Férfi Adria-liga: szolnoki siker, Warren-parádéval

Férfi Adria-liga: szolnoki siker, Warren-parádéval

2013. 11. 03.
Megosztás

A férfi kosárlabda Adria-liga 6. fordulójában a Szolnoki Olaj a 30 pontig, 7 lepattanóig, 10 gólpasszig, 2-2 labdaszerzésig és blokkig jutó Willie Warren vezérletével 101–92-re legyőzte a Radnicskit.

Elég nagy kapkodással indult a találkozó – a hazaiak nem nagyon tudták feltörni a vendégek védelmét, üres dobóhelyzetekből is mellélőttek, míg a vendégek ziccereket hibáztak, így a harmadik perc közepén mindössze 2–2-t mutatott az eredményjelző. Nem kellett sokáig várni, beindultak a felek – Seeley 3+1-es akciójával hat pontra is megléptek a szerbek (6–12), de Lóránt Péter többféleképpen is kihasználta, hogy jó keze van kintről, vezetésével pillanatok alatt zárkózott a Szolnok, Vojvoda Dávid kettesével pedig a 7. perc derekán egyenlített is az Olaj (15–15). A Radnicski időt kért, Miroszlav Nikolics intelmei pedig hatottak – nagyon hatékonyak lettek a vendégek, két könnyű ziccert követően Szava Lesics triplájával egy 7–0-t repesztettek kevesebb mint kettő perc alatt (15–22), itt megszerzett előnyüket pedig az első negyed végéig megtartották (21–26).

A második negyed második percében fordult a helyzet: egy Radnicski-faultnál megsérült Mouphtaou Yarou, a hazaiak pedig kihasználták ezt. 11–0-s rohamot intézett az Olaj kettő perc alatt, 34–30-nál így megint időt kértek a szerbek. Nikolics mester szavai megint kifejezetten jót tettek csapatának, kettő támadás alatt dobott 6 pontot a Radnicski és egy perc alatt fordítottak, ekkor Neno Asceric kért időt (34–36). A játékrész hátralévő részében túlnyomó többségében nem kidolgozott helyzetekből születtek pontok, hol az egyik, hol a másik csapatnál volt a vezetés, de elhúznia egyik gárdának sem sikerült. Az Olajnak aztán jobban jött ki a végjáték: előbb Chris Oliver birkózta ki magának a helyzetet és a két pontot, majd Warren verte meg az emberét könnyedén – a mérkőzés folyamán sokadjára –, kosaraikkal hárompontos előnyben zárta a Szolnok az első 20 percet (49–46).

A fordulást követően egy perc alatt egyenlítettek a vendégek, de ugyanilyen gyorsan jött 5 pont a hazai oldalról is, 54–49 után pedig beállni látszott a különbség. A csendet ki más törte volna meg, mint Warren, és az amerikai irányító volt a főszereplő a negyed felénél is – sportszerűtlent ítéltek a hazaiak javára az ellene elkövetett fault miatt, két büntetőjével pedig 9 pontosra hízott a magyarok előnye (61–52). Három triplával maradt életben ekkor a Radnicski, de játéka messze nem volt már olyan pontos és gyors, mint a mérkőzés elején. Warren nagyon élt, két alley-oop gólpasszt is kiosztott, Oliver is hasznosabbik formáját hozta, úgyhogy a 28. perc közepén megint időt kellett kérnie Nikolicsnak 9 pontos Radnicski-hátrányban (67–58). Ezúttal nem volt akkora hatása a játékmegszakításnak, sőt, a negyedet Warren triplája zárta, így 30 perc után 76–64-re vezetett az Olaj.

A záró felvonás első felében nem nagyon mozgott a különbség az addig kialakulthoz képest, 10-15 pont között váltakozott a differencia annak megfelelően, hogy éppen ki tudott két kosarat egymás után bedobni. A szerbek elfogyni látszódtak, a húzónevek közül Yarou folyamatosan fájlalta a lábát, Lesics pedig teljesen eltűnt másfél negyed után. Kétszer is elhúzott 15 ponttal a Szolnok, a 35. perc kezdetén 86–71 volt az állás, volt még egy fordulat azonban a meccsben. Három és fél perc alatt ugyanis mindössze egy Horváth Ákos-triplát szerzett az Olaj, míg Marko Marinovics elkezdett kosárlabdázni, így két perccel a vége előtt 89–84-nél Neno Asceric időkérése következett. A játékmegszakítás jót tett a hazaiaknak, rendezték soraikat támadásban, Warren vezetésével a 100 pontot is megdobták és végül 101–92-re nyertek.
Warren 30 ponttal, 10 gólpasszal, 7 pattanóval, 2 szerzett labdával, 2 blokkal és 10 kiharcolt faulttal zárt, ezzel kereken 50 VAL-pontot hozott össze, nagyon komoly esélyese a forduló MVP-címnek.

MESTERMÉRLEG
Nedeljko Asceric: – Nagy győzelmet arattunk egy jó csapat ellen, amely az Adria-liga egyik legjobb támadóegyüttese. A siker az egész csapat érdeme, de ki kell emelnem Warren kitűnő játékát.
Miroszlav Nikolics: – Három napja még Európa-kupa-meccset játszottunk, így nem igazán tudtunk rákészülni erre a találkozóra. Ezúttal sok buta hibát követtünk el védekezésben, így megérdemelten nyert a Szolnok.

FÉRFI ADRIA-LIGA
6. FORDULÓ

SZOLNOKI OLAJ KK–RADNICSKI KRAGUJEVAC (szerb) 101–92 (21–26, 28–20, 27–18, 25–28), Szolnok, 1900 néző. V: Obradovics (szerb), Vovk (horvát), Zurapovics (bosnyák)
SZOLNOK: WARREN 30/6, Rakics 8/6, VOJVODA 13/3, OLIVER 14, Lóránt 12/6. Csere: Horváth Á. 8/6, Ivosev 5/3, Simon B. 2, KELLER Á. 9
RADNICSKI: MARINOVICS 20/6, SEELEY 12/3, Kalinics 9/3, Balmazovics, Yarou 12. Csere: Lesics 12/6, Jovics 6/3, Mladan 9/9, DIMICS 12, Jevtovics
Kipontozódott: Lesics (40. p.)

(Forrás: NSO)