerepel.