„Egy sportolónak nincs ihletettebb pillanata, mint hazai közönség előtt címeres mezben küzdeni”

„Egy sportolónak nincs ihletettebb pillanata, mint hazai közönség előtt címeres mezben küzdeni”

2017. 07. 14.
Megosztás


Magyarország első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 9 nap múlva kezdődik Győrben. A Rába-parti eseményen 10 sportágban rendeznek versenyeket. A szervezők minden sportágban kiválasztottak egy-egy nagykövetet: egy már „befutott” élsportolót, és egy fiatal tehetséget. Sorozatunkban a 20 versenyzőtől idézünk néhány gondolatot. Mai megszólalónk két kosárlabdázó: a magyar bajnok Laklóth Anna és az U16-os ORV-győztes, korosztályos mini Eb-ezüstérmes Szirony Dorina.

Laklóth Anna nyolcévesen kezdett kosárlabdázni, előtte úszott, teniszezett és tornázott. Édesanyja, Diósadi Deák Éva 150-szeres válogatott kosárlabdázó volt, édesapja, Laklóth Aladár színész. Egy ideig párhuzamosan művelte a kettőt, amikor azonban választania, döntenie kellett, habozás nélkül a kosárlabdára esett a választása; ahogy fogalmaz: otthonosabbnak érezte a parkettát a világot jelentő deszkáknál. Korábban játszott a Csatában, jelenlegi klubjában, a CMB Cargo Uni Győrben sokszoros utánpótlásbajnok. Hét évig volt felnőtt válogatott játékos. Legbüszkébb a Győrrel elért bajnoki címére. Szeret vezetni, főzni, olvasni, kedvence a dohánykávé.

„Óriási megtiszteltetés, hogy a kosárlabdasportágat képviselhetem egy ilyen nagyszabású sporteseményen, és ezzel én is részese lehetek az első hazai ötkarikás versenynek. Hatalmas lehetőség ez a fiataloknak, amihez nagyon sok sikert kívánok mindannyiuknak; remélem, mindig örömmel fognak visszagondolni a Győrben eltöltött napokra! Véleményem szerint egy sportoló életében nem létezik ihletettebb pillanat, mint hazai közönség előtt címeres mezben küzdeni a sikerért, mérkőzés előtt a himnuszt hallgatni, közben pedig RIA-RIA-HUNGÁRIÁT. A Győri EYOF-on sok fiatal tehetség tapasztalhatja meg ezt az érzést, kívánom nekik, hogy a pályafutásuk során sokszor legyen még alkalmuk átélni ezt.”

Szirony Dorina lovagolt és táncolt is, 2007 őszén, 6 évesen kezdett kosarazni édesapja javaslatára. Ma a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesületnek és a magyar korosztályos válogatottnak a tagja; edzője Gálos László. 2015-ben első helyen végeztek Csehországban egy U17-es tornán, a válogatottal másodikok lettek a szlovéniai mini Európa-bajnokságon. Rio évében az ostravai húsvéti tornát megnyerték, az U15-ös válogatottal a győri kupán második lett. A hazai szövetség kiválasztotta, hogy 2016 nyarán Szlovéniában másodmagával képviselje Magyarországot egy nemzetközi kosárlabda-táborban. Lengyelországban az U16-os válogatottal megnyerték az Olimpiai Reménységek Versenyét. A Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző iskola diákja.

„Nagyon sokat jelent számomra a nagyköveti felkérés, ez olyan lehetőség, ami az életben lehet, hogy csak egyszer adatik meg. Nagy megtiszteltetés, hogy ez alatt a nagyon fontos esemény alatt képviselhetem a magyar kosárlabdát. A hazai pálya számomra mindig nagyobb motivációt, lendületet és bizonyítani akarást ad. Nagyon örülök, hogy ennek a rendezvénynek a szülővárosom adhat otthont.”

Az EYOF sportági nagyköveteit március 30-án mutatták be Győrben. Az EYOF nagykövetei: Pars Krisztián és Lendvai Luca (atlétika), Karakas Hedvig és Sipőcz Richárd (judo), Kammerer Zoltán és Farkasdi Ramóna (kajak), Borissza Johanna Kitti és Füri Márton (kerékpár), Laklóth Anna és Szirony Dorina (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna és Varga Bence (úszás), Görbicz Anita és Pál Tamara (kézilabda), Kötél Zsanett és Kotormán Réka (röplabda), Gálfi Dalma és Valkusz Máté (tenisz), Berki Krisztián és Mészáros Krisztofer (torna). (A sportolók rövid bemutatását itt találja.)

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Tíz sportágban összesen 915 érem talál gazdára. A Magyar Csapat tagjaként 152 fiatalért szurkolhatunk.

(MOB, fotó: Marcali Gábor-Vizi András)