Atlétikai Magyar Nagydíj Sorozat Budapesten Takács Boglarka

Biztató eredmények Párizs felé az atléta Takács Boglárkától

2023. 06. 12.
Megosztás

A sprinter két számban is új országos csúcsot futott hétvégén. Jól szerepeltek a taekwondósok, nyertek a pólós lányok, finalisták lettek tornászaink, pattogott a labda több csapatsportágban is, és nagyot ment a bringás Valter Attila is. Hétvégi összefoglalónk következik.

Atlétikai Magyar Nagydíj Sorozat Budapesten Takacs orom
MTI/Koszticsák Szilárd

Atlétika. Csütörtökön a Magyar Nagydíj-sorozat budapesti állomásán, a Lantos Mihály Sportközpontban rendezett WA Continental Tour Bronze-versenyen Takács Boglárka vitte a prímet azzal, hogy két felnőtt országos csúcsot is felállított. A rangos nemzetközi viadalon Boglárka előbb 100, majd 200 méteres síkfutásban ért el országos csúcsot. Előbbiben a célfotó után derült ki, a 11.23 másodperces futásával saját, május végén elért 11.27-es országos csúcsából faragott tovább. Ez az eredmény egyben U23-as országos rekord is. Ugyanebben a futamban az ötödikként beérkező, a Szolnoki MÁV SE-t erősítő Kocsis Luca beállította a nemrégiben elért 11.38-as U20-as hazai csúcsát. Aztán Takács Boglárka 200 méteren ott folytatta, ahol 100-on abbahagyta. Az első számú magyar női rövidtávfutó a félkört 22.77 másodperc alatt vágtázta le, amellyel ezen a távon is két korosztály országos rekordere lett. A felnőtt magyar csúcsot Orosz Irén 1981 óta tartotta 23.06-tal. Most tehát 42 évig háborítatlan rekord lett a múlté. Az U23-as csúcs pedig 2005 óta Listár Nikolett neve melle díszelgett 23.19-cel. Takács 22.77-es ideje a negyedik legjobb az idén Európában. A futamban a negyedikként végző Sulyán Alexa pedig 23.12 másodperces U20-as rekordot repesztett. A MATE-GEAC 18 éves versenyzője a saját, 23.34-én elért eredményét kozmetikázta tovább, és ez az eredmény is jobb, mint Takács 22.77-je előtti U23-as hazai csúcsa. A versenynapon több magyar atléta is kitűnően szerepelt. A női távolugrók között Lesti Diana remek, 675 centis egyéni csúccsal nyert. A férfiak 400 méterén az európai ranglistavezető Molnár Attila most is jó formát mutatott, és 45.10-zel magabiztosan diadalmaskodott. Női 100 m gáton Kerekes Gréta az idei legjobb idejével, 12.96-tal győzött, a férfiak 110 m gátján pedig Szeles Bálint ért el 13.58-as egyéni csúcsot és második helyet.

A csütörtöki budapesti bronz-kategóriás viadallal ellentétben a nyírségi vármegyeszékhelyen, Nyíregyházán, a WA Continental Tour Bronze-versenyen nem voltak ideálisak az időjárási viszonyok. Az atléták dolgát komoly szél nehezítette, ami szinte valamennyi sprintszám időeredményét „zárójelbe tette", ugyanis a túl erős hátszélben nem születhettek csúcsok, a félkörnél hosszabb távokon pedig gyakorlatilag kizárta a kiugró eredményt. Takács Boglárka 200-on nyert, 100-on második lett. A szél egyetlen sprintszámnak kedvezett, ez pedig a női 100 méter gát volt (+0,4 m/mp), ahol Kerekes Gréta a 12.93-as egyéni csúcsát beállítva második helyen ért a célba. Dobókörbe lépett a magyar atlétika elmúlt évtizedének első számú alakja, az olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok Márton Anita is, aki a szabadtéri szezonban először dobta túl a 18 métert, és 18,26 méterrel a második helyen zárt.

Wagner-Gyürkés Viktória a franciaországi Montessóban 15:14.24-es idővel egyéni csúcsot futott 5000 méteren. A 30 éves atléta eddigi legjobbját tavaly a müncheni Európa-bajnokságon teljesítette ezen a távon, akkor 15:16.11 perces eredménnyel zárt.

A Magyar Taekwondo Szövetség sajtótájékoztatója Jozsa Levente
MTI/Hegedüs Róbert

Taekwondo. Alig ért véget a bakui világbajnokság, a hétvégén már Rómára irányult a figyelem. A G6-os besorolású Grand Prix-tornán négy magyar versenyzett: Józsa Levente (68kg), Salim Omar Gergely, Salim Sharif Gergely (58kg) és Füredi Rebeka (67kg). A Grand Prix első magyar pástra lépőjeként Józsa Levente svéd, spanyol, török és görög ellenfelét legyőzve jutott be a fináléba. Alaposan bekezdtek a finálé résztvevői és pillanatok alatt eljutottak egy-egy fejtalálatig (3-3). Az üzbég Ulugbek Rashitov ezután 7-3-mal elvitte az első menetet. A második menet az üzbég fölényét hozta, biztosan győzött 7-0 arányban. Levente így is történelmet írt, hiszen férfi versenyzőnk még sosem jutott el döntőig Grand Prix-n. A Grand Prix-t 10 éve íródó történetében ez az eddigi egyik legjobb magyar szereplés, 2014-ben Gonda Ivett a 49 kg-osok között szerzett korábban ezüst- és bronzérmet. A további magyar indulók közül Salim Omar Gergely jutott a legmesszebb, az ötödik helyen végzett, Füredi Rebeka és Salim Sharif Gergely az első találkozóján vereséget szenvedett és nem jutott be a legjobb 16 közé.

Bacskay csenge
Dobro World Cup Osijek (Facebook)

Torna. Újabb challenge-világkupán indultak a tornászok. Eszéken a nőknél Bácskay Csenge, Székely Zója, Szilágyi Nikolett és Balzsay Hanna, a férfi mezőnyben pedig Mészáros Krisztofer, Bátori Szabolcs, Tomcsányi Benedek és Vecsernyés Dávid lépett a szerek valamelyikéhez. Mészáros Krisztofer, Bácskay Csenge és Szilágyi Nikolett jutott fináléba. Bácskay Csenge ugráson 2., felemáskorláton 6. lett. Mészáros Krisztofer talajon érte el a legjobb eredményt, miután 3. helyen zárt. A lólengés-gyakorlata ebben a mezőnyben a 6. helyre volt elég, míg korláton 5. lett a fináléban. Szilágyi Nikolett 8-ként zárt gerendán.

Nõi vízilabda - SEAT Kupa  Magyarország-Olaszország
MTI/Koszticsák Szilárd

Vízilabda. A magyar női válogatott a világbajnokságra való felkészülés jegyében az olasz válogatottal találkozott a Hajós Alfréd uszodában a Margitszigeten. Keszthelyi Rita szerezte a találkozó első gólját, de utána az olaszok öttel válaszoltak. A félidőben 5-3-ra vezettek a vendégek. A nagyszünet után feljavult a magyar csapat játéka, fokozatosan csökkentette a különbséget, az utolsó negyedre 7:7-el fordultak a csapatok. A negyedik negyed elején hosszú idő után újra előnybe került a magyar válogatott, Pőcze Panna, Vályi Vanda, majd ismét Pőcze Panna találatával 10-7-re elhúzott a magyar válogatott. A végére maradt meg két Baksa Vanda találatt. Így a lányok biztosan verték az olaszokat 12-7 arányban. Bíró Attila olimpiai bronzérmes együttesének ez volt az egyetlen hazai előkészületi találkozója a fukuokai világbajnokságot előtt. Ezt követően Olaszországban készül a csapat, majd június 23. és 25. között a világkupa szuperdöntőjében vesz részt az egyesült államokbeli Long Beachen. A világbajnokságot július 16 és 28 között rendezik a japán városban. A magyar válogatott Kanada, Új-Zéland és Japán válogatottjától került egy csoportba. A csoport győztese egyből a negyeddöntőben folytathatja. A világbajnokság döntőjébe kerülő két válogatott indulási jogot szerez a párizsi olimpiára.

67281 whun roster
hunbasket.hu

Kosárlabda. Két utolsó Európa-bajnoki felkészülési mérkőzését játszotta Sopronban a magyar női válogatott a négyszeres Európa-bajnok spanyol válogatott ellen. Az első találkozón jól tartotta magát a magyar együttes, és végül 63-65 arányú vereséget szenvedett a sztárokkal felálló ellenféllel szemben. A második találkozón is a spanyolok kezdtek jobban, és az első 10 percben 6 pontos előnyre tettek szert. Ezután feljavult a magyar csapat teljesítménye, mely a második és harmadik negyed után már 12 ponttal vezetett. A befejező játékrészben ez az előny nem változott, Székely Norbert csapata 77-65-re megnyerte a találkozót. Az Európa-bajnokság csütörtökön kezdődik, a magyar válogatott hétfőn utazik Szlovéniában, ahol az első mérkőzését Szlovákiával szemben vívja. A csoport további tagja a címvédő Szerbia és Törökország. A csoportgyőztes egyből a negyeddöntőbe jut. A második és harmadik helyezettek keresztbe mérkőznek. A magyarok a C jelű csoportból kaphatnak ellenfelet, ha az említett két hely valamelyikén végeznek. Az Eb első hat helyezettje jut ki az olimpiai kvalifikációs előselejtező tornára.

Beach volley
hunvolley.hu

Strandröplabda. A magyar férfi válogatott másodikként zárt, míg a nők már a döntőbe sem jutottak be a budapesti olimpiai kvalifikációs strandröplabda Nemzetek Kupája selejtezőjében. A válogatottak két, két nyert szettig tartó találkozót vívtak egymással, amennyiben az állás 1-1, aranyjátszma döntött a győztesről, amiben a szövetségi kapitányok jelölték ki, kik lépjenek pályára.

A Köér utcai Budapest Beach Arénában a házigazda magyaroknál a Petik Csanád és Dóczi Domonkos, illetve Hajós Artúr és Stréli Bence férfi párosok voltak eredményesebbek, ugyanis azután, hogy szombaton egy-egy győzelmet és vereséget szenvedtek, vasárnap a portugálok elleni sikerrel bejutottak a fináléba, ahol az a francia válogatott várt rájuk, amellyel szemben egy nappal korábban alulmaradtak. A vasárnapi mérkőzés első felében Petik és Dóczi lépett homokra, de csak egy játszmát tudott nyerni a rivális duó ellen, így a franciák előnybe kerültek. A győzelemhez a következő meccs megnyerésére volt szükségük a franciáknak, akik Hajós és Stréli duóját is 2-1-re verték, így diadalmaskodtak. A nők szombaton ugyancsak egy-egy győzelemmel és vereséggel zártak, ők vasárnap az olaszokkal mérkőztek a fináléért, de 2-0-ra kikaptak. Náluk Villám Csenge és Windisch Kinga, illetve Villám Lilla és Szabó Adrienn képviselte a magyar színeket. A továbbjutást végül a döntőben az osztrákokat legyőző olaszok szerezték meg. Az elsők jutottak tovább a következő körbe, amelyben nyolc válogatott szerepel és egy-egy ország szerez kvótát a jövő nyári, párizsi olimpiára.

77c9234c f837 4f63 afa9 6301237913bf
fiba3x3.basketball/2023/worldcup/photos

3x3-as kosárlabda. A múlt heti, bécsi világbajnokságon 17. helyezett női gárdát Pozsonyban a B jelű ötösbe sorsolták, ahol a vasárnapi, második játéknapon a lettek legyőzését követően a georgiaiakkal találkozott. A Böröndy Vivien, Hegedűs Janka, Papp Dia és Pusztai Petra összeállítású együttes Pusztai szombati, súlyosnak tűnő térdsérülését követően három játékossal játszotta végig a találkozót, ám így is simán, 21-9-re verte a nyeretlen Georgiát. A Földi Attila kapitány vezette női csapat szombaton a cseheket és a törököket is legyőzte, így hibátlanul végzett a kvintett élén. A két csoportgyőztes kvótát szerzett a szeptemberi jeruzsálemi Európa-bajnokságra. A férfiak csoportjukban Észak-Macedóniától és Ausztriától is vereséget szenvedtek és kiestek a további küzdelmekből.

Férfi röplabda Európa-liga - Magyarország - Ausztria
MTI/Lakatos Péter

Röplabda. Szombaton újra páros válogatott mérkőzést játszottak az Európa-ligában az Érd Arénában. Előbb férficsapatunk fogadta Ausztriát, majd a nők mérkőztek meg a franciákkal. A férfi csapat megnyerte eddigi két mérkőzését, így Nagy Péter csapatának győzelme esetén csoportgyőztes lehetett a magyar válogatott. Az érdi találkozót biztosan nyerték 3:0 arányban a magyarok és jutottak tovább az Ezüst Európa Liga elődöntőjébe. A nők a korábban az ukránoktól elszenvedett kettős vereség miatt már csak a második helyért voltak versenybe. Az Arany Európa-Liga legjobb második helye matematikailag még elérhető volt, de ehhez mindenképpen győzni kellett és lehetőleg három játszmában, aztán pedig szurkolni, hogy a többi csoportban olyan eredmények szülessenek, ami megfelelő a mieinknek. Végül nem kellett szurkolni, mivel a franciák 3:1 arányban jobbnak bizonyultak. A női válogatott az augusztusi Európa-bajnokságon javíthat, ahol az A csoportban Belgium, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna lesznek az ellenfelek.

Valter facebook
Valter Attila Facebook-oldala

Kerékpár. Valter Attila a nyolcnapos országúti kerékpáros körversenyen indult. Feladata az volt, hogy csapattársát, a dán Jonas Vingegaardot segítse a minél előkelőbb helyezés megszerzésében. Ez maradéktalanul sikerült, hiszen a dán nyerte az összetettet versenyt. Csapattársa, a magyar Valter Attila a Jumbo Visma második legjobb kerékpárosaként 26. lett.

Attila a verseny befejeztével Facebook-oldalán így vélekedett: „Életemben először érzem azt, hogy a világ egyik legjobb bringása vagyok. Vannak még előttem sokan, és higgyétek el, nem egyszerű nekem ezt leírni. De ideértem. 8 hibátlan nap után azt érzem, ez volt életem legjobb versenye!”

Pachl benedek
Somogyvari_Anett

Lovaglás. A Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia országainak kiírt olimpiai kvalifikációs díjlovagló-viadalt rendeztek Pilisjászfalun. A Szokola Csaba, Komjáthy-Losonczy Anikó, Yom-Tov Jázmin, Pachl Benedek összeállítású magyar csapat a lengyelekkel és az izraeliekkel voltak versenyben az olimpiai kvótáért. A versenyt a németek nyerték. A hazai együttes három lovas után még szűken a lengyelek előtt állt, Izrael pedig már nem volt versenyben az olimpiai részvételért. A magyar kvartett utolsó indulója, Yom-Tov 65,652 százalékos teljesítményt nyújtott, míg a nagy riválisnál Zaneta Skowronska-Kozubik az egész nap második legjobb produkciójával (69,696) végül a lengyel négyest segítette kvótához. A négyfős válogatottak eredményébe a legrosszabb teljesítmény nem számított bele, a magyaroknál Szokola Csaba (65,435) szereplése esett ki. A szeptemberi Európa-bajnokságról még három csapat kijut az olimpiára. A kontinensviadalnak a németországi Riesenbeck ad otthont, öt magyar lovas már minősült az Eb-re, közülük négyen alkotják majd a csapatot. A díjlovaglók kvótaszerzése hatalmas bravúr lett volna, mivel az 1996-os, atlantai játékok óta nem szerepelt magyar lovas az olimpiákon, akkor lovastusában sikerült kvalifikálnia magát a csapatnak. Díjlovaglásban még sosem volt magyar induló, mert bár Dallos Gyula 1992-ben és 1996-ban kvótát szerzett, Aktion nevű lovának egészségi problémája miatt egyik alkalommal sem tudott rajthoz állni. A Párizsban induló háromfős csapatok versenyzői egyúttal egyéni indulók is lesznek.

(MOB-összeállítás)