Kerékpár-vb Skóciában

Vas Kata Blanka U23-as országúti kerékpáros világbajnok

2023. 08. 14.
Megosztás

Vas Kata Blanka megnyerte az U23-as korosztály országúti mezőnyversenyét, hegyikerékpárban pedig közel került az olimpiai kvótához. Érdi Mária két futam után vezet az ILCA6 vitorlás hajóosztály olimpiai kvalifikációs világbajnokságán. Magyar taekwondo sikerek a dél-koreai nemzetközi versenyen. A Babos, Bondár kettős nyerte a döntőt a Gran Canaria-i tenisztornán. Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros a negyeddöntőig jutott a riói WTT-versenyen. Vereséggel kezdte a férfi kosárlabda-válogatott az olimpiai előkvalifikációs tornát.

Kerékpár-vb Skóciában
MTI, MTI/EPA/Adam Vaughan

Kerékpár. Vas Kata Blanka aranyérmet szerzett vasárnap az U23-asok mezőnyében – korosztálya legjobbjaként az összetett 11. helyen ért célba a glasgow-i világbajnokság női országúti mezőnyversenyén.

Nagy-Britannia legnagyobb tava, a Loch Lomond mellett rajtolt a mezőny: a magyar bajnok Vas a 154,1 kilométeres táv elejétől aktívan versenyzett, belekerült az első, hétfős szökésbe, ám az egyetlen emelkedőn leszakadt, és nem sokkal később a mezőny a többieket is utolérte. Ekkortájt szakadt le Zsankó az üldözők táborától, Vas viszont jól helyezkedett az esélyesek között, szerencsére az sem zavarta meg, hogy a rövid, de meredek utcákkal és 48 kanyarral nehezített, technikás körpályára érve éppen előtte történt bukás. Az esélyesek csoportja az utolsó 35 kilométerre kettészakadt, Vas a másodikban maradt további két, az U23-as dobogóra pályázó bringással. Az érmekért vívott csatában végül a 21 esztendős Vas bizonyult a legjobbnak, így ő lett a korosztály világbajnoka. Mindez azt jelenti, hogy már három szakágból van vb-érme ebből a korosztályból: hegyikerékpárban és terepkerékpárban 2020-ban egyaránt második volt. A korábbi gyorskorcsolyázó Zsankó Petra csoportját a körpályán kiintette a zsűri, így ő nem fejezte be a vb-t.

Vas Kata Blanka három nappal korábban ötödik helyen végzett az U23-asok között hegyikerékpárban, amivel nagy lépést tett az olimpiai kvóta felé. Az ötödik hely jó eséllyel párizsi repülőjegyet érhet Magyarország számára, miután Svájc jelenleg vezeti a nemzetek rangsorát, amelyen Kanada is kvótaszerző pozícióban áll: amennyiben ez így lesz 2024 május végén is, úgy hárman kiesnek Vas elől, és ez a mostani helyezés kvalifikációt jelent.

230814 ASWC THEHAGUE SE 6000 0742
Sailing Energy, Sailing Energy / World Sailing

Vitorlázás. Hágában megkezdődött az olimpiai hajóosztályok világbajnoksága vitorlázásban, ahol gazdára találnak az első párizsi kvóták. Magyar versenyzők a férfi és női szörf (iQFoil), illetve az ILCA6 és ILCA7 hajóosztályban indulnak. A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt – plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt osztályokat – magába foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkel a párizsi helyek többsége. A vasárnapi első két futam után Érdi Mária vezet az ILCA6 hajóosztályban. A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes Érdi egy első és egy ötödik helyet szerzett a 109 indulót számláló kategória nyitónapján. A férfiaknál a Vadnai fivéreknek kevésbé jól sikerült az első nap: Jonatán a 26., míg bátyja, az előző két olimpián rajthoz álló Benjamin a 75. helyen áll a 138 fős mezőnyben az ILCA7 hajóosztályban. Mindkét nem versenyét 10-10 futamra tervezik, majd a legjobb tíz folytathatja szereplését az éremversenyen. Osztályonként 16 kvóta talál gazdára, de nemzetenként csak egy versenyző szerezhet indulási jogot az olimpiára.

„Egyformán top 10-es versenyzőkről van szó, akiktől jó szereplés várható” – nyilatkozott az MTI-nek Berecz Zsombor, aki július elejétől látja el a szövetségi kapitányi feladatokat Ian Ainslie-vel közösen. A tokiói olimpia ezüstérmese hozzátette, a párizsi játékokon pontszerző lehet mindkét vitorlázó.

„Ott a helyük a világ elején” – fogalmazott Berecz Zsombor.

A szörfösöknél Sánta Bence és Bors Máté, illetve Szentiványi Sára indul a vb-n. Itt 11 nemzet szerezhet olimpiai részvételi jogot, a magyarok részéről ehhez nagy bravúrra lenne szükség. A hazai szörfösök esetében a jövő évi utolsó kvótaosztó versenyen nyílhat esély az ötkarikás indulás kiharcolására.

20230624 053 KRAKKO 2023 taekwando
Szalmás Péter

Taekwondo. Márton Luana az 57 kilogrammos súlycsoportban harmadik helyen végzett a dél-koreai Cshuncshon Open nemzetközi taekwondoversenyen. A Madridban élő és készülő 17 éves kiválóság – aki május végén Bakuban megszerezte az első magyar női világbajnoki aranyérmet – a taekwondo őshazájában húszfős mezőnyben lépett küzdőtérre. A viadal honlapja szerint előbb egy hazai, majd egy vietnami rivális ellen nyert egyformán két menetben. Az elődöntőben ugyanilyen arányban felülmúlta őt egy másik dél-koreai taekwondós, Kim Ga Hjon, akit viszont a döntőben az amerikai Faith Dillon gyűrt le két menetben. A verseny pénteki nyitónapján mindkét magyar versenyző első lett: a tokiói olimpián ötödik, világ- és kétszeres Európa-bajnok Salim Omar az 58, míg a korábbi korosztályos Európa-bajnok Márton Viviana – Luana ikertestvére – a 62 kilósok között bizonyult verhetetlennek.

Bondara babost
MTSZ

Tenisz. Az első helyen kiemelt Babos Tímea, Bondár Anna kettős nyerte meg a 100 ezer dollár (35 millió forint) összdíjazású salakpályás Gran Canaria-i női tenisztorna párosversenyét. A szombati döntő első szettjét 2:4-ről fordították meg a magyarok, a másodikban viszont kétszer is elveszítették adogatójátékukat, így Leyre Romero Gormaz és Arantxa Rus egyenlített. A döntő rövidítésben Babos és Bondár hengerelt, és végül másfél órás csatában diadalmaskodott.

Eredmény, döntő:
Babos Tímea, Bondár Anna (1.)–Leyre Romero Gormaz, Arantxa Rus (spanyol, holland, 4.) 6:4, 3:6, 10–4 – döntő rövidítés

Asztalitenisz1200 960px
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A Rióban zajló asztalitenisz WTT-verseny pénteki játéknapjára talpon maradó Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros a negyeddöntőben három játszmában kikapott a spanyol Álvaro Robles, Maria Xiao duótól. Nagy várakozás előzte meg a találkozót, hiszen a spanyolok a 8., a magyarok a 14. helyen álltak a világranglistán. Az ellenfélnél Álvaro Robles férfi párosban vb-ezüstérmes, Maria Xiao az európai női élmezőny tagja, az Ecseki, Madarász egység pedig kiváló párost alkot, amit a júniusi krakkói Európai Játékokon szerzett ezüstérem is bizonyít. Ezt megelőzően WTT-viadalon egyszer találkozott a két páros, akkor Roblesék nyertek, ami egyértelműen a spanyolok önbizalmát erősíthette. Ez látszott is az asztalnál: az ibériai duó végig irányított, Ecsekiéknek csak felvillanásaik voltak, három gyors szettben zárult le az összecsapás a spanyolok javára.

70141 polhun kezdok
hunbasket.hu

Kosárlabda. A magyar férfiválogatott kiélezett csatában, 83–81-re kikapott a házigazda Lengyelországtól vasárnap a Gliwicében zajló olimpiai előselejtező torna első mérkőzésén. A mieink a nyolccsapatos előselejtező B-csoportjában hétfőn a portugálokkal, szerdán pedig a bosnyákokkal csapnak össze. Az A-csoportban Csehország, Észak-Macedónia, Izrael és Észtország szerepel. A kvartettekből továbbjutó két-két együttes számára az elődöntőket pénteken rendezik, a döntőre pedig jövő vasárnap kerül sor. A tornagyőztes folytathatja februárban az olimpiai selejtezőben.

Eredmény, B csoport, 1. forduló:
Lengyelország–Magyarország 83–81 (19–19, 19–13, 21–28, 24–21)
Portugália–Bosznia-Hercegovina 75–84

A magyarok további programja:

Hétfő: Magyarország–Portugália 17.30
Szerda: Magyarország–Bosznia-Hercegovina 21.00

(MOB Media összeállítás)