Esélyegyenlőségi 2kicsi

Fiatal Sportvezetők Programja és safeguarding az esélyegyenlőségi bizottság fókuszában

2024. 05. 16.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Esélyegyenlőségi Bizottsága a párizsi olimpia előtti utolsó ülését tartotta Sinkó Andrea vezetésével május 15-én a MOB székházában.

Az ülésen – a testület tagjaként – részt vett Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, valamint Bényi Szabolcs, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) Nemek Közti Egyenlőség, Diverzitás és Inklúzió Bizottságának (Gender Equality, Diversity and Inclusion Committee, GEDI) tagja.

A Fiatal Sportvezetők Programjának terveit dr. Géczi Mariann ismertette. A bizottság a tervezett irányvonalakat egyhangúlag jóváhagyta, és együttműködéséről biztosította a MOB stratégiai igazgatóját.

Esélyegyenlőségi kicsi
MOB-Média/Balassa Balázs

Sinkó Andrea elnök bemutatta az ülésen résztvevő kétszeres olimpikon (Sydney és Peking) atléta Petrahn Barbarát a bizottság tagjainak. A Magyar Sí Szövetség főtitkára, az Európai Atlétikai Szövetség Fejlesztési Bizottságának tagja tájékoztatást adott a budapesti atlétikai világbajnokságon végzett safeguarding-tevékenységről, amelyben Szarka Tündével, a MOB delegáltjával működött együtt az eseményen. Sinkó Andrea Petrahn Barbarát felkérte arra, hogy csatlakozzon a bizottsághoz; a kezdeményezést a bizottság tagjai elfogadták és megerősítették, az új tagság a MOB elnökségének döntése után lesz hivatalos.

Esélyegyenlőségi 7
MOB-Média/Balassa Balázs

Hasonlóképp egyhangú egyetértéssel szeretné a bizottság a MOB elnökségének javaslatként benyújtani azt, hogy minimumkövetelményként safeguarding-tisztségviselő működjön a sportszövetségek és -szervezetek égiszében.

A közös továbbgondolkodás során példaként említésre került továbbá a Magyar Atlétikai Szövetség safeguarding-szabályzata és tájékoztatója, amelyben a MASZ szintén a MOB-bal együttműködve végzett közös munkát.

Esélyegyenlőségi 5
MOB-Média/Balassa Balázs

Sinkó Andrea köszönetet mondott Bényi Szabolcsnak, a sportdiplomata Annamarie Phelps meghívásáért . Az ülés végén a bizottsági tagok megerősítették tagságukat.