009

Annamarie Phelps brit sportdiplomata előadást tartott a MOB-székházban

2024. 04. 26.
Megosztás

A brit sportdiplomata Annamaie Phelps a nemek közti egyenlőség, diverzitás és inklúzió területén szerzett tapasztalatait osztotta meg április 25-én a Magyar Olimpiai Bizottság székházában. A korábbi evezős olimpikont Bényi Szabolcs, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) GEDI- és a MOB Esélyegyenlőségi Bizottságának tagja invitálta meg a szakmai fórumra.

010
MOB-Média/Szalmás Péter

Annamaie Phelps a jelenleg is zajló szegedi olimpiai kvalifikációs evezős Európa-bajnokságról érkezett a Magyar Olimpiai Bizottság budapesti székházába.

A brit sportvezető elnöke az EOC nemek közti egyenlőség, diverzitás és inklúzió bizottságának (Gender Equality, Diversity and Inclusion Committee, GEDI), egyben tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) égisze alatt ugyanezen testületeknek, továbbá a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka, az Egyesült Királyság sportolóinak olimpiákon való részvételéért felelős Brit Olimpiai Szövetség alelnöke, a Brit Evezős Szövetség korábbi (2013-18) első embere. Sportolóként részt vett 1996-ban az atlantai olimpián, ahol a nyolcassal hetedik lett, 1993-ban világbajnok a könnyűsúlyú négyessel. Versenyző korában tagja volt nemzeti olimpiai bizottságuk sportolói bizottságának is.

006
MOB-Média/Szalmás Péter

A szakmai találkozót Szarka Tünde, a MOB nemzetközi csapatának munkatársa szervezte, a vendéget és a résztvevőket Sinkó Andrea – a szöuli olimpián 6. helyezett ritmikus gimnasztikázó –, a MOB Esélyegyenlőségi Bizottságának elnöke üdvözölte.

A sportdiplomata előadásában a nemek közti egyenlőség, diverzitás és inklúzió területein végzett munkáról, főként Európára vonatkozólag – helyenként Magyarországra leszűkítve – osztotta meg nézeteit, meglátásait és tapasztalatait.

007
MOB-Média/Szalmás Péter

Az előadáson a MOB munkatársai mellett képviseltette magát többek között a kézilabda-, a snowboard-, a kajak-kenu-, a sí-, a torna- és a labdarúgó-szövetség, továbbá a Nemzeti Versenysport Szövetség, valamint részt vett Engi Klára háromszoros (1984, 1988 és 1992) olimpikon, 7. helyezett műkorcsolyázó, jégtáncos is.

Bényi Szabolcs és Annamarie Phelps már többször vett részt közösen sportdiplomáciai találkozón: többek közt az EOC GEDI-bizottságainak ülésén, valamint tavaly decemberben Finnországban és idén márciusban Belgiumban.

008
MOB-Média/Szalmás Péter

„Annamarie-val 2014 óta kiváló munka- és baráti kapcsolatban is vagyok, az EOC GEDI-bizottságában szorosan együttműködve dolgozunk együtt, az ott zajló feladatokból pedig minél többet igyekszünk továbbítani a MOB felé is. A meghívásunk megtisztelő elfogadásával azonban így volt a legközvetlenebb az információátadás Annamarie autentikus személyében. Az előadása családias légkörben, rendkívül interaktív és érdeklődő közönséggel zajlott le. Az elhangzottak alapján egyáltalán nem állunk már most sem rosszul, de pár területen, mint például a női edzők számának növelésén még tovább szeretnénk fejlődni” – nyilatkozta Bényi Szabolcs a találkozó után.