Hammerl9

Elbúcsúztatták Hammerl Lászlót

2024. 06. 10.
Megosztás

A pilisszentkereszti temetőben június 10-én elbúcsúztatták dr. Hammerl László olimpiai bajnok sportlövőt, a Nemzet Sportolóját.

Dr. Hammerl László hosszan tartó súlyos betegség után 82 éves korában, május 3-án hunyt el.

Az esős délutánon a sírnál megszólalt az Olimpiai Himnusz is, közben egy pillanatra a pilisi lombkoronák közt a Nap sugarai is elő-előbukkantak.

Hammerl16
MOB-Média/Szalmás Péter

A bajnoktól az olimpiai család nevében dr. Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke búcsúzott. „Sportvezetőként, szövetségi kapitányként, itthon és külföldön az egyetemes sportot, a sportlövészetet és Magyarországot szolgálta” – hangsúlyozta a sportvezető.

Hammerl22
MOB-Média/Szalmás Péter

A Nemzet Sportolóját példaképként méltatta dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, szakmai életútjáról, a sportolóról, a sportvezetőről, a pedagógusról Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára beszélt.

Hammerl5
MOB-Média/Szalmás Péter

Pilisszentkereszt díszpolgárának – családjával hosszú évekig a pilisi település lakója – búcsúztatásán a családtagok és tisztelők, barátok, sportvezetők mellett számos sportoló, bajnoktárs, Nemzet Sportolója részt vett. Jelen volt többek közt Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó, Vaskuti István, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok kenus, dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, olimpiai ezüstérmes vívó, Rejtő Ildikó, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó, Jónyer István, a Nemzet Sportolója, világbajnok asztaliteniszező, Fábián László, a MOB olimpiai bajnok öttusázó főtitkára, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, dr. Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a MOB alelnöke, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, dr. Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, valamint dr. Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke és Győr Béla főtitkár is. A fiatal sportlövő generációt többek közt Péni István és Pekler Zalán is képviselte.

Hammerl4
MOB-Média/Szalmás Péter

Hammerl László felesége Joó Éva négyszeres olimpikon, legjobb eredményeként Atlantában 7. helyezett, világ- és Európa-bajnok sportlövő; fia, Soma az utánpótlás egyik legnagyobb tehetsége, 2021-ben egyéniben és csapatban is junior világbajnok lett, a 2023-as Európa Játékok aranyérmese, előző társa Fórián Éva, szintén eredményes sportlövő volt.

Hammerl12
MOB-Média/Szalmás Péter

Hammerl László 22 éves korában szerezte meg Tokióban olimpiai bajnoki címét a 60 lövéses fekvő versenyszámban, ugyanitt bronzérmes is lett a 3x40 lövéses összetett számban; négy évvel később Mexikóvárosban ezüstéremmel tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét.

Hammerl3
MOB-Média/Szalmás Péter

80. születésnapja alkalmából készített méltatásunk ide kattintva olvasható.

Hammerl17
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Hammerl Lászlót a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportlövők Szövetsége is saját halottjának tekinti.

Hammerl2
MOB-Média/Szalmás Péter

A MOB osztozik a család és a sportlövők szövetségének gyászában.

20211027 010
MOB-Média/Szalmás Péter