Parádés rekorddal köszöntötte a tavaszt a 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futás (videóval)

Egyre több és „okosabb” alkalmazás segíti a futás szerelmeseit

2015. 04. 10.
Megosztás

Évről évre növekedik azoknak a száma, akik bolondulnak a futásért, és a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően egyre magasabbra emelhetik maguk előtt a teljesítés mércéjét. Ezzel párhuzamosan azoknak a köre is folyamatosan bővül, akik okostelefonokra letöltött speciális alkalmazásokra támaszkodva tervezik, végzik és ellenőrzik a futásaikat, és ezen a szokásukon akkor sem változtatnak, ha egy olyan nagy esemény forgatagába kerülnek, mint amilyen például a jövő heti kétnapos Telekom Vivicittá Városvédő Futás. Több mint 10 ezer futónak van Futótársa...

„Számomra különösen fontos a jó tempó megválasztása, mert több futóeseményen is engem kértek fel az egyik iramfutónak, ahogy azt most a városvédő futást szervező irodánk is teszi. Én leszek az, akinek olyan iramot kell diktálnia, hogy a hozzám igazodó fél-maratonisok körülbelül 1 óra 45 perc alatt érhessenek a célba. Mások 2 órás, illetve 2 óra 15 perces idő eléréséhez segítenek majd hozzá, de lesz egy negyedik társunk, aki kemény egy óra harmincas teljesítést próbál kihozni a legfelkészültebbekből.” – mondta a 42 éves Markovics Márk, a Budapest Sportiroda grafikus munkatársa a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Márk nem éppen bemelegítésképpen a most következő hétvégén a hagyományos párizsi maratonin szeretne jó időt futni, ahol nagy szüksége lehet az okostelefonjára letöltött alkalmazásokra. Segítségükkel a pálya minden pontján jelzést fog kapni a megtett távolságról, az eltelt versenyidőről, de még a háta mögött hagyott kilométerek adatairól is. Büszkén térne haza a francia fővárosból, ha 3 óra 25 perc körüli idővel érkezne a célba. Egyike azoknak, akik egy ideje már nem csak várnak és készülnek a versenyekre, hanem önálló versenyszervezőkké is váltak, emellett gyakran tűnnek fel a budai hegyekben, ahol terepfutással teszik próbára magukat.

A 34 esztendős Fodor Bernadett, az SAP Hungary menedzsere öt évvel ezelőtt határozta el magát arra, hogy futóként magasabbra állítja maga előtt a mércét.

„Sokakkal együtt én is a margitszigeti körrel kezdtem, amit egy ideig egy megállással – egy kis nyújtással – tudtam teljesíteni. Innen jutottam el a fél-maratoni lefutásáig, sőt, ultra-maratoni csapat tagjaként a legnehezebb emelkedős etapot is bevállaltam már. Szorgalmasan edzek, de szerencsés is vagyok. Először küldtem el a nevemet a New Yorki Maraton szervezőinek, és csodák csodája, engem is kisorsoltak. Most aztán iparkodnom kell, mert november elsején soha nem teljesített táv feladata vár rám. Sok versenyre fogok benevezni, és az edzésadagomat is növelni fogom, miközben próbálok ráállni arra a tempóra, amit Amerikában tartani is fogok.” – mondta.

Bernadett számára is nélkülözhetetlen segítőtárssá váltak az okostelefonjára telepített edzésprogramok. Ezekre támaszkodva 2015-ben stílszerűen 2015 kilométer lefutását irányozta elő magának, és mivel március 31-ig 490 kilométer megtételéről kapott információt, mondhatni, hogy az eddigi teljesítése éppen időarányos. Mindig pontosan tudja, hogy milyen sebességgel fut, mennyi idő alatt teljesítette az egyes kilométereket, lassítania, vagy gyorsítania kell. Teljesítményét a közös portálokon könnyedén tudja megosztani a holland és a német futótársaival, ahogy azok eredményeit is nyomon tudja követni. Ugyanilyen fontos a számára, hogy a nagy távok megtétele közben a kedvenc zeneszámait hallgathassa, ez viszi előre, és segíti a holtpontok leküzdésében. Sok futóhoz hasonlóan ő is a Spotify alkalmazás segítségével alakította ki a maga „albumát”.

A futóalkalmazások sorában valójában még „újoncnak”, de egyre népszerűbbnek számit a Telekom fejlesztéseként bemutatkozott Futótárs, amely már felveszi a versenyt a külföldi applikációkkal, és ugyanúgy segíti a tapasztalt futókat, mint a kezdőket. Nem mellékes, hogy – a külföldön készült alkalmazásokkal szemben - magyar nyelven tájékoztat, emellett pedig ingyenesen is. Márciusi adatok szerint már több mint 10 ezer futónak van Futótársa.

A Telekom Vivicittá Városvédő Futásról bővebben a szervező Budapest Sportiroda honlapján olvashat.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter)